Suroviny

Kvas:
1 kg, (malá) (burak)
3 - 4 strúčiky
3 KL
2 ks
3 - 4 ks
1  KL
5 - 6 ks
1/3 sklenky
Polievka:
1-2 ks
1 ks, koreň i nať
1/4 bulvy
1 ks
1 hrst,(kocka hribového bujonu)
1 kg, (buraczki)
2 - 3  strúčiky




Postup

  1. 1

    KVAS: Řepu pokrájíme, nebo ustrouháme na velkých očkách. Vložíme do velké sklenice. Přidáme oloupaný česnek, koření, chlebové kůrky (z opravdového chleba, nejlépe vejražka) a nálev z okurek. Vodu převaříme se lžičkou cukru a lžičko soli, necháme ochladit a teplou přelijeme obsah sklenice, vše musí být pod vodou. Překryjeme utěrkou a necháme týden při pokojové teplotě. Po týdnu slijeme – přecedíme nejlépe přes gázu.

  2. 2

    POLÉVKA: Očistíme řepu, a ostatní zeleninu na kostky nebo plátky. Vložíme do hrnce. Zalijeme studenou vodou a přivedeme do varu. Přidáme lžičku soli, lžičku cukru, kdo chce dá i vegetu. Vaříme na pomalém ohni 45 minut. Přecedíme a velmi opatrně vlijeme kvas. Ochutíme solí, cukrem, česnekem. Prohřejeme, nevaříme. Podáváme s pirohy z křehkého těsta atp.

Diskusia k receptu

alexdidi
Tak toto vyskúšam...@sbohemrozume , jedla(pila) som poľský boršč a veľmi michutil, toto miho pripomína, je to to isté? Ak nie, nemáš takýto recept v zásobe?
sbohemrozume
alexdidi, to nebyl boršč ale barszcz. ten se pije a k tomu se podávají pirožky z lískového těsta plněné masem nebo tzv paluszki, což jsou naše tyčnky - ty silnější sypané kmínek nebo mákem. Barszcz nemá v čečtině ani ve slovenštině jazykový ekvivalent. Jeden recepis tu je, podívám se do archivu, mělo by jich tam být ještě hromada.
 varecha.pravda.sk/recepty/polievka-barszcz-kurpiowski/467...
hubata
Tak takéto jedlá ja môžem vždy. Toto sa dá jesť furt, lebo furt je po ňom človek hladný. Kde je cvikla, tam je aj zdravie a ešte sa z toho aj nepriberá. Uložím si ho do KK a vyskúšam.
hubata
Ešte otázočku: prečo sa to musí precediť, nemôže sa tam tá zeleninka nechať, veď čo budem kúsať hmmm ???
alexdidi
@sbohemrozume , ďakujem za recept aj za vysvetlenie....ja som ho jedla, vlastne pila aj s s tými mäsovými pirôžkami dokonca nie hen za rohom u poľských susedov, ale v USA u poľských priateľov a nazvala som ho teda podľa toho ako to vyslovovali. Pripravím si ho, vďaka...
janetteb
tak to je zaujimave,taky recept na zurek som este nevidela..:-D
3stan
fuha tak taku verziu som ešte nevidela ale je to rôzne asi v každom kraji ju robia ináč (v polsku ) ako u nás na vianoce kapustnicu niekde je hríbovica či mačanka

stania
Asi v každom regione sa to pripravuje inak lebo ja pochadzam z Polska ale žurek sa pripravoval bez cvikly, biely ale túto verziu určite vyskušam, diky
juraj
Toto nie je zurek,ten sa vari bez cvikly s bielou klobasou a bielym zakvasom z raznej muky.
juraj
Toto je cerveny borsc,ktory sa podava na Vianoce s tzv.uskamy,malymi pirozkami na stedry vecer.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia