Kysnutý závin
Tvarohový a kakaový kysnutý závin
Autor receptu: margitka100
Závin, ktorého sa nikdy neprejete.
120 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Kysnuté cesto: Z vlažného mlieka, lyžice múky a trocha cukru pripravíme kvások, ktorý necháme cca 10 minút odpočívať. Kvások je dobrý, keď na ňom vznikne pena.
- Ostatnú múku, cukor, olej a soľ dáme do misy, pridáme kvások a vypracujeme vláčne cesto. Ja som miesila v robote s hákom, na dvojku rýchlosť cca 10 minút. Cesto necháme kysnúť cca 1 hodinu. Pokiaľ cesto kysne, nachystáme si plnky.
- Tvarohová plnka: tvaroh, vajíčko a cukor vymiešame (cukru si môžeme pridať viac, podľa chuti), pridáme nastrúhanú kôru z jedného citróna.
Kakaová plnka: zmiešame zmäknuté maslo s cukrom a kakaom.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na tri bochníky. Každý rozvaľkáme. Pred natretím plnkou cesto posypeme trochou kryštálového cukru, potom naplníme plnkou a zvinieme. Robila som dva kakaové a jeden tvarohový závin. Záviny prenesieme na maslom vymastený plech. Natrieme maslom a necháme podkysnúť cca 10 minút. Pečieme na 180 °C cca 25 minút.
- Takto robená kakaová plnka je vynikajúca, závin je vláčny a šťavnatý, nie je suchý.