Tvarohový koláč s višňami
Tvarohový koláč s višňami

Tvarohovo-višňový koláč fotorecept

elenas - fotkaelenas, 6. mája 2019
Tvarohovo-višňový koláč (fotorecept)
Foto: elenas

Veľmi jemný a šťavnatý koláčik v kombinácii višní, jemnej tvarohovej plnky a kakaového cesta.

10
porcií
80 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
280 g
1 ČL
80 g
štipka
1,5 PL
160 g
1 ks
1 PL studená (alebo rum)
Plnka višňová:
680 g zavárané (1 pohár)
2 bal.
1/4 ČL
štipka
2 PL
Plnka tvarohová:
500 g
100-120 g
3 ks
1 bal.




Postup

  1. 1

    Plnka višňová: Zavárané višne precedíme cez sitko. Šťavu premiešame s vanilkovým cukrom, Solamylom, škoricou, klinčekom a uvaríme na hustú kašu. Pridáme scedené višne, premiešame a necháme vychladnúť.

    Tvarohovo-višňový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto: Múku, kypriaci prášok, soľ, kakao, práškový cukor spolu premiešame a preosejeme. Studené stuhnuté maslo nastrúhame na hrubšom strúhadle do múčnej zmesi (počas strúhania maslo namáčame do múčnej zmesi, tak sa ľahšie strúha). Z múky a masla prstami rýchlo urobíme mrveničku. Pridáme rozmiešané vajce a studenú vodu alebo rum. Rýchlo zamiesime cesto. Cesto rozdelíme na dva diely (2/3 a 1/3). Väčšiu časť cesta roztlačíme do tortovej formy (26 cm), na spodok ktorej sme dali papier na pečenie, urobíme aj 3 cm okraje. Menšiu časť zabalíme do potravinovej fólie a obe časti cesta dáme schladiť do chladničky asi na 1 hodinu.

    Tvarohovo-višňový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tvarohovú plnku spravíme tak, že žĺtky vymiešame s cukrom do peny, pridáme puding a potom aj tvaroh. Všetko spolu dobre vymiešame. Nakoniec zľahka zamiešame aj sneh z bielkov.

    Tvarohovo-višňový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rúru predhrejeme na 200 °C. Do vychladeného tortového korpusu rozotrieme najprv višňovú plnku a potom aj tvarohovú. Na vrch koláča na hrubom strúhadle nastrúhame menšiu časť stuhnutého cesta. Vidličkou opatrne rovnomerne rozložíme nastrúhané cesto po celom povrchu a koláč dáme piecť do rúry. Teplotu v rúre znížime na 180 °C a pečieme asi 35-45 minút.

    Tvarohovo-višňový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hotový koláč necháme vychladnúť vo forme. Keď je ešte trochu teplý, tak dáme bočnú časť formy preč a necháme úplne vychladnúť. Potom koláč vyberieme z formy.

    Tvarohovo-višňový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vychladnutý môžeme podávať. Vrch koláča som ešte pofŕkala pikaom. Dobrú chuť.

    Tvarohovo-višňový koláč (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

kvakac
Ešte že to nemám doma. Ja by som takúto dobrotu zjedol aj za plný plech. No ale čo spravím, keď to ja tak ľúbim. Vyzerá móc dobré.
elenas
@Kvakac (7.5.2019 08:02)

Ďakujem pekne za koment, presne tak zmizol aj tento koláčik:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia