Tvarohový koláč s višňami

Tvarohovo-višňový koláč (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Veľmi jemný a šťavnatý koláčik v kombinácii višní, jemnej tvarohovej plnky a kakaového cesta.

10
porcií
80 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Plnka višňová: Zavárané višne precedíme cez sitko. Šťavu premiešame s vanilkovým cukrom, Solamylom, škoricou, klinčekom a uvaríme na hustú kašu. Pridáme scedené višne, premiešame a necháme vychladnúť.
  2. Cesto: Múku, kypriaci prášok, soľ, kakao, práškový cukor spolu premiešame a preosejeme. Studené stuhnuté maslo nastrúhame na hrubšom strúhadle do múčnej zmesi (počas strúhania maslo namáčame do múčnej zmesi, tak sa ľahšie strúha). Z múky a masla prstami rýchlo urobíme mrveničku. Pridáme rozmiešané vajce a studenú vodu alebo rum. Rýchlo zamiesime cesto. Cesto rozdelíme na dva diely (2/3 a 1/3). Väčšiu časť cesta roztlačíme do tortovej formy (26 cm), na spodok ktorej sme dali papier na pečenie, urobíme aj 3 cm okraje. Menšiu časť zabalíme do potravinovej fólie a obe časti cesta dáme schladiť do chladničky asi na 1 hodinu.
  3. Tvarohovú plnku spravíme tak, že žĺtky vymiešame s cukrom do peny, pridáme puding a potom aj tvaroh. Všetko spolu dobre vymiešame. Nakoniec zľahka zamiešame aj sneh z bielkov.
  4. Rúru predhrejeme na 200 °C. Do vychladeného tortového korpusu rozotrieme najprv višňovú plnku a potom aj tvarohovú. Na vrch koláča na hrubom strúhadle nastrúhame menšiu časť stuhnutého cesta. Vidličkou opatrne rovnomerne rozložíme nastrúhané cesto po celom povrchu a koláč dáme piecť do rúry. Teplotu v rúre znížime na 180 °C a pečieme asi 35-45 minút.
  5. Hotový koláč necháme vychladnúť vo forme. Keď je ešte trochu teplý, tak dáme bočnú časť formy preč a necháme úplne vychladnúť. Potom koláč vyberieme z formy.
  6. Vychladnutý môžeme podávať. Vrch koláča som ešte pofŕkala pikaom. Dobrú chuť.