Tvarohovo- pudingová žemľovka s hruškami - fotorecept
Foto: babkamt
Mala som doma staršie pečivo a tvaroh, ktorý som musela minúť. Rozhodla som sa spraviť žemľovku. Už sme ju dávno nemali.
na 200 °C
Suroviny
5 - 6 ks (2-dňové) |
|
10 ks |
|
250 ml |
|
50 g |
|
Puding: | |
350 ml |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
Tvarohová plnka: | |
500 g |
|
2 PL |
|
0,5 cm (1 plátok) |
|
0,5 čl |
|
2 hrste (nemusia byť) |
|
1 ks |
|
z 1 citróna |
|
Postup
-
1
Pripravila som si staršie pečivo, 250 ml mlieka,maslo, 500 g tvaroh. Formu, v ktorej budem žemľovku piecť som vymastila maslom. V mlieku som si rozpustila plátok asi 50 g masla.
-
2
Ešte budem potrebovať hrušky, to sú ešte z našej úrody.
-
3
Rozbila som 10 kusov prepeličích vajíčok. Sliepky nám prestali niesť, tak tam, kde môžem, používam prepeličie vajíčka.
-
4
K vajíčkam som pridala mlieko s rozpusteným maslom. Dobre som to premiešala.
-
5
Pečivo som nakrájala na asi 1 cm kolieska.
-
6
Pečivo som namočila do mlieka s vajíčkami a uložila do maslom natretej formy.
-
7
Hrušky som očistila, vybrala som jaderníky a nakrájala som ich na plátky. Uložila som ich do formy na namočené pečivo.
-
8
Tvaroh som ochutila pol čajovej lyžičky mletej škorice, jedno slepačie vajce, nastrúhala som aj kôru z jedného citróna a dala som 2 hrste hrozienok . Viem, že dnes vnučka nepríde, tak ich ta môžem pridať:-)
-
9
Do tvarohu som pridala 2 pl domáceho vanikového cukru.
-
10
Z 350 ml mlieka a jedného Zlatého klasu som uvarila hustejší puding s 1 pl cukru.
-
11
Vlažný puding som pridala k tvarohu, dobre som masu premiešala a dala som ho na hrušky. Rúru som zapla na 200 °C.
-
12
Na vrch som znovu dávala nakrájané pečivo namočené v mleku s rozšľahanými vajíčkami. Na každé pečivo som dala kúsok masla.
-
13
Žemľovku som piekla 30 - 35 minút. Dobrú chuť, kto má rád sladký obed.
tie prepeličky chováte..??majú v niečom rozdielne požiadavky v porovnaní s chovom sliepok..??ako ste spokojní..??
@jozka2 áno prepeličie vajíčka obsahujú menej cholesterolu. Deti ich obľubujú varené. Páči sa im veľkosť.
@terinka55 aj môj má rád sladké.