Hruškový koláč
Hruškový koláč

Tvarohovo-hruškové pité fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 17. septembra 2020
Tvarohovo-hruškové pité (fotorecept)
Foto: cesminaz

Toto je jeden z najjednoduchších koláčov aké poznám. Pre trocha zmeny v kombinácii sezónneho ovocia a tvarohu :-)
Zdroj: Môj blog cesminazuenal.blogspot.com

35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
600 g
200 g
2 ks
250 g
štipka
1 bal. (15 g)
Plnka:
1 kg (zrelé, očistené)
500 g
z 1/2 citróna
2 bal.
2 PL (v prášku)
podľa chuti
podľa chuti
Na potretie:
kúsok
trocha




Postup

  1. 1

    Cesto: V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor, soľ a prášok do pečiva. Potom pridáme 2 celé vajcia a do polovice už rozpustené maslo. Vypracujeme jemné, mastné, polomäkké cesto. Cesto necháme 15 - 20 minút postáť.

    Tvarohovo-hruškové pité (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ si pripravíme všetko potrebné na plnku. Očistíme a pokrájame hrušky, ktorých má byť 1 kg. Ďalej si zmiešame tvaroh, cukor podľa chuti (cca 2 dl), nastrúhanú kôru a puding. Hrušky sladiť nebudeme, lebo sú dosť sladké :-) Ale ak by vaše hrušky neboli dosť sladké, tak ich kľudne oslaďte/posypte trochou cukru.

    Tvarohovo-hruškové pité (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto na trocha pomúčenej doske rozdelíme na 2 časti, jedna nech je o niečo väčšia. Tú väčšiu časť vyvaľkáme na o trocha väčšiu veľkosť než je plech. To preto, lebo spodné cesto musí mať okraje nahor. Môj plech má vnútorný rozmer 25 x 35 cm. Cesto prenesieme valčekom na plech s papierom, upravíme mu okraje a popicháme spodok vidličkou.

    Tvarohovo-hruškové pité (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tvarohovú plnku rovnomerne všade rozotrieme a následne na ňu poukladáme pokrájané hrušky. Podľa chuti posypeme aj mletou škoricou a vanilkovým cukrom. Prikryjeme druhým cestom, ktoré sme si vyvaľkali presne na veľkosť plechu. Popicháme vrch vidličkou a natrieme trochou mlieka. Napokon dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 35-40 minút.

    Tvarohovo-hruškové pité (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Upečené pité ešte za horúca potrieme kúskom masla a necháme celkom vychladnúť.

    Tvarohovo-hruškové pité (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pité je veľmi chutné a šťavnaté :-) Lepšie je ho nechať pár hodín postáť, bude ešte lepšie. Ja osobne si myslím, že pité je najsamlepšie od druhého dňa :-)

    Tvarohovo-hruškové pité (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com

    Tvarohovo-hruškové pité (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Před chvílí jsem vložila koment a není tu. Nevadí, opakuji: Pěkný recept, suroviny, postup, fotečky, krásná práce! S radostí bych ochutnala, bo hrušky miluju a koláče tiež.
luss44
@Cesminaz piekla som ho dnes podľa Teba, mojim doma chutí takže vďaka za rcp. Pre mňa som na kúsok dala len jablká ako klasika pité.


cesminaz
@luss44 (20.9.2020 18:57)

Teší ma, že doma chutilo :-) Vdaka za vyskúšanie a tvoju odozvu aj s fotkou :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia