Tvarohovo-hruškové pité fotorecept
Foto: cesminaz
Toto je jeden z najjednoduchších koláčov aké poznám. Pre trocha zmeny v kombinácii sezónneho ovocia a tvarohu :-)
Zdroj: Môj blog cesminazuenal.blogspot.com
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
600 g |
|
200 g |
|
2 ks |
|
250 g |
|
štipka |
|
1 bal. (15 g) |
|
Plnka: | |
1 kg (zrelé, očistené) |
|
500 g |
|
z 1/2 citróna |
|
2 bal. |
|
2 PL (v prášku) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Na potretie: | |
kúsok |
|
trocha |
|
Postup
-
1
Cesto: V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor, soľ a prášok do pečiva. Potom pridáme 2 celé vajcia a do polovice už rozpustené maslo. Vypracujeme jemné, mastné, polomäkké cesto. Cesto necháme 15 - 20 minút postáť.
-
2
Zatiaľ si pripravíme všetko potrebné na plnku. Očistíme a pokrájame hrušky, ktorých má byť 1 kg. Ďalej si zmiešame tvaroh, cukor podľa chuti (cca 2 dl), nastrúhanú kôru a puding. Hrušky sladiť nebudeme, lebo sú dosť sladké :-) Ale ak by vaše hrušky neboli dosť sladké, tak ich kľudne oslaďte/posypte trochou cukru.
-
3
Cesto na trocha pomúčenej doske rozdelíme na 2 časti, jedna nech je o niečo väčšia. Tú väčšiu časť vyvaľkáme na o trocha väčšiu veľkosť než je plech. To preto, lebo spodné cesto musí mať okraje nahor. Môj plech má vnútorný rozmer 25 x 35 cm. Cesto prenesieme valčekom na plech s papierom, upravíme mu okraje a popicháme spodok vidličkou.
-
4
Tvarohovú plnku rovnomerne všade rozotrieme a následne na ňu poukladáme pokrájané hrušky. Podľa chuti posypeme aj mletou škoricou a vanilkovým cukrom. Prikryjeme druhým cestom, ktoré sme si vyvaľkali presne na veľkosť plechu. Popicháme vrch vidličkou a natrieme trochou mlieka. Napokon dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 35-40 minút.
-
5
Upečené pité ešte za horúca potrieme kúskom masla a necháme celkom vychladnúť.
-
6
Pité je veľmi chutné a šťavnaté :-) Lepšie je ho nechať pár hodín postáť, bude ešte lepšie. Ja osobne si myslím, že pité je najsamlepšie od druhého dňa :-)
-
7
Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com
Teší ma, že doma chutilo :-) Vdaka za vyskúšanie a tvoju odozvu aj s fotkou :-)
:-) vdaka, ked vyskúšaš daj prosím vedieť.