Hruškový koláč
Tvarohovo-hruškové pité (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Toto je jeden z najjednoduchších koláčov aké poznám. Pre trocha zmeny v kombinácii sezónneho ovocia a tvarohu :-)
Postup
- Cesto: V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor, soľ a prášok do pečiva. Potom pridáme 2 celé vajcia a do polovice už rozpustené maslo. Vypracujeme jemné, mastné, polomäkké cesto. Cesto necháme 15 - 20 minút postáť.
- Zatiaľ si pripravíme všetko potrebné na plnku. Očistíme a pokrájame hrušky, ktorých má byť 1 kg. Ďalej si zmiešame tvaroh, cukor podľa chuti (cca 2 dl), nastrúhanú kôru a puding. Hrušky sladiť nebudeme, lebo sú dosť sladké :-) Ale ak by vaše hrušky neboli dosť sladké, tak ich kľudne oslaďte/posypte trochou cukru.
- Cesto na trocha pomúčenej doske rozdelíme na 2 časti, jedna nech je o niečo väčšia. Tú väčšiu časť vyvaľkáme na o trocha väčšiu veľkosť než je plech. To preto, lebo spodné cesto musí mať okraje nahor. Môj plech má vnútorný rozmer 25 x 35 cm. Cesto prenesieme valčekom na plech s papierom, upravíme mu okraje a popicháme spodok vidličkou.
- Tvarohovú plnku rovnomerne všade rozotrieme a následne na ňu poukladáme pokrájané hrušky. Podľa chuti posypeme aj mletou škoricou a vanilkovým cukrom. Prikryjeme druhým cestom, ktoré sme si vyvaľkali presne na veľkosť plechu. Popicháme vrch vidličkou a natrieme trochou mlieka. Napokon dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 35-40 minút.
- Upečené pité ešte za horúca potrieme kúskom masla a necháme celkom vychladnúť.
- Pité je veľmi chutné a šťavnaté :-) Lepšie je ho nechať pár hodín postáť, bude ešte lepšie. Ja osobne si myslím, že pité je najsamlepšie od druhého dňa :-)
- Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com