Hruškový koláč

Tvarohovo-hruškové pité (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Toto je jeden z najjednoduchších koláčov aké poznám. Pre trocha zmeny v kombinácii sezónneho ovocia a tvarohu :-)

35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor, soľ a prášok do pečiva. Potom pridáme 2 celé vajcia a do polovice už rozpustené maslo. Vypracujeme jemné, mastné, polomäkké cesto. Cesto necháme 15 - 20 minút postáť.
  2. Zatiaľ si pripravíme všetko potrebné na plnku. Očistíme a pokrájame hrušky, ktorých má byť 1 kg. Ďalej si zmiešame tvaroh, cukor podľa chuti (cca 2 dl), nastrúhanú kôru a puding. Hrušky sladiť nebudeme, lebo sú dosť sladké :-) Ale ak by vaše hrušky neboli dosť sladké, tak ich kľudne oslaďte/posypte trochou cukru.
  3. Cesto na trocha pomúčenej doske rozdelíme na 2 časti, jedna nech je o niečo väčšia. Tú väčšiu časť vyvaľkáme na o trocha väčšiu veľkosť než je plech. To preto, lebo spodné cesto musí mať okraje nahor. Môj plech má vnútorný rozmer 25 x 35 cm. Cesto prenesieme valčekom na plech s papierom, upravíme mu okraje a popicháme spodok vidličkou.
  4. Tvarohovú plnku rovnomerne všade rozotrieme a následne na ňu poukladáme pokrájané hrušky. Podľa chuti posypeme aj mletou škoricou a vanilkovým cukrom. Prikryjeme druhým cestom, ktoré sme si vyvaľkali presne na veľkosť plechu. Popicháme vrch vidličkou a natrieme trochou mlieka. Napokon dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 35-40 minút.
  5. Upečené pité ešte za horúca potrieme kúskom masla a necháme celkom vychladnúť.
  6. Pité je veľmi chutné a šťavnaté :-) Lepšie je ho nechať pár hodín postáť, bude ešte lepšie. Ja osobne si myslím, že pité je najsamlepšie od druhého dňa :-)
  7. Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com