Tvarohové koláče z kysnutého tvarohového cesta fotorecept
Foto: cesminaz
Tvarohovejšie to hádam už nejde :-) Sú fantastické!
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
600 g |
|
150 g |
|
250 g |
|
1 ks |
|
0,5 dl |
|
cca 2,45 dl |
|
21 g |
|
1 kl |
|
Plnka: | |
250 g |
|
250 g |
|
2 P (prášok) |
|
podľa chuti |
|
1-2 bal. |
|
podľa chuti |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
kúsok |
|
Postup
-
1
Do misky dáme múku, cukor, soľ a pomiešame to lyžicou. Potom pridáme tvaroh, bielok, olej a napučaný kvások, ktorý sme si spravili z 1 dl mlieka + droždie + 1 kl cukor. Celé dobre premačkáme a až potom začneme potroške prilievať zvyšných cca 1,45 dl mlieka. Zakaždým tekutinu dobre v pracujeme do cesta -cesto ju musí celkom popiť. Na začiatku sa vám cesto môže zdať ako blato, ale týmto "vpracovaním" bude cesto vzdušnejšie a jemnejšie :-) Vypracujeme polomäkké, vláčne, kypré cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Cesto nakoniec len upravíme (nemiesime) do tvaru bochníka a poprášime múkou. Cesto necháme na teplejšom mieste kysnúť 1 h.
-
2
Medzitym ako cesto kysne si pripravíme plnku. Zmiešame oba tvarohy, cukor alebo med, vanilkový cukor, 2 pl vanilkový puding a hrozienka.
-
3
Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme veľký kruh priemeru cca 45 cm. Pokrájame ho ako pizzu na 12 ks a na každý dáme tvaroh - rozdelíme ho. Cesto podľa fotiek zľahka zrolujeme do tvaru rožka. Netreba boky vôbec stláčať, jedine po prvom zahnutí trocha jedným prstom stlačíte tie dva špice, potom to už len jemne zrolujete :-) Cesto je výborné, veľmi dobre sa s ním pracuje.
-
4
Rožky poukladáme na plech s papierom a natrieme žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s pár kvapkami vody. Následne dáme plech už aj do studenej rúry a až potom ju zapneme na 180 °C. Kým sa rúra zohreje na 180 °C zatiaľ rohlíky podkysnú - je to lepšie pre to tvarohové cesto :-) To je cca 15 minút, kým zhasne svetielko na rúre, že dosiahlo 180 °C. Od tej chvíle počítajte 15 minút pečenia. Rohlíčky majú byť krásne nakysnuté a upečené aj zhora aj zo spodu. Pre istotu si tie koláče radšej sledujte, lebo predsalen pečie každá rúra trocha inak :-)
-
5
Upečené koláče ešte horúce potrieme kúskom masla.
-
6
Koláče sú mäkučké, cesto jemné a vláčne. Chuťovo výborné, také tvarohové :-) No a tvarohové cesto s dobrou tvarohovou plnkou má jedine výbornú chuť ;-P A čo je tiež dôležité, že na druhý deň je cesto ešte stále mäkké a vláčne :-) Odporúčam vyskúšať. Nech vám chutia!!!
PARÁDA!
Urobila som ich - ale sa asi "chybička vloudila"... Išla som podľa receptu, ale možno som dala o trochu mlieka viac ako to potrebovalo... Cesto bolo trochu riedšie oproti tvojmu na obrázku, horšie sa s ním robilo. Ale to nič nemení na veci, že buchtičky aj keď nie také krásne ako tvoje, sú super - a keďže mi ešte donkonca cesto /okrem buchiet -rohlíčkov na jeden plech/zvýšilo, upiekla som šišky - a tie naozaj tiež nemajú chybu...
zdravím, tie koláčiky pečiem ako na "bežiacom páse" - nikdy sme u nás doma nevedeli kysnuté koláče piecť, ale tvojími sa chválim pred celou rodinou...
No super,velmi sa teším že vám všetkým doma chutia a že sa podaria ;-) Takej správe sa obzvlášt teším,ked niekto napíše že pomocov mojich receptov/postupov sa mu konečne podarili kysnuté koláče :-) Aspon vidím,že tá námaha s fotením a vysvetlovanie nie je zbytočné! Vdaka pekne za komentík a pozdravujem :-)
Tvoja správa ma velmi potešila :-) podarili sa ti naozaj super.Vdaka za vyskúšanie,som rada že si bola s receptom spokojná :-)
Tak aj dnes som upiekla koláčiky . Je to super cesto. No čo budem trocháriť. Hneď som si zamiesila dupľovanú dávku a naplnila makovovišňovou a orechovo jablkovou plnkou 😘🥐🥐🥐