Tvarohové koláče
Tvarohové koláče

Tvarohové koláče z kysnutého tvarohového cesta fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 14. februára 2019
Tvarohové koláče z kysnutého tvarohového cesta (fotorecept)
Foto: cesminaz

Tvarohovejšie to hádam už nejde :-) Sú fantastické!

12 ks
porcií
60 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
600 g
150 g
250 g
1 ks
0,5 dl
cca 2,45 dl
21 g
1 kl
Plnka:
250 g
250 g
2 P (prášok)
podľa chuti
1-2 bal.
podľa chuti
Na potretie:
1 ks
kúsok




Postup

  1. 1

    Do misky dáme múku, cukor, soľ a pomiešame to lyžicou. Potom pridáme tvaroh, bielok, olej a napučaný kvások, ktorý sme si spravili z 1 dl mlieka + droždie + 1 kl cukor. Celé dobre premačkáme a až potom začneme potroške prilievať zvyšných cca 1,45 dl mlieka. Zakaždým tekutinu dobre v pracujeme do cesta -cesto ju musí celkom popiť. Na začiatku sa vám cesto môže zdať ako blato, ale týmto "vpracovaním" bude cesto vzdušnejšie a jemnejšie :-) Vypracujeme polomäkké, vláčne, kypré cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Cesto nakoniec len upravíme (nemiesime) do tvaru bochníka a poprášime múkou. Cesto necháme na teplejšom mieste kysnúť 1 h.

    Tvarohové koláče z kysnutého tvarohového cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitym ako cesto kysne si pripravíme plnku. Zmiešame oba tvarohy, cukor alebo med, vanilkový cukor, 2 pl vanilkový puding a hrozienka.

    Tvarohové koláče z kysnutého tvarohového cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme veľký kruh priemeru cca 45 cm. Pokrájame ho ako pizzu na 12 ks a na každý dáme tvaroh - rozdelíme ho. Cesto podľa fotiek zľahka zrolujeme do tvaru rožka. Netreba boky vôbec stláčať, jedine po prvom zahnutí trocha jedným prstom stlačíte tie dva špice, potom to už len jemne zrolujete :-) Cesto je výborné, veľmi dobre sa s ním pracuje.

    Tvarohové koláče z kysnutého tvarohového cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rožky poukladáme na plech s papierom a natrieme žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s pár kvapkami vody. Následne dáme plech už aj do studenej rúry a až potom ju zapneme na 180 °C. Kým sa rúra zohreje na 180 °C zatiaľ rohlíky podkysnú - je to lepšie pre to tvarohové cesto :-) To je cca 15 minút, kým zhasne svetielko na rúre, že dosiahlo 180 °C. Od tej chvíle počítajte 15 minút pečenia. Rohlíčky majú byť krásne nakysnuté a upečené aj zhora aj zo spodu. Pre istotu si tie koláče radšej sledujte, lebo predsalen pečie každá rúra trocha inak :-)

    Tvarohové koláče z kysnutého tvarohového cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Upečené koláče ešte horúce potrieme kúskom masla.

    Tvarohové koláče z kysnutého tvarohového cesta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koláče sú mäkučké, cesto jemné a vláčne. Chuťovo výborné, také tvarohové :-) No a tvarohové cesto s dobrou tvarohovou plnkou má jedine výbornú chuť ;-P A čo je tiež dôležité, že na druhý deň je cesto ešte stále mäkké a vláčne :-) Odporúčam vyskúšať. Nech vám chutia!!!

    Tvarohové koláče z kysnutého tvarohového cesta (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

janger
Ti tvoji sa ale maju dobre pri tebe, si strasne sikovna, @cesminka ! Taketo tvarohovo tvarohove kolace musia chutit ozaj vyborne.
používateľ nemá avatar
123
123
milá Cezminaz, dlho sledujem tie tvoje super koláčiky a iné recepty tu na vareche. A dnes som neodolala...
Urobila som ich - ale sa asi "chybička vloudila"... Išla som podľa receptu, ale možno som dala o trochu mlieka viac ako to potrebovalo... Cesto bolo trochu riedšie oproti tvojmu na obrázku, horšie sa s ním robilo. Ale to nič nemení na veci, že buchtičky aj keď nie také krásne ako tvoje, sú super - a keďže mi ešte donkonca cesto /okrem buchiet -rohlíčkov na jeden plech/zvýšilo, upiekla som šišky - a tie naozaj tiež nemajú chybu...
macka78
Pekný receptík, ukladám a čoskoro vyskúšam...
asgnr
Pani Cezmina som vam len chcela povedat ze som nadsena vasimi receptami ste skvela kucharka a vzdy sa nieco od vas naucim aj ked som mala stastie na skvele kucharky v rodine a vzdy sa tesim na vase nove recepty ; dakujeme
cesminaz
@Kucharocka123 @Janger @Olinecka @Lakey5 @Macka78 dakujem vám pekne za vaše nahliadnutie a milé slová :-) Som rada,že sa vám koláče páčia a budem rada ak niekedy vyskúšate :-) @123 to ma teší,že chutilo aj napriek tej malej chybičke :-) Ak náhodou sa ti to znova stane,tak kludne prisyp a zapracuj ešte trocha hladkej múky-to droždie to ešte znesie. Alebo by som tam na tvojom mieste možno zarobila 3-4pl kukuričnej múky,tá počas kysnutia vstrebe do seba viac vlahy,takže zato jej stačí pár lyžíc :-) Ale som rada,že nakoniec aj tak chutilo a že si dala vediet :-) Dakujem a pozdravujem. @Asgnr dakujem velmi krásne za tvoje slová a aj priazeň :-) Teším sa ked niekto moje recepty využíva,alebo sa z nich možno niečo nové/užitočné prinaučí ;-) Ved aj o tom je vlastne "Varecha.sk" ,stále sa od jeden druhého niečo nové naučíme ;-) Prajem všetkým príjemnú aj ked dost upršanú sobotu :-)
používateľ nemá avatar
123
123
@Cesminaz (16.3.2019 06:26)

zdravím, tie koláčiky pečiem ako na "bežiacom páse" - nikdy sme u nás doma nevedeli kysnuté koláče piecť, ale tvojími sa chválim pred celou rodinou...
cesminaz
@123 (25.3.2019 13:17)

No super,velmi sa teším že vám všetkým doma chutia a že sa podaria ;-) Takej správe sa obzvlášt teším,ked niekto napíše že pomocov mojich receptov/postupov sa mu konečne podarili kysnuté koláče :-) Aspon vidím,že tá námaha s fotením a vysvetlovanie nie je zbytočné! Vdaka pekne za komentík a pozdravujem :-)
anka246
Mala som 2 vaničkové tvarohy, tak som spravila cesto z 1 kg múky za 2 plechy. Kysnuté pekávam.. buchty, záviny, prepletené, lokše na Turecký spôsob. Ale tvarohové cesto som robila prvýkrát. Dobre sa s ním pracuje. Odporúčam
cesminaz
@Anka246 (5.8.2019 16:34)

Tvoja správa ma velmi potešila :-) podarili sa ti naozaj super.Vdaka za vyskúšanie,som rada že si bola s receptom spokojná :-)
anka246
@Cesminas
Tak aj dnes som upiekla koláčiky . Je to super cesto. No čo budem trocháriť. Hneď som si zamiesila dupľovanú dávku a naplnila makovovišňovou a orechovo jablkovou plnkou 😘🥐🥐🥐