Tvarohové koláče z kysnutého tvarohového cesta fotorecept

Tvarohové koláče z kysnutého tvarohového cesta (fotorecept)Foto: cesminaz

Tvarohovejšie to hádam už nejde :-) Sú fantastické!

12 ks
porcií
60 min
príprava
15 min
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
600 g
150 g
250 g
1 ks
0,5 dl
cca 2,45 dl
21 g
1 kl
Plnka:
250 g
250 g
2 P (prášok)
podľa chuti
1-2 bal.
podľa chuti
Na potretie:
1 ks
kúsok

Postup prípravy

  1. 1

    Do misky dáme múku, cukor, soľ a pomiešame to lyžicou. Potom pridáme tvaroh, bielok, olej a napučaný kvások, ktorý sme si spravili z 1 dl mlieka + droždie + 1 kl cukor. Celé dobre premačkáme a až potom začneme potroške prilievať zvyšných cca 1,45 dl mlieka. Zakaždým tekutinu dobre v pracujeme do cesta -cesto ju musí celkom popiť. Na začiatku sa vám cesto môže zdať ako blato, ale týmto "vpracovaním" bude cesto vzdušnejšie a jemnejšie :-) Vypracujeme polomäkké, vláčne, kypré cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Cesto nakoniec len upravíme (nemiesime) do tvaru bochníka a poprášime múkou. Cesto necháme na teplejšom mieste kysnúť 1 h.

    Tvarohové koláče z kysnutého tvarohového cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitym ako cesto kysne si pripravíme plnku. Zmiešame oba tvarohy, cukor alebo med, vanilkový cukor, 2 pl vanilkový puding a hrozienka.

    Tvarohové koláče z kysnutého tvarohového cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme veľký kruh priemeru cca 45 cm. Pokrájame ho ako pizzu na 12 ks a na každý dáme tvaroh - rozdelíme ho. Cesto podľa fotiek zľahka zrolujeme do tvaru rožka. Netreba boky vôbec stláčať, jedine po prvom zahnutí trocha jedným prstom stlačíte tie dva špice, potom to už len jemne zrolujete :-) Cesto je výborné, veľmi dobre sa s ním pracuje.

    Tvarohové koláče z kysnutého tvarohového cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rožky poukladáme na plech s papierom a natrieme žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s pár kvapkami vody. Následne dáme plech už aj do studenej rúry a až potom ju zapneme na 180 °C. Kým sa rúra zohreje na 180 °C zatiaľ rohlíky podkysnú - je to lepšie pre to tvarohové cesto :-) To je cca 15 minút, kým zhasne svetielko na rúre, že dosiahlo 180 °C. Od tej chvíle počítajte 15 minút pečenia. Rohlíčky majú byť krásne nakysnuté a upečené aj zhora aj zo spodu. Pre istotu si tie koláče radšej sledujte, lebo predsalen pečie každá rúra trocha inak :-)

    Tvarohové koláče z kysnutého tvarohového cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Upečené koláče ešte horúce potrieme kúskom masla.

    Tvarohové koláče z kysnutého tvarohového cesta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koláče sú mäkučké, cesto jemné a vláčne. Chuťovo výborné, také tvarohové :-) No a tvarohové cesto s dobrou tvarohovou plnkou má jedine výbornú chuť ;-P A čo je tiež dôležité, že na druhý deň je cesto ešte stále mäkké a vláčne :-) Odporúčam vyskúšať. Nech vám chutia!!!

    Tvarohové koláče z kysnutého tvarohového cesta (fotorecept) - obrázok 6
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist