Tuniak s divou ryžou a ovocno-zeleninovým čatní
šéfkuchár hotela Chopok v Demänovskej doline, 28. apríla 2013
Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
200 g |
|
50 ml |
|
1/2 ČL |
|
800 g |
|
70 g |
|
|
|
70 ml |
|
500 g |
|
300 g |
|
3 stopky |
|
100 g |
|
500 ml |
|
150 g |
|
2 - 3 ks |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
120 ml |
|
Postup
-
1
1. Čatní: očistíme zeleninu a ovocie, ktoré nakrájame na rovnaké kúsky. Hrušku zbavíme šupky a jadierok, paradajku blanžíruje - me, ošúpeme a zbavíme vnútra. Všetko nakrájame na kocky, vložíme do hrnca, pridáme ocot, vodu, cukor, mletú papriku, čili, horčičné semeno, soľ a všetko povaríme asi 35 – 45 minút. Zredukovanú zeleninu môžeme podávať ihneď, ale aj odložiť do chladničky či sterilizovať.
- 2
K takto pripravenej výraznej zelenine podávame napríklad dusenú – miešanú divú ryžu a grilovaný stejk z tuniaka. Stejk pred grilovaním zľahka navlhčíme vodou a nalepíme naň sezam. Potom grilujeme tak, aby vnútri zostal ružový. Divú ryžu uvaríme podľa návodu.
- 3
Omáčku je ideálne pripraviť cez sezónu ovocia a zeleniny. Najchutnejšia je po minimálne mesačnom odstátí a dokonalá chuť je až po troch mesiacoch. Po uvarení vydrží asi jeden rok a po odobratí z pohára sa môže konzumovať tak na studeno, ako aj na teplo.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu