Makový závin
Trojzávin (fotorecept)
Autor receptu: tejaja
Niekto má radšej závin makový, niekto orechový, niekto lekvárový... Ak to spojíte, ulahodíte všetkým.* V tomto recepte sa používa biely mak, čo je výhodné pre alergikov na orechy. Chuťovo je niekde medzi makom a orechami. Ak ho nemáte, môžete použiť aj orechovú náplň.
1 závin porcia |
30 + kysnutie minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Všetky suroviny na cesto dobre vymiesime a necháme cesto vykysnúť.
- Medzitým pripravíme náplň. Do jedného kastrólika dáme suroviny na náplň z bieleho maku, do druhého na náplň z modrého maku. Obe náplne krátko povaríme do zhustnutia. Necháme vychladnúť.
- Vykysnuté cesto premiesime na múkou vysypanej doske a rozdelíme na 3 časti. Každú časť vyvaľkáme na obdĺžnik dlhý podľa formy, v ktorej budeme piecť, a na šírku cca 15 cm.
- Prvý obdĺžnik potrieme náplňou z bieleho maku a stočíme do závinu.
- Druhý obdĺžnik potrieme náplňou z modrého maku a tiež stočíme do závinu.
- Tretí obdĺžnik potrieme slivkovým lekvárom a stočíme do závinu.
- Obdĺžnikovú formu (ako na biskupský chlebíček, ale dlhšiu, mám formu 40 cm dlhú) vytrieme tukom a vysypeme múkou.
Do nej uložíme vedľa seba oba makové záviny.
- Navrch do stredu položíme lekvárový závin. Necháme ešte 10 minút podkysnúť.
- Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme na 180 °C dozlata.
- Vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Až potom závin vyklopíme a nakrájame.