Trhané morčacie stehno

mirkajan - fotkamirkajan, 11. septembra 2016
Trhané morčacie stehno
Foto: mirkajan

K vyskúšaniu tohoto receptu ma inšpiroval recept z časopisu Apetit, kde bol recept na trhané bravčové mäso v sendviči. Keďže bravčové mäso používame doma minimálne, povedala som si, že to skúsim spraviť z morčacieho stehna - buď to vyjde alebo nie. A čuduj sa svete, vyšlo to - bolo to naozaj veľmi dobré. My sme to jedli s pečenými zemiakmi a Coleslaw šalátom, ale vyskúšali sme to aj do bagety so zeleninou - tiež vynikajúce, len sa to nedá zjesť slušne...

8
porcií
15 minút
príprava
300 minút
na 160 °C

Suroviny

2 kg
2 ks
4 strúčiky
1 ČL
3 - 4 ČL
2 ČL
2 ČL
5 PL
cca 500 ml
2 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Morčacie stehno zbavíme kože, odblaníme a nakrájame na väčšie kusy (z jedného horného morčacieho stehna som mala asi 8 nakrájaných rôzne veľkých kusov). Mäso dáme do pekáča.

  2. 2

    V miske zmiešame na drobno pokrájané cibule, pretlačený cesnak, koreniny, soľ, olivový olej a trochu vody. Premiešame a pridáme k mäsu. Dôkladne premiešame rukami a prikryté odložíme aspoň na 2 hodiny (alebo celú noc) do chladničky.

  3. 3

    Rúru rozohrejeme na 200 °C. Do pekáča s mäsom prilejeme cca 500 ml vody a premiešame. Prikryté dáme piecť do vyhriatej rúry. Pri 200 °C pečieme dovtedy, kým tekutina v pekáči nezačne vrieť, potom teplotu znížime na 160°C a pečieme prikryté 5 - 6 hodín.

  4. 4

    Mäso vyberieme z omáčky na tanier, omáčku precedíme cez redšie sito, cibuľu z omáčky do nej prepasírujeme. Mäso vrátime do pekáča, kde ho natrháme na jednotlivé vlákna vidličkou, zalejeme vypečenou šťavou a podávame - či už s prílohou alebo v sendviči. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

21 komentárov k receptu
Nebezpečný recept, protože jeden nevidí, jak velký kus už má v sobě haha
Šťávu bych určo nepasírovala - ale to je moje chuť. Výborný recept!
Trhání /mělnění, či "obírání" drobných kousků/ provozuji u vařeného masíčka z polévky, které bylo na kosti /např. drůbeží křídla/ a nebo hovězí či vepřové - které nemá předpisový tvar. Vše oberu, zpěním cibulku, přidám trochu mleté papriky, vložím obrané masko a zaliji trochou vývaru, osolím. Vznikne podobná směs jako na fotu receptu. Podávám se zeleninovými prívarky, bramborem ve slupce či chlebíkem. Nevzhledné, ale výborné. Alespoň pro mě.
Pri 200 °C pečieme dovtedy, kým tekutina v pekáči nezačne vrieť, potom teplotu znížime na 160°C a pečieme prikryté 5 - 6 hodín.nakrajane dokonca na kusy?
Pripopmína mi to "rilette", či ako sa to presne volá, ale to sa robí z hovädzieho mäsa. Ak by som to takto robila, bolo by to dobré ako nátierka, niekde tu je aj podobný recept ako na to.
Ďakujem za komentáre, kto chce- vyskúša, kto nechce, nech nechá tak. A to trhanie mäsa na kúsky podľa toho, čo som sa dočítala, sa robí hlavne preto, lebo takto upravené mäso sa používa najmä do sendvičov, ktoré sa tak ľahšie plnia i konzumujú. V podstate som mäso nemusela trhať, samo sa rozpadalo, ale prečo to neskúsiť, keď to tak bolo aj v originálnom recepte?
@Mirkajan vyborny recept si pridala, takto podobne pripravujeme morcacie stehno aj v nasej domacnosti, pekne pomalicky pri nizsej teplote, vacsinou vyuzivam pomaly hrniec, potom potrham maso a ak sa vsetko neskonzumuje nalozim do zavarackoveho poharika, zalejem zvysnou stavou a v chladnicke si moze pockat aj niekolko dni na skonzumovanie, 5*
zelam ti pekny den ☺
Robievam pulled pork a priznavam bez mucenia, este ma nenapadlo ho nahradit "zdravsou verziou" cerveneho mesa. Ale tiez ho robievam hlavne v pomalom hrnci. Urcite vyskusam.
vyborne jedlo...dobre si ho ochutila...ja tam este obycajne pridam aj nejaku tu bylinku :)... @Radox1 tento druh jedla sa obycajne takto robi...ja ho pripravujem v remoske...a nema chybu... inac anglicky nazov jedla je "pulled turkey" ...tak si mozes nagooglit :)...ale asi znamejsi je "pulled pork" ako pise @Kucharka ...v podstate je to to iste...len iny druh masa... @Veronikkka rillettes je podla mna nieco ine...viac mastne...
@Gabriele (13.9.2016 19:08)

ja tuto upravu dobre poznam -pulled turkey, a mam vyskusane ze 2 az 3 hodiny podla druhu mäsa uplne staci.po tejto dobe mäso akurat tak vysycha a naozaj z neho zostanu iba suche vlasocnice.
Odkedy som tu vyčítala recept na roztrhané mäso( bravčové), robievam to, keď cestujeme na dovolenku - naplním žemle, bagetu, a pod. napchám tam zeleninu a je to taký desiatoobed. Výborné, praktické. Ale páči sa mi aj táto verzia s morčacím mäsom, dobrý nápad.

Pridaj komentár k receptu: