Trhané morčacie stehno

Autor receptu: mirkajan

K vyskúšaniu tohoto receptu ma inšpiroval recept z časopisu Apetit, kde bol recept na trhané bravčové mäso v sendviči. Keďže bravčové mäso používame doma minimálne, povedala som si, že to skúsim spraviť z morčacieho stehna - buď to vyjde alebo nie. A čuduj sa svete, vyšlo to - bolo to naozaj veľmi dobré. My sme to jedli s pečenými zemiakmi a Coleslaw šalátom, ale vyskúšali sme to aj do bagety so zeleninou - tiež vynikajúce, len sa to nedá zjesť slušne...

8
porcií
15 minút
príprava
300 minút
na 160 °C

Postup

  1. Morčacie stehno zbavíme kože, odblaníme a nakrájame na väčšie kusy (z jedného horného morčacieho stehna som mala asi 8 nakrájaných rôzne veľkých kusov). Mäso dáme do pekáča.
  2. V miske zmiešame na drobno pokrájané cibule, pretlačený cesnak, koreniny, soľ, olivový olej a trochu vody. Premiešame a pridáme k mäsu. Dôkladne premiešame rukami a prikryté odložíme aspoň na 2 hodiny (alebo celú noc) do chladničky.
  3. Rúru rozohrejeme na 200 °C. Do pekáča s mäsom prilejeme cca 500 ml vody a premiešame. Prikryté dáme piecť do vyhriatej rúry. Pri 200 °C pečieme dovtedy, kým tekutina v pekáči nezačne vrieť, potom teplotu znížime na 160°C a pečieme prikryté 5 - 6 hodín.
  4. Mäso vyberieme z omáčky na tanier, omáčku precedíme cez redšie sito, cibuľu z omáčky do nej prepasírujeme. Mäso vrátime do pekáča, kde ho natrháme na jednotlivé vlákna vidličkou, zalejeme vypečenou šťavou a podávame - či už s prílohou alebo v sendviči. Dobrú chuť!