Trhací chlieb
Trhací chlieb

Trhací chlebík s medvedím cesnakom a parmezánom fotorecept

siuuu - fotkasiuuu, 12. marca 2024
Trhací chlebík s medvedím cesnakom a parmezánom (fotorecept)
Foto: siuuu

Je sezóna medvedieho cesnaku a ja som od kolegynky dostala viazaničku, tak som skúsila takúto fajnotu. Trhací chlebík som chcela vyskúšať už dávno, Zobraziť celý popisJe sezóna medvedieho cesnaku a ja som od kolegynky dostala viazaničku, tak som skúsila takúto fajnotu. Trhací chlebík som chcela vyskúšať už dávno, ale nejako to nevyšlo, tak až teraz - a je naozaj výborný.
Zdroj: Môj blog dobrotynatanieri.blogspot.com

10
porcií
50 minút
príprava
45-50 minút
na 180 °C

Suroviny

430 g
7 g
2 PL
1 PL
250 ml vlažná
1 ČL
Náplň:
70 g čerstvý
70 g (alebo iný tvrdý syr)
70 ml
1/2 ČL




Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme kvások. Z odváženej múky odoberieme 2 PL múky, pridáme k nej sušené droždie, cukor a vlažnú vodu. Dobre premiešame a necháme 10 minúť odpočívať. Po 10 minútach ku kvásku pridáme zvyšnú múku, olivový olej, soľ, a vypracujeme hladké cesto - ja som použila kuchynský robot. Ak budete miesiť ručne, treba miesiť cca 10 minút.

  2. 2

    Vymiesené cesto vyberieme von, misu potrieme olivovým olejom, vrátime cesto naspäť (olej spôsobí, že sa cesto neprilepí na misu a bude sa lepšie vyberať po vykysnutí von) a jeho vrch rovnako potrieme olivovým olejom, aby neoschlo, misu prikryjeme potravinárskou fóliou a utierkou a necháme kysnúť pri izbovej teplote 45 minút - za túto dobu by cesto malo zdvojnásobiť svoj objem.

    Trhací chlebík s medvedím cesnakom a parmezánom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si pripravíme cesnakovo-syrovo-olejovú náplň. Medvedí cesnak umyjeme, osušíme a posekáme na drobno, syr nastrúhame nahrubo, pridáme soľ, olivový olej a premiešame - odložíme nabok. V tejto zmesi budeme obaľovať jednotlivé kúsky cesta pred vložením do formy.

  4. 4

    Vykysnuté cesto vyberieme na pomúčenú dosku, zľahka vytvarujeme do tvaru valca dlhého cca 35 - 40 cm, ktorý pomocou stierky alebo noža pokrájame na 10 zhruba rovnakých kusov.

    Trhací chlebík s medvedím cesnakom a parmezánom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Formu vystelieme papierom na pečenie. Každý kúsok cesta obalíme v olejovo-cesnakovo-syrovej zmesi a kúsky ukladáme vedľa seba do formy a zľahka pritláčame k sebe. Takto uložené cesto prikryjeme fóliou a utierkou a necháme ešte 30 minút kysnúť.

    Trhací chlebík s medvedím cesnakom a parmezánom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Desať minút pred uplynutím doby kysnutia zapneme rúru na 195 °C. Vykysnutý chlebík vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca 40-45 minút do zlatista. Doba pečenia sa môže líšiť v závislosti od toho ako tá - ktorá rúra pečie. Chlebík by mal mať zvrchu peknú zlatistú kôrku. Chlebík výborne chutí s bylinkovým maslom, výborný bude aj k polievke či pečenej zelenine, s pestom z medvedieho cesnaku, k mäsku, ...

    Trhací chlebík s medvedím cesnakom a parmezánom (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

tejaja
Medvedí cesnak mám rada, akonáhle bude na záhrade, tento váš recept vyskúšam. Páči sa mi, vďaka zaň.
zolik
Vydaril sa a je veľmi chutný. Ďakujem za recept a pozdravujem


1x siuuu
siuuu
@zolik (22.3.2024 19:46)

Ďakujem, som rada že chlebík chutil ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia