Trhací chlebík s medvedím cesnakom a parmezánom fotorecept
	                                    Je sezóna medvedieho cesnaku a ja som od kolegynky dostala viazaničku, tak som skúsila takúto fajnotu.  Trhací chlebík som chcela vyskúšať už dávno, Zobraziť celý popisJe sezóna medvedieho cesnaku a ja som od kolegynky dostala viazaničku, tak som skúsila takúto fajnotu.  Trhací chlebík som chcela vyskúšať už dávno, ale nejako to nevyšlo, tak až teraz - a je naozaj výborný. 					                                
					                                
Zdroj: Môj blog dobrotynatanieri.blogspot.com	                                
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
| 430 g | 
                                                             | 
                                                    
| 7 g | 
                                                             | 
                                                    
| 2 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 250 ml vlažná | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ČL | 
                                                             | 
                                                    
| Náplň: | |
| 70 g čerstvý | 
                                                             | 
                                                    
| 70 g (alebo iný tvrdý syr) | 
                                                             | 
                                                    
| 70 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 1/2 ČL | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Najskôr si pripravíme kvások. Z odváženej múky odoberieme 2 PL múky, pridáme k nej sušené droždie, cukor a vlažnú vodu. Dobre premiešame a necháme 10 minúť odpočívať. Po 10 minútach ku kvásku pridáme zvyšnú múku, olivový olej, soľ, a vypracujeme hladké cesto - ja som použila kuchynský robot. Ak budete miesiť ručne, treba miesiť cca 10 minút.
- 2
 Vymiesené cesto vyberieme von, misu potrieme olivovým olejom, vrátime cesto naspäť (olej spôsobí, že sa cesto neprilepí na misu a bude sa lepšie vyberať po vykysnutí von) a jeho vrch rovnako potrieme olivovým olejom, aby neoschlo, misu prikryjeme potravinárskou fóliou a utierkou a necháme kysnúť pri izbovej teplote 45 minút - za túto dobu by cesto malo zdvojnásobiť svoj objem.
                                                    - 3
 Medzitým si pripravíme cesnakovo-syrovo-olejovú náplň. Medvedí cesnak umyjeme, osušíme a posekáme na drobno, syr nastrúhame nahrubo, pridáme soľ, olivový olej a premiešame - odložíme nabok. V tejto zmesi budeme obaľovať jednotlivé kúsky cesta pred vložením do formy.
- 4
 Vykysnuté cesto vyberieme na pomúčenú dosku, zľahka vytvarujeme do tvaru valca dlhého cca 35 - 40 cm, ktorý pomocou stierky alebo noža pokrájame na 10 zhruba rovnakých kusov.
                                                    - 5
 Formu vystelieme papierom na pečenie. Každý kúsok cesta obalíme v olejovo-cesnakovo-syrovej zmesi a kúsky ukladáme vedľa seba do formy a zľahka pritláčame k sebe. Takto uložené cesto prikryjeme fóliou a utierkou a necháme ešte 30 minút kysnúť.
                                                    - 6
 Desať minút pred uplynutím doby kysnutia zapneme rúru na 195 °C. Vykysnutý chlebík vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca 40-45 minút do zlatista. Doba pečenia sa môže líšiť v závislosti od toho ako tá - ktorá rúra pečie. Chlebík by mal mať zvrchu peknú zlatistú kôrku. Chlebík výborne chutí s bylinkovým maslom, výborný bude aj k polievke či pečenej zelenine, s pestom z medvedieho cesnaku, k mäsku, ...
                                                    Tiež trhací chlieb:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




 


Ďakujem, som rada že chlebík chutil ;-)