Tradičné šišky netradične

potravinarskavyrobaliana - fotkaPotravinárska výroba Liana, 4. októbra 2019. Komerčný recept.

Bez plnky, s plnkou alebo s farebnou polevou? Vyberte si variant, ktorý Vám najviac chutí! Nám chutili všetky :)

45
porcií
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

750 g
450 ml
120 g
3 ks
1 bal.
1/2 KL
2 KL
100 g
2 bal.
2 PL
Na vyprážanie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zo 100 ml vlažného mlieka, lyžice cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme 5-10 minút vzísť.

  2. 2

    Do väčšej misky dáme múku, nakysnutý kvások z droždia, žĺtky, cukor a vanilínový cukor, citrónovú polevu, soľ, zvyšné mlieko a 2 lyžice rumu. Premiešame a nakoniec pridáme 100 g roztopeného (nie horúceho) masla. Rukou alebo elektrickým hnetačom dobre spracujeme cesto približne 5 minút. Necháme 20 minút nakysnúť.

  3. 3

    Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pracovnej doske na hrúbku 2 cm a vykrojíme kolieska. Poukladáme na pomúčenú dosku a pod fóliou necháme kysnúť 15 minút.

  4. 4

    Vyššiu panvicu s olejom a lyžicou masla rozohrejeme (maslo zabráni prílišnému nasiaknutiu šišiek olejom).

  5. 5

    Vyskúšali sme 3 druhy šišiek: 1. BEZ PLNKY S OTVOROM - tesne pred vyprážaním urobíme prstami na šiške otvor a uložíme do rozpáleného oleja. Vypražíme z oboch strán dozlatista. Uložíme na papierový obrúsok, aby sa odsal prebytočný olej. Posypeme práškovým cukrom a podávame s domácim džemom.

  6. 6

    2. PLNENÉ PO UPEČENÍ - šišky vypražíme z oboch strán a po vychladnutí zdobiacim vreckom s ostrou špičkou naplníme džemom alebo čokoládovo-orieškovým krémom.

  7. 7

    3. ZDOBENÉ POLEVAMI - do vykysnutej šišky urobíme v strede prstami otvor a vypražíme z oboch strán dozlatista. Po vychladnutí namáčame vrchnou stranou do polevy a dozdobíme farebnými posypmi.

Diskusia k receptu

Jeden komentár k receptu

Pridaj komentár k receptu: