Tradičné pečené zemiaky s maslom fotorecept
Foto: kucharocka123
Tradičné pečené zemiaky podľa jednoduchých receptov našich starých mám sú veru tie najlepšie. Stačí zemiaky upiecť v šupke, k tomu maslo a soľ a Zobraziť celý popisTradičné pečené zemiaky podľa jednoduchých receptov našich starých mám sú veru tie najlepšie. Stačí zemiaky upiecť v šupke, k tomu maslo a soľ a samozrejme kyslé mlieko alebo kvasená kyslá kapusta a chutná večera je na stole. Niekedy menej je viac. Len tak na pripomenutie, keď neviete čo na večeru...
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Použijeme stredne veľké zemiaky, ktoré majú peknú a zdravú šupku. Dobre ich umyjeme a prekrojíme priečne napoly, aby sa nemuseli piecť priveľmi dlho.
-
2
Na každej polovičke asi 1 cm od okrajov urobíme rez hlboko do dužiny tak, aby sme neporušili šupku. Jemne osolíme a potrieme rozpusteným maslom. Do masla môžeme pridať aj bylinky.
-
3
Uložíme na suchý plech rezom navrch a pečieme pri teplote 200 °C cca 50 minút. Počas pečenia sa maslo dostane aj do zárezu a zemiaku dodá jemnú maslovú chuť. Ku koncu pečenia ich trochu popresúvame, aby sa šupka neprilepila o plech.
-
4
Podávame s kyslým mliekom. Kto chce môže si pridať znovu maslo a dosoliť. Väčší gurmáni si pečené zemiaky môžu vychutnať napr. s domácou kvasenou kyslou kapustou. Dobrú chuť prajem!
Ďakujem pekne @Haji , inšpiroval ma ten tvoj "zemiakový kabátek", ale mala som dosť veľké zemiaky, tak som ich prekrojila. Také menšie zemiačky pečiem šupke samozrejme celé...
S cesnakom je to tiež veľmi chutné:-)
Jsi mě potěšila! Pečené brambory s kabátkem miluju. Tvoje jsou super!
Ahoj, používanie mikrovlnky (vysokofrekvenčné rádiové vlny) minimalizujem, používam len v nevyhnutných prípadoch a uprednostňujem zdravšie spôsoby na prípravu jedál... Ale zemiačky podľa vášho tipu môžu byť chutné tiež...
Jednu dobu jsem připravovala brambory v mikrovlnce, ale hezky jsem se vrátila ke klasice. Mikrovlny nejsou právě zdraví prospěšné, také mě odradila voda a aroma brambor v mikrovlnce - než jsem ji vymyla, vysušila a vyvětrala, tak jsem byla na stejném, ne-li delším čase. A vzteklá... V mikrovlnce jídlo jen ohřívám a také ne pokaždé.
Ďakujem pekne, @Kvakac . Teším sa, že na takejto večeri si vieš pochutiť aj ty:-)
Ďakujem za radu, @Motozuzika . Nabudúce vyskúšam aj ja.
,,, Tento sposop pecenych zemiakov v supke a rozpolenych,,, je uzivany v mojej rodine tradicne dlhoooo, hlavne v zimnych mesiacoch, len zemiaky pecieme na sucho a maslo pridame na teplu osupanu polku zemiaka az pri konzumacii, ja ani nesolim, lebo si vychutnavam chut tepleho peceneho zemiaka s maslom a zapijame, nie acidofilným, ani zakysankou, ale pravym kyslym mliekom od kravy z automatu, staci nechat mlieko jeden dva skysnut, ..... dobru chut,
Pekný večer @Kimlo , na pečenie v šupke som použila varný typ B, žltomäsá dužina, oválna hľuza, polopevné a polomúčnaté, odroda Adora. Boli však strednej veľkosti, preto som ich prekrojila. Boli veľmi chutné, pekne sa v reze zapiekli a mäkká bola aj dužina. Predávajú sa ako volne ložené na váhu.
Ale v klasifikácii varných typov sa uvádza, že na pečenie v šupke sa môže použiť aj typ C - to by sa asi prekrajovať nemali ale piecť v celej šupke...
Ďakujem, vyskúšam najprv s tými Béčkami. :-)
prkynko.cuketka.cz/suroviny/brambory/...
Mám domácí brambory, napíšu odrůdu příště, bo brácha snad letos měnil. Brambory omyju, rozpůlím a nebo nakrájím na plátky, peču. Domácí jsou vždy chutné. Nedávno v Česku kontrola odhalila u vážených brambor v řetězcích, že byly špatně označeny - jiná odrůda i varný typ.