Pečené zemiaky
Pečené zemiaky

Tradičné pečené zemiaky s maslom fotorecept

kucharocka123 - bez fotkykucharocka123, 27. januára 2019

Tradičné pečené zemiaky podľa jednoduchých receptov našich starých mám sú veru tie najlepšie. Stačí zemiaky upiecť v šupke, k tomu maslo a soľ a samozrejme kyslé mlieko alebo kvasená kyslá kapusta a chutná večera je na stole. Niekedy menej je viac. Len tak na pripomenutie, keď neviete čo na večeru...

10 minút
príprava
50 minút
na 200 °C

Suroviny

15 ks stredne veľké
podľa chuti
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Použijeme stredne veľké zemiaky, ktoré majú peknú a zdravú šupku. Dobre ich umyjeme a prekrojíme priečne napoly, aby sa nemuseli piecť priveľmi dlho.

    Tradičné pečené zemiaky s maslom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na každej polovičke asi 1 cm od okrajov urobíme rez hlboko do dužiny tak, aby sme neporušili šupku. Jemne osolíme a potrieme rozpusteným maslom. Do masla môžeme pridať aj bylinky.

    Tradičné pečené zemiaky s maslom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Uložíme na suchý plech rezom navrch a pečieme pri teplote 200 °C cca 50 minút. Počas pečenia sa maslo dostane aj do zárezu a zemiaku dodá jemnú maslovú chuť. Ku koncu pečenia ich trochu popresúvame, aby sa šupka neprilepila o plech.

    Tradičné pečené zemiaky s maslom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podávame s kyslým mliekom. Kto chce môže si pridať znovu maslo a dosoliť. Väčší gurmáni si pečené zemiaky môžu vychutnať napr. s domácou kvasenou kyslou kapustou. Dobrú chuť prajem!

    Tradičné pečené zemiaky s maslom (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

23 komentárov k receptu
@Kucharocka123 (28.1.2019 14:29)
Jednu dobu jsem připravovala brambory v mikrovlnce, ale hezky jsem se vrátila ke klasice. Mikrovlny nejsou právě zdraví prospěšné, také mě odradila voda a aroma brambor v mikrovlnce - než jsem ji vymyla, vysušila a vyvětrala, tak jsem byla na stejném, ne-li delším čase. A vzteklá... V mikrovlnce jídlo jen ohřívám a také ne pokaždé.
Proste, jednoduche jedlo je viac, ako v sucastnosti predvadzane tzv. ,,IN jedla,, oznacovane vsakovakymi mišelinskymi oceneniami,
,,, Tento sposop pecenych zemiakov v supke a rozpolenych,,, je uzivany v mojej rodine tradicne dlhoooo, hlavne v zimnych mesiacoch, len zemiaky pecieme na sucho a maslo pridame na teplu osupanu polku zemiaka az pri konzumacii, ja ani nesolim, lebo si vychutnavam chut tepleho peceneho zemiaka s maslom a zapijame, nie acidofilným, ani zakysankou, ale pravym kyslym mliekom od kravy z automatu, staci nechat mlieko jeden dva skysnut, ..... dobru chut,
Ďakujem pekne, @oldomachac. Aj z mála sa dá urobiť veľa. Veď tak to robili naše staré mamy. V recepte som napísala zámerne kyslé mlieko. Tiež som myslela to pravé, bez pridaných konzervantov. Zemiaky pečieme aj tak, ako popisujete a tiež si to vychutnávame s maslom priamo na tanieri...
@Kimlo (30.1.2019 16:08)

Pekný večer @Kimlo , na pečenie v šupke som použila varný typ B, žltomäsá dužina, oválna hľuza, polopevné a polomúčnaté, odroda Adora. Boli však strednej veľkosti, preto som ich prekrojila. Boli veľmi chutné, pekne sa v reze zapiekli a mäkká bola aj dužina. Predávajú sa ako volne ložené na váhu.
Ale v klasifikácii varných typov sa uvádza, že na pečenie v šupke sa môže použiť aj typ C - to by sa asi prekrajovať nemali ale piecť v celej šupke...
@Kimlo (30.1.2019 16:08)
 prkynko.cuketka.cz/suroviny/brambory/...

Mám domácí brambory, napíšu odrůdu příště, bo brácha snad letos měnil. Brambory omyju, rozpůlím a nebo nakrájím na plátky, peču. Domácí jsou vždy chutné. Nedávno v Česku kontrola odhalila u vážených brambor v řetězcích, že byly špatně označeny - jiná odrůda i varný typ.

Pridaj komentár k receptu: