Toum - cesnakový krém z Libanonu fotorecept
Foto: palokuchki
Tento cesnakový krém som prvýkrát ochutnala, keď nám ho priniesli naši priatelia z Libanonu. Všetci v rodine sme si ho obľúbili.
porcií
príprava
Postup
-
1
To je vsetko co potrebujeme na tento chutny cesnakovy krem. Cesnakove struciky som ocistila, odmerala som si olej, vytlacila som citronovu stavu. Ja som pouzila ryzovy olej. Moze sa samozrejme pouzit hocijaky lahsi olej. Neodporuca sa pouzit olivovy olej silnej chuti.
-
2
Kedze nemam kuchynsky robot, cesnak so solou som si najprv rozsekala na tomto malom mixeri.
-
3
---
-
4
Posekany cesnak som si potom prelozila do vacsieho mixera v ktorom robievam smoothie (toto naozaj neviem ako povedat po slovensky, ak mi pomozete, opravim to) Dolezite je aby vsetky nadoby boli uplne suche. Nesmie tam by ani len trochu vody. Voda by nam zabranila pre dokonale zlucenie cesnaku s olejom.
-
5
Olej som prilievala za staleho miesania tenkym prudom velmi pomaly.
-
6
Ked som vyliala asi 1/4 oleja pridala som tiez pomaly 2 Pl citronovej stavy. Potom som pokracovala s prilievanim oleja. Po vyliati asi 1/4 oleja som zase pridala citronovu stavu.
-
7
Opakovala som to potom zase vsetko, pokym som nepouzila vsetok olej a citronovu stavu.
-
8
Hotovy cesnakovy krem som prelozila do poharikov. Pri miesani sa krem trochu zahrial. Treba ho dat do chladnicky schladit, ale odokryty. Keby ste ho prikryli taky teply mohla by tam vzniknut kondenzacia a krem by stratil svoju jemnu konzistenciu. Cesnakovy krem vydrzi v chladnicke par mesiacov. Je tiez vhodnym darcekom pre priatelov a znamych ktori su milovnikmi cesnaku.)
-
9
Ked som zacinala robit tento cesnakovy krem, tak som ho robila v tom mensom mixeri. Teraz uz mam takyto vacsi. Tento mixer je vhodnejsi na vyrobu tohoto kremu.
Danielka, určite si spravím tvoj cesnakový krém, veľmi sa mi páči. Tvoje krásne predvedenie receptu je pohladenie nielen oka, viem si predstaviť tú lahodnú krémovú konzistenciu s chuťou.
Pri vysokom tlaku je takto spracovaní cesnak vynikajúci pre tých, čo sa nekamarátia s cesnakom.
Na jeseň sme cesnak nesadili, myslím si, že už je aj neskoro. Pozdrav posielam do jesennej Austrálie :-)
Dakujem za recept,tiež som nezaregistrovala od @pusta ,preto som to uvitala.všetko som robila ponorným mixerom.Som milo prekvapena výsledkom,aķurat moja nie je taká biela,no neprekaža mi to.
Dnes som cesnakovy krem urobila podla tvojho receptu (vo food processor) , s olivovym olejom( nie extra virgin , ktory ma silnu prichut).Nie je taky biely ako tvoj , ale dostatocne husty , da sa natierat ,je stiplavy az vyraza dych. Pozrela som si aj video , ktore si pridala a rozmyslam ,ci hustota kremu zavisi od mnozstva oleja . Pan kuchar tam na 3 hlavicky cesnaku pouzil 4 salky.
Budem ho urcite robit casto.
Ďakujem a dám vedieť a určite posuniem svojim priateľom.