Hrušková torta
Hrušková torta

Tortička s karamelizovanými hruškami

Štefan Benďák
šéfkuchár reštaurácie Rouge hotela Mikado**** v Nitre, 3. apríla 2020
Tortička s karamelizovanými hruškami
Foto: Pravda - Robert Hüttner
40 minút
príprava
35 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
10 g
5 g
5 g
3 ks zrelé
180 g
370 g
4 ks
40 g
1/4 KL
Karamelizované hrušky:
2 ks
50 g
50 g
Mascarpone krém:
500 g
300 ml
50 g
Karamelová omáčka:
100 g
50 ml
100 ml
Navrch:
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cesto: Tortové formičky s priemerom 8 cm vytrieme maslom a vysypeme múkou. Múku, kypriaci prášok, sódu a soľ zmiešame. Tri olúpané hrušky zbavené jadierok roztlačíme vidličkou, pridáme kyslú smotanu a mletú škoricu. Maslo a krupicový cukor vymiešame na hladkú penu, postupne zapracujeme vajíčka, hruškovú zmes a múčnu zmes. Vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme do formičiek a pečieme pri 170 °C 35 minút.

  2. 2

    Karamelizované hrušky: 50 g cukru skaramelizujeme na panvici, pridáme maslo a 2 olúpané hrušky zbavené jadierok a nakrájané na plátky. Krátko opečieme.

  3. 3

    Mascarpone krém: Mascarpone vyšľaháme so smotanou a s práškovým cukrom.

  4. 4

    Karamelová omáčka: V hrnci zmiešame 100 g cukru s 50 ml vody. Postavíme na oheň a bez miešania necháme cukor skaramelizovať. Odstavíme z ohňa, prilejeme smotanu a miešame, až kým nevznikne karamelový krém.

  5. 5

    Upečené vychladnuté korpusy prekrojíme na polovice. Na spodný diel naukladáme opečené hrušky, prikryjeme druhou časťou korpusu. Boky a vrch potrieme mascarpone krémom. Navrch naukladáme kolieska banánu a polejeme karamelovou omáčkou.

Diskusia k receptu


Zatiaľ 0 komentáre