Hrušková torta

Tortička s karamelizovanými hruškami

Autor receptu: redakcia

40 minút
príprava
35 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Tortové formičky s priemerom 8 cm vytrieme maslom a vysypeme múkou. Múku, kypriaci prášok, sódu a soľ zmiešame. Tri olúpané hrušky zbavené jadierok roztlačíme vidličkou, pridáme kyslú smotanu a mletú škoricu. Maslo a krupicový cukor vymiešame na hladkú penu, postupne zapracujeme vajíčka, hruškovú zmes a múčnu zmes. Vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme do formičiek a pečieme pri 170 °C 35 minút.
  2. Karamelizované hrušky: 50 g cukru skaramelizujeme na panvici, pridáme maslo a 2 olúpané hrušky zbavené jadierok a nakrájané na plátky. Krátko opečieme.
  3. Mascarpone krém: Mascarpone vyšľaháme so smotanou a s práškovým cukrom.
  4. Karamelová omáčka: V hrnci zmiešame 100 g cukru s 50 ml vody. Postavíme na oheň a bez miešania necháme cukor skaramelizovať. Odstavíme z ohňa, prilejeme smotanu a miešame, až kým nevznikne karamelový krém.
  5. Upečené vychladnuté korpusy prekrojíme na polovice. Na spodný diel naukladáme opečené hrušky, prikryjeme druhou časťou korpusu. Boky a vrch potrieme mascarpone krémom. Navrch naukladáme kolieska banánu a polejeme karamelovou omáčkou.