Hrušková torta
Tortička s karamelizovanými hruškami
Autor receptu: redakcia
40 minút príprava |
35 minút na 170 °C |
Postup- Cesto: Tortové formičky s priemerom 8 cm vytrieme maslom
a vysypeme múkou. Múku, kypriaci prášok, sódu a soľ zmiešame. Tri olúpané hrušky zbavené jadierok roztlačíme vidličkou, pridáme kyslú smotanu a mletú škoricu. Maslo a krupicový cukor vymiešame na hladkú penu, postupne zapracujeme vajíčka, hruškovú zmes a múčnu zmes. Vypracujeme hladké
cesto, ktoré rozdelíme do formičiek a pečieme pri 170 °C 35 minút.
- Karamelizované hrušky: 50 g cukru skaramelizujeme na panvici, pridáme maslo a 2 olúpané hrušky zbavené jadierok a nakrájané na
plátky. Krátko opečieme.
- Mascarpone krém: Mascarpone vyšľaháme so smotanou a s práškovým cukrom.
- Karamelová omáčka: V hrnci zmiešame 100 g cukru s 50 ml vody. Postavíme na
oheň a bez miešania necháme cukor skaramelizovať. Odstavíme z ohňa, prilejeme smotanu a miešame, až kým nevznikne
karamelový krém.
- Upečené vychladnuté korpusy prekrojíme na polovice. Na spodný
diel naukladáme opečené hrušky, prikryjeme druhou časťou
korpusu. Boky a vrch potrieme mascarpone krémom. Navrch
naukladáme kolieska banánu a polejeme karamelovou omáčkou.
|