Čokoládovo-hrušková torta

mama3chlapov - fotkamama3chlapov, 10. septembra 2012

Pre milovníkov ČOKO! Je sezóna hrušiek, tak som synovi k narodeninám urobila tortu plnú sladučkých hrušiek. A keďže podľa môjho manžela je najlepšia sladkosť Zobraziť celý popisPre milovníkov ČOKO! Je sezóna hrušiek, tak som synovi k narodeninám urobila tortu plnú sladučkých hrušiek. A keďže podľa môjho manžela je najlepšia sladkosť čokoládovo-čokoládová v čokoláde, tak som mu spravila radosť. Tortičku som ozdobila veľmi jednoducho, Miško je taký náš smajlík, tak aj torta je plná smajlíkov :o)))

14
porcií
25 minút
na 160-170 °C

Suroviny

2 ks
5-6 ks zrelé
1 ks
2 PL
PLNKA:
250 ml
150 g
100 g




Postup

  1. 1

    Prvú si urobíme plnku do torty, najlepšie deň vopred. Nalejeme do hrnca šľahačkovú smotanu,do nej nalámeme varovú resp. horkú čokoládu. Za stáleho miešania sa čokoláda rozpustí, privedieme do varu a odstavíme. Necháme vychladnúť a šup s tým do chladničky na noc. Na druhý deň vyšľaháme šľahačom hustú čokoládovú plnku. Deťom prípadne mužovi dáme povylizovať metličky a hrniec, tí budú ešte vypytovať, ale schováme z dosahu, aby bolo čím plniť tortu. Ja som si nestihla uvariť plnku vopred a tak bola v chladničke len dve hodiny pred naplnením. Nevadí, aj tak sa mi podarilo vyšľahať hustý krém, ale pridala som jeden stužovač šľahačky.

    Čokoládovo-hrušková torta - obrázok 1
  2. 2

    Upečieme si 2 tortové čokoládové korpusy. Každá gazdinka má osvedčený recept a na vareche je ich veľa, ktoré môžete vyskúšať. Ja som urobila cesto, ktoré pekávam ako šťavnatý čokoládový koláč. Nie je to pravý tortový korpus, ale cesto je veľmi chutné, krehké a mäkkučké. Cesto sa vymieša šľahačom za 3 minútky z týchto surovín: 5 vajec, 1 hrnček kryšt.cukru, 1 hrnček polohrubej múky, 1 prášok do pečenia, 1 hrnček oleja, 1 hrnček granka. Vylejeme do formy na tortu (na spodok papier na pečenie, boky potrieme maslom a vysypeme múkou). Pečieme na 160-170°C asi 20-25 minút. Uvedené množstvo cesta je už na 2 korpusy. Ja mám dve formy, takže som rozdelila na polovicu a každý upiekla.

    Čokoládovo-hrušková torta - obrázok 2
  3. 3

    Upiekla som si dva rovnaké korpusy a nechala úplne vychladnúť.

    Čokoládovo-hrušková torta - obrázok 3
  4. 4

    Umyjeme zrelé sladké hrušky (najlepšie nazbierané spod stromu v záhrade). Kupované alebo darované máme k dispozícii bez zberu, o robotu menej :o))). Môžeme samozrejme použiť aj hruškový kompót.

    Čokoládovo-hrušková torta - obrázok 4
  5. 5

    Očistíme šupku, vykrojíme jaderník a rozkrojíme hrušku. (Ak nejdeme hneď plniť tortu, namočíme do vody so šťavou z citrónu, aby zostali pekné biele.) Do jamky, ktorá zostala po vykrojení jaderníku dáme džem a poukladáme husto na spodný korpus do tortovej formy. Čím viac dáte hrušiek, tým väčšia pochvala pri jedení.

    Čokoládovo-hrušková torta - obrázok 5
  6. 6

    Potrieme vyšľahaným čokoládovým krémom.

    Čokoládovo-hrušková torta - obrázok 6
  7. 7

    A na to dáme vrchný korpus. Dobre ho utlačíme, aby si krém a hrušky "sadli" a pekne sa v torte uvelebili. Necháme odležať v chladničke.

    Čokoládovo-hrušková torta - obrázok 7
  8. 8

    Vrch torty polejeme rozpustenou varovou čokoládou. Ja som pootvorila formu, vložila prúžok papieru na pečenie dookola, potom naliala polevovú čokoládu, nechala trošku stuhnúť, ozdobila lentilkami a smajlíkmi a dala stuhnúť do chladničky.

    Čokoládovo-hrušková torta - obrázok 8
  9. 9

    Následne som otvorila formu a odstránila papier na pečenie, šlo to výborne.

    Čokoládovo-hrušková torta - obrázok 9
  10. 10

    Torta chutila, je veľmi sýta, čokoláda až za ušami... V reze vyzerá takto:

    Čokoládovo-hrušková torta - obrázok 10

Diskusia k receptu

mataliptak
jééééj to vyzerá bombastickýýý ... čokoláda s hruškou musí byť vynikajúca .... ukladám a určite vyskúšam .... 1* krásna a chutná ....
ancicka
Velmi pekne to vyzerá v reze,istotne aj chutové je dobrá.
paráda.
evusik
krásna torta... čokoláda a hruška je skvelá kombinácia... a ešte aj krásne vyzdobená :-)
medulienka122
krásna torta, len mi nejde do hlavy: tie hrušky /ak nie sú samozrejme z kompótu/, sú surové? Asi si dnes sedím na vedení, že nič nechápem:-)))
renka73
Je naozaj krásna a určite aj výborná :-) ukladám
siesta
medulienka122 ved v postupe sa tam pise a je to aj odfotene: zrele hrusky pouzite alebo aj hruskovy kompot a v bode 5 sa dalej pise: osupeme, vyberieme jadrovnik,atd... co je na tom nezrozumitelne? ;-)
mama3chlapov
@medulienka122 , áno ako píše aj @siesta , použila som naozaj perfektne zrelé hrušky sladké ako med a mäkké, takže nebolo treba nijako upravovať. Ak máte tvrdšie hrušky, radšej chvíľu povariť s cukrom, prípadne aj klinčekom. Všetkým veľmi veľmi ďakujem za dobré hodnotenie, potešilo ma strašne. Zdobenie je také jednoduchšie, ale trošku som už aj presýtená dokonalých poťahovaných tort. Navyše na to treba kopu času, s nedostatkom ktorého často zápasím :o)
3sandra3
pekná a chutná tortička... Miškovi isto chutila. Všetko naj... Miško!!!
violetacamorova
Krásna torta, tá čoko-hrušková chuť musí byť úžasná, a najkrajšia je tá lienka na fotke s hruškami...
lusinkab
Nadherna torticka a aj tie hrusky v nej vyzeraju lakavo :-) oslavenec sa musel riadne potesit
medovnicek
veľmi sa mi páči na reze, ale aj celkovo si ju pekne nazdobila a oslávencovi prajem všetko iba to naj
lakocinka
krásna ako všetky tvoje :)
obdivujem ako to stíhaš, upiecť a vyzdobiť - to ešte pochopím, sviatok, mlsné jazýčky a tá radosť k tomu prinútia aj keby človek nestíhal, alebo nevládal, niekedy je to dokonca fajn relax od iných povinností, ale že to stihneš aj takto krásne spracovať a hneď uverejniť, to ozaj obdivujem
martamm
Nádherná v reze a viem si predstavit tu uzasnu chut, ukladam do KK....
denisac
krásna torta, oslávenec sa určite potešil :)
tatranka
Vydarená tortička.A mám rada jednoduchosť a u teba som ju našla.Kombinácia hrušky a čokolády bude tiež ohromná.
cica2
nádherná tortička a aj fotky, v reze krásne ukáže a verím že oslávenca veľmi potešila, prajem Miškovi všetko najlepšie k narodeninkám! :-))
sneica
krasna torta pre Miska...pripajam sa ku gratulantom,prajem Vsetko naj...:)
dasu
torta je skutočne na jednotku, istotne veľmi chutná a krásne ozdobená. Gratulujem Tebe i Miškovi.
mama3chlapov
Úprimne vám ďakujem moje milé varecháčky. Miško má zajtra narodeniny, tak dnes musím napiecť ešte čosi pre detičky do školy. Ak sa mi to podarí, pridám recept. Zaželal si niečo špeciálne :o)
danielas
Tvoja tortička ma očarila. Dnes som bežala kúpiť hrušky.Dúfam,že budú šťavnaté,ako píšeš i Ty. Urobím ju celkom určite,musíme okoštovať tú dobrotu.
Veľká gratulácia Miškovi a len pridávaj takéto dobré receptíky @mama3chlapov ,jeden lepší ako druhý,si šikuľka :-)))
salinka
Nadherna torticka, musi aj velmi dobre chutit. Blahozelam oslavencovi a skoda, ze si nepridala aj to "cokoladove ucho" :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia