Torta z írskeho tmavého piva Guiness
Kto by povedal, že do koláčov môže ísť pivo. Nielen, že môže, ale ešte tam aj výborne dotvára celkovú chuť. Kakaová torta ešte nikdy nikoho neurazila a chuť pivného sladu spolu s polevou z krémového syra vytvára nezameniteľné súchutie :)
porcií
príprava
na 175 °C
Suroviny
Cesto: | |
250 g |
|
250 ml |
|
100 g |
|
400 g |
|
2 ks |
|
140 ml (alebo kyslá smotana) |
|
280 g |
|
1/2 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
Poleva: | |
200 g |
|
125 g |
|
225 g (Lučina, Philadephia) |
|
225 g |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Rúru si predhrejeme na 170 °C. Do hrnca dáme pivo spolu s maslom a pomaly zahrievame, kým sa maslo nerozpustí. Čím viac bubliniek v pive ostane, tým lepšie. Odstavte z ohňa a primiešajte preosiaty práškový cukor spolu s kakaom. Do vychladnutého pridajte cmar (alebo kyslú smotanu), vajcia a vanilkový extrakt.
- 2
V druhej miske si zmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva a sódou bikarbónou. Pridáme k pivovej zmesi a dobre premiešame. Tortovú formu s Φ 23cm si vymažeme maslom a vystelieme papierom na pečenie, z ktorého sme vystrihli kruh na spodok a pásy na bočné strany formy. Cesto nalejeme do formy a pečieme na 170 °C po dobu 45 minút alebo pokiaľ nie je zapichnutá špajdľa čistá. Vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť.
- 3
V miske si rozpustíme nalámanú bielu čokoládu a necháme cca 10 minút vychladnúť. Medzitým si v miske vyšľaháme zmäknuté maslo izbovej teploty s krémovým syrom (Lučinou). Primiešame vychladnutú bielu čokoládu a následne zašľaháme preosiaty práškový cukor, až pokým nedostaneme hladkú hmotu.
- 4
Polevu navrstvíme na vrch torty. Vrch môžeme posypať jemnou vrstvou kakaa.
Tiež kakaová torta:
Ďalšie recepty:
- 2
Keď budem robiť nabudúce, odfotím. Toto som piekol teraz na rodičovské združenie pre rodičov a mal som plné ruky práce, aby som to všetko postíhal. Fotenie som teda vynechal :D