Kakaová torta

Torta z írskeho tmavého piva Guiness

Autor receptu: polepetko

Kto by povedal, že do koláčov môže ísť pivo. Nielen, že môže, ale ešte tam aj výborne dotvára celkovú chuť. Kakaová torta ešte nikdy nikoho neurazila a chuť pivného sladu spolu s polevou z krémového syra vytvára nezameniteľné súchutie :)

12-16
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 170 °C. Do hrnca dáme pivo spolu s maslom a pomaly zahrievame, kým sa maslo nerozpustí. Čím viac bubliniek v pive ostane, tým lepšie. Odstavte z ohňa a primiešajte preosiaty práškový cukor spolu s kakaom. Do vychladnutého pridajte cmar (alebo kyslú smotanu), vajcia a vanilkový extrakt.
  2. V druhej miske si zmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva a sódou bikarbónou. Pridáme k pivovej zmesi a dobre premiešame. Tortovú formu s Φ 23cm si vymažeme maslom a vystelieme papierom na pečenie, z ktorého sme vystrihli kruh na spodok a pásy na bočné strany formy. Cesto nalejeme do formy a pečieme na 170 °C po dobu 45 minút alebo pokiaľ nie je zapichnutá špajdľa čistá. Vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť.
  3. V miske si rozpustíme nalámanú bielu čokoládu a necháme cca 10 minút vychladnúť. Medzitým si v miske vyšľaháme zmäknuté maslo izbovej teploty s krémovým syrom (Lučinou). Primiešame vychladnutú bielu čokoládu a následne zašľaháme preosiaty práškový cukor, až pokým nedostaneme hladkú hmotu.
  4. Polevu navrstvíme na vrch torty. Vrch môžeme posypať jemnou vrstvou kakaa.