Čokoládová torta
Torta Golfista (fotorecept)
Autor receptu: theflyingbaker
Torta pečená pre muža mojej kolegyne.* Najväčšia pochvala pre mňa bola jej správa: "Zvyčajne posledok torty vyhadzujeme,
lebo sa nikdy nedoje a pokazí sa... a po tejto sa zaprášilo a neostalo z nej nič!" #RADOSTPIECT :-)
|
15-18 porcií |
90-120 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Pudingovo-maslový krém: V miske rozmiešajte čokoládový pudingový prášok s cukrom a asi 200 ml mlieka dohladka. Zvyšné mlieko (800 ml) priveďte v hrnci do varu. Do vriaceho mlieka za stáleho miešania metličkou vlejte rozmiešanú pudingovú zmes. Varte na miernom ohni za stáleho miešania asi 1-2 minúty, kým puding nezhustne. Odstavte z ohňa a do horúceho pudingu ihneď zašľahajte nalámanú čokoládu na varenie, kým sa úplne nerozpustí a nespojí s pudingom. Hotový puding prelejte do misy, na povrch priložte potravinársku fóliu (aby sa nevytvorila koža) a nechajte úplne vychladnúť na izbovú teplotu, potom ideálne ešte vychladiť v chladničke.
- Úplne vychladnutý čokoládový puding najprv krátko prešľahajte samotný. Potom doň postupne, po častiach, zašľahávajte zmäknuté maslo, kým nevznikne hladký krém. Dajte do chladničky trochu stuhnúť, aby sa s ním lepšie pracovalo a nevytláčal sa z bokov torty.
- Korpusy: Rúru predhrejte na 180 °C. Tortovú formu (priemer 24-26 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou. Vajcia rozdeľte na bielky a žĺtky. Do misy k bielkom pridajte štipku soli a vyšľahajte ich elektrickým šľahačom na tuhý sneh. V druhej veľkej mise vyšľahajte žĺtky s cukrom do svetlej, hustej a nadýchanej peny (šľahajte aspoň 5 minút). V ďalšej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku, preosiate kakao a kypriaci prášok.
- Do vyšľahanej žĺtkovej peny opatrne striedavo vmiešavajte (stierkou alebo na najnižších otáčkach šľahača) pripravenú sypkú zmes a tuhý sneh z bielkov. Začnite aj končite snehom. Miešajte len zľahka a krátko, kým sa suroviny nespoja, aby cesto zostalo nadýchané.
- Hotové cesto nalejte do pripravenej tortovej formy a povrch jemne uhlaďte. Môžete formou 1-2 krát jemne buchnúť o pracovnú dosku, aby unikli veľké vzduchové bubliny. Vložte do predhriatej rúry a pečte približne 35–40 minút. Rúru počas prvých 20-25 minút neotvárajte. Upečenosť skontrolujte špajdľou.
- Upečený korpus vyberte z rúry a nechajte ho asi 10-15 minút chladnúť vo forme, potom opatrne uvoľnite obruč a nechajte ho úplne vychladnúť na mriežke (ideálne hore dnom, aby sa vyrovnal).
- Šľahačkový krém: Dobre vychladenú smotanu na šľahanie vyšľahajte dotuha (môžete pridať stužovač pre lepšiu stabilitu).
- Skladanie torty: Úplne vychladnutý korpus opatrne rozkrojte dlhým nožom na 3 rovnaké pláty. Položte prvý (spodný) plát korpusu na servírovací podnos. Potrite ho polovicou marmelády. Na marmeládu rovnomerne rozotrite tretinu čokoládového pudingového krému a naň rozotrite polovicu vyšľahanej šľahačky. Prikryte druhým plátom korpusu. Opäť ho potrite zvyšnou marmeládou, tretinou pudingového krému a zvyšnou šľahačkou. Prikryte tretím (vrchným) plátom korpusu a jemne pritlačte. Tortu dajte stuhnúť do chladničky na cca hodinu. Potom ju celú potrite zvyšným krémom a dajte dobre stuhnúť do chladničky.
- Pripravte čokoládovú ganache: Smotanu na šľahanie (200 ml) zohrejte v hrnčeku tesne pod bod varu. Horúcou smotanou zalejte nasekanú čokoládu (200 g) v miske. Nechajte minútu postáť, potom metličkou vymiešajte dohladka. Ganache nechajte mierne vychladnúť a zhustnúť pri izbovej teplote, aby mala dobrú konzistenciu na polievanie a zdobenie (nesmie byť horúca ani príliš tuhá).
- Vychladenú obmazanú tortu vyberte z chladničky a oblejte ju po lyžičkách po okrajoch tekutou ganache a jemne ju “zošuchnite” lyžičkou, aby stiekla cez okraj dolu. Zvyšok ganache nalejte na stred vrchu torty a opatrne rozotrite po celej ploche. Fantastickú čokoládovú tortu vložte do chladničky stuhnúť aspoň na 2 hodiny, ideálne cez noc. Pred podávaním tortu ozdobte podľa vlastnej fantázie – napríklad rôznymi druhmi čokolád, sušienkami, ovocím alebo čokoládovými hoblinami.
- Tip: Ak vám ostane veľa ganache polevy, viete ju mixérom vyšľahať do krému, ktorým môžete tortu tiež ozdobiť.