Foto: evusik
Túto tortu som vymýšľala dosť dlho. V prvom rade som chcela vyskúšať kombináciu čokoláda, pistácie, karamel.. v tom som mala celkom jasno. Čo sa Zobraziť celý popisTúto tortu som vymýšľala dosť dlho. V prvom rade som chcela vyskúšať kombináciu čokoláda, pistácie, karamel.. v tom som mala celkom jasno. Čo sa týka zdobenia v tom som mala tiež celkom jasno, žiadna poťahovka ale len čokoláda a pistácie. Prvý zámer mi vyšiel myslím celkom dobre, druhý tak na 50% - mám sa ja ešte veľa čo učiť :-)
na 160 °C
Suroviny
Korpus: | |
6 ks |
|
200 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
6 ks |
|
100 g |
|
1 bal. |
|
20 g |
|
Pistáciový krém: | |
2 bal |
|
2 PL |
|
600 ml |
|
200 g |
|
4 PL |
|
Čokoládový krém: | |
200 g |
|
4 PL |
|
200 ml |
|
300 g |
|
60 g |
|
A ešte: | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Korpus: z bielkov a cukru si vyšľaháme tuhý sneh. Čokoládu rozpustíme nad parou, odstavíme a postupne pridávame maslo a žĺtka. Nakoniec pridáme preosiatu múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva a úplne na koniec sneh z bielkov.
-
2
Toto množstvo je na jeden klasický korpus o priemere 23cm, ja som si cesto rozdelila do foriem o veľkosti 17cm a 19cm. Pečieme na 160°C asi 30-35 minút. Ak pečieme vo väčšej forme čas pečenia sa predĺži zhruba na 40-45 minút.
-
3
Plnka: z mlieka, pudingov a 2PL cukru si uvaríme hustý puding
-
4
maslo s cukrom vymiešame do hladka a postupne pridáme puding
-
5
až nám vznikne hladký krém
-
6
upečené, úplne vychladnuté korpusy rozrežeme a pokvapkáme rumom rozriedeným s vodou
-
7
a potrieme karamelovým Salkom. Karamelové Salko je veľmi tuhé a rozotieranie ide veľmi ťažko, preto odporúčam konzervu pred otvorením ponoriť do vriacej vody, ono zmäkne a potom to už ide celkom ľahko...
-
8
a tu je moja asistentka, ktorá to už nevydržala a pustila sa do ochutnávky
-
9
ako každá pomocníčka, aj ona dostala za svoju pomoc sladkú odmenu .-)
-
10
jednotlivé vrstvy idú takto: korpus, karamel, plnka, korpus, plnku, korpus, karamel, plnka, korpus.... celú tortu potrieme plnkou a dáme, najlepšie na noc, do chladničky
-
11
a pustíme sa do prípravy ozdôb... najskôr si rozpustíme kvalitnú čokoládu...na papier na pečenie si nakreslíme z opačnej strany čiary, aby naše ozdoby boli približne rovnaké... potom si namáčame prsty v čokoláde a kreslíme na papier čiary :-)
-
12
papier vložíme do pekáča tak, aby sme vytvorili oblúčik, upneme kolíčkami aby sa nehýbal a necháme stuhnúť... potom už len stačí opatrne stiahnuť z papiera a máme čokoládové lupene hotové
-
13
a uvaríme si čokoládový krém Fudge: v jedno hrnčeku si uvaríme šľahačku a cukor a necháme mierne vychladnúť. V druhom si rozpustíme čokoládu a med. Do rozpustenej čokolády pridáme mlieko a stále miešame na ohni aj mimo. Miešame 10-15 minút. Nakoniec odstavíme z ohňa a primiešame maslo. Podrobný recept na čokoládový krém Fudge je tu
-
14
Čokoládovým krémom polejeme tortu. Tento krém nie je klasická poleva, čiže nezakryje nerovnosti a nevyhladí vám tortu... ale ja som to tak chcela aby torta bola taká naturálna, rustikálna :-)
-
15
a ozdobíme lupeňami čokolády a posekanou Deli pistáciovou čokoládou
-
16
na spodok torty som tiež dala čokoládové lupene, ale opačne otočené, posypala pistáciami a ešte pofŕkala čokoládovým krémom
-
17
a tu je prvý rez priamo u oslávenca, pre ktorého som tortu piekla
-
18
a toto je kúštik ktorý zostal....
ja som čokoholik - na prvom mieste je u mňa kombinácia čokoláda-višne a na druhom mieste čokoláda-pistácie a ak je tam ešte karamel nie je čo riešiť :-) pre niekoho je to možno po farebnej stránke divočina, ale mne sa to páči a musím pochváliť ten pistáciový puding - je fakt dobrý....
... a pre skladovanie
... ja potom dekoraciu skladujem pri teplote - 15 C a to v prepravke a na tejto spomenutej folii a s odsavacom vlhkosti, vzdy dekorujem hned pred podavanim inac skus natiahnut cokoladu spachtlickou , tu som pouzil pri tomto recepte ,, varecha.pravda.sk/recepty/cokoladovo-armagnac-mousse-s-ma...
,, alebo pouzi stetec a kludne mozes vytvorit mramorovy efekt a to tak ze natiahnes najprv tmavu cokoladu tu das stuhnut do chladnicky na par minut a nato natiahnes bielu cokoladu ktora ti urobi mramorovy efekt. Inac na modelovanie ozdob a cokoladovej dekoracie mozes pouzit skor toto ... www.cokoladybb.sk/store/default.asp?lngDepartmentID=55...
robiť doma čokoládové ozdoby je hotová veda možno je fakt lepšie kúpiť si už hotové, obchodov na webe je veľa a výber široký... ešte raz ďakujem :-)
ďalší komentár je asi zbytočný.
varecha.pravda.sk/recepty/cokoladova-poleva-ganache/15490...
možno pomôžu :-)
ale ja som tu nerobila polevu Ganache ale polevu Fudge... aj keď sú dosť podobné...
si pomozes a odstranis vela bolenia hlavy, ked si cokoladu vzdy temperujes.
= Nebude sa ti lamat, dodrzi sa krasny lesk a ozdobne tvary sa daju ovela lahsie udrzat v stave, aky chces. Dolezite je tiez to, ze ozdoby si davas ozaj naposledy a potom tortu drzis v chlade.
Natieranie "caciek" rob v procese viackrat tak, ze medzitym si ozdoby dobre nechas stuhnut v chlade - lepsie niekde v chladnej spajzi ako v chladnicke kvoli vlhkosti zarosenia. Nezalezi ci je to poleva z coko, tahaneho fondantu alebo ine /hoci to plati aj pre tie moderne potahovane s marshmallows/.
Ked niekdy nemas poruke vysokokvalitnu % cokoladu, dodaj preosiaty kakaovy prasok.
Ja som uz v minulych komentoch pri zakuskoch a tortach viakrat o tom hovorila ako na to /hoci nedavno som zistila, ze sa tu objavili skolene a odborne cukrarky, ktore by iste vedeli lepsie ako na to :)/;
ale nevadi, lebo na webke je tiez vela videos ako si pomozes. Tempering sa da urobit aj bez zahrievania vodneho kupela, aj v microwlnke aj bez teplomeru.
Co je velmi dolezite: aby ti NEKVAPLA ziadna voda do cokolady lebo by sa ti zrazila. ak by sa stalo, musis zacat odznova a pridavat novu cokoladu!
video napr.:
= naviac tato stranka"epicurious" je vynikajuca na vsetky "kuchynske zahady" ktore nas obcas postretnu.
Dufam Evusik. ze rada ti pomoze v buducich krasnych vytvoroch, ktore tu pridavas.
@jerica : dakujem, ze si pamatas na zaciatocnicke rady, ktore sme si tu delili bezprostredne.
naopak mne sa paci, ked sa pouzivaju osvedcene rady dalsim, ktori si nestihnu vyhladat na strankach hlavne tie stare, ked Varecha zacinala - tam sa len tak sypali dobre recepty a v diskusii aj rady a vzajomne napady /nie urazky ako dnes/,
takto je to naviac pohodlne, hlavne pri ukazkovych receptoch. pozdravujem domov!
keď ja som taký teoretik, keď idem niečo robiť, dlho, dlho nad tým rozmýšľam, hľadám rady a nápady na webe a až potom sa pustím do práce... ale raz darmo teória je jedna vec a prax druhá :-) takže treba to len skúšať a skúšať... ja som torty začala piecť asi pred rokom keď sa nám narodila vnučka a mňa očarili niektoré poťahové torty a chcela som si to vyskúšať, prišlo mi to také vhodné pre detičky... teraz som ale oznámila rodine, že s poťahovými tortami končím a už budem robiť len také prirodzené a hlavne ma lákajú čokoládové... toto je moja prvá čokoládová, pri tej druhej budem už múdrejšia :-) preto som rada za každú dobrú radu a s tým čo si napísala pre @jerica absolútne súhlasím :-) škoda, že tie staré recepty a rady upadajú do zabudnutia a ľudia tu často riešia úplne nepodstatné veci :-)
prajem ti pekný zvyšok nedele :-)
čo sa týka polevy ja som ju robila iba dva krát... dá sa použiť aj ako plnka aj ako poleva.... prečo ti nedržala netuším, ale ja som ju nanášala skoro celkom vychladnutú, čím dlhšie ju miešaš, už mimo ohňa, tým je lesklejšia a hustejšia bude... a ja som ju natierala-nalievala na tortu na viac krát, všetko čo stieklo som zase stierkou vyťahovala hore a nechávala stekať.... ale možno to podržali aj tie ozdoby....
skrátka jediné čo ma napadá, že sa stretla horúca poleva so studenou tortou a tie sa spolu nespojili :-)
varecha.pravda.sk/recepty/snehova-torta-a-cokoladovy-krem...
varecha.pravda.sk/recepty/torta-pre-vnucika-fotorecept/33...
a čo sa týka zdobenia tak hodnotenie je veľmi subjektívne... pred časom dala redakcia túto tortu na FB a tam niekto napísal, že torta je príšerne škaredá :) čo už...
@jujoska ja som si prešla aj tými poťahovými tortami lebo som chcela vedieť či to dokážem... teraz už radšej len takéto prírodné... a nakoniec, najlepšia torta bola aj tak tá od mojej mamy klasická orechová :)
som veľmi zvedavá ako to v tvojom prípade dopadlo...
s tou polevou ma to mrzí, netuším kde je chyba a možno som ja niečo urobila čo som nepovažovala za dôležité a podarilo sa mi to, my sme túto tortu dokonca prevážali asi 20km a krájala som ju až na mieste a vydržala poleva aj ozdoby...
ešte ti pridávam link na veľmi podobnú polevu, možno to poznáš, možno nie... nie je taká štolverková a dá sa celkom pekne uhladiť, aj keď ja som ju zas nechala len tak...
a vieš ako sa hovorí... do tretice všetko dobré :-)
varecha.pravda.sk/recepty/torta-cokoladovo-tvarohovo-jaho...
Inak nerobila som poschodovú, len jeden kruh a navrch ganache od @honestky. Dokonalá symbióza chutí! :-)
Ešte ma prekvapilo, že ten môj pistáciový puding vôbec nebol taký pekný zelený ako tento tu, môj bol veľmi bledunký, slabúčko zelený. Priznám sa, nekupujem pudingy, takže som nevedela, že farba nie je taká sýta. Môžno menili receptúru. Ale vyzeral aj chutil v tej torte s karamelom a ganache náramne :-) Tak teda ešte raz ďakujem!
čo sa týka farby pudingu, tak ani ten môj nebol až tak moc tmavý... teraz som pozerala a na každej fotke je iná zelená, fotky veľmi skresľujú, hlavne čo sa farieb týka, záleží od osvetlenia a tak... ale aj tak je najdôležitejšia chuť :)
neobliala som ju čokoládou, lebo som na ten zelený krém chcela čokoládou napísať meno oslávenca a aj ju trošku ozdobiť, aby zo krásne vyniklo, čo sa mi aj podarilo len keďže ten krém nebol "prikrytý", tak mi málinko "obschol", ale čo už, nabudúce budem múdrejšia:)
a ani ja som ten krém nemala taký krásne zelený ako sa tebe podaril
inak torta bola úžasná, všetci sme sa až poza uši zalizovali
vymyslela si skvelú kombináciu
Nerobila som ju veru poslednýkrát