Foto: evusik
Pôvodne som chcela pridať len recept na čokoládový krém, ktorý som objavila na internete a odvtedy patrí medzi moje obľúbené... fotky mi ale v Zobraziť celý popisPôvodne som chcela pridať len recept na čokoládový krém, ktorý som objavila na internete a odvtedy patrí medzi moje obľúbené... fotky mi ale v tomto smutnom počasí nevyšli tak, ako som chcela tak prikladám aj snehovú tortu, ktorú som týmto krémom plnila....
Suroviny
Čokoládový krém: | |
200 g (70 a viac %) |
|
4 PL |
|
200 ml (alebo smotana) |
|
300 g |
|
60 g |
|
|
|
Snehová torta: | |
5 ks |
|
300 g |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
|
Postup
-
1
V jednom hrnčeku uvaríme šľahačku alebo plnotučné mlieko, pridáme cukor a varíme za stáleho miešania až sa cukor rozpustí. V druhom hrnčeku si rozpustíme (nad parou) čokoládu a med. Čím kvalitnejšiu čokoládu použijeme tým lepšie.
-
2
do rozpustenej čokolády pridáme vlažné mlieko
-
3
a stále miešame a miešame a miešame a občas dáme na oheň a miešame a odstavíme a miešame a zase dáme na oheň a tak stále dokola až má krém hustú ale elastickú konzisteniciu. Občas sa mi stane, že musím pridať tabličku čokolády, hlavne vtedy keď robím z mlieka, alebo použijem 42% čokoládu. Najlepšia je 70%. Miešanie mi trvá 10-15 minút, lebo to robím ručne.
-
4
potom krém odstavíme úplne z ohňa, pridáme maslo a pár kvapiek vanilkovej esencie, už nevaríme len miešame až je krém krásne hustý a lesklý
-
5
má takú karamelovú, štolverkovú konzistenciu a dá sa použiť nielen ako krém ale aj na potretie torty a koláčov
-
6
čo mi zostane dám do uzatvárateľnej nádoby a dám do chladničky... vydrží tam aj mesiac, pravda ak mi ju potajme nezje ten môj :-)
-
7
a teraz torta... toto je moja úplne prvá snehová a ja som sa nechala inšpirovať receptami uverejnenými tu na Vareche... bielka šľaháme nad parou cca 10 minút, potom pridáme cukor a šľaháme ďalších 10 minút. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu v ktorej sme rozmiešali lyžičku solamylu a už len zamiešame.
-
8
snehovú hmotu navŕšime na plech do tvaru kopule, ja som postupovala podľa vzoru @cistinka :-)
-
9
a sušíme v rúre na 100°C 60 minút potom rúru vypneme a necháme v zavretej rúre dosušiť až do vychladnutia.... mne tá moja popraskala, ale veď ja to nejako zamaskujem :-)
-
10
do "krátera" torty dáme čokoládový krém, ktorý je príjemne horký a pekne ladí so sladkosťou snehovej torty
-
11
ozdobíme čerstvým ovocím a snehovými pusinkami...
-
12
pukliny zamaskujeme čokoládou, akože vyteká zo stredu a je to :-)
-
13
Záver: tento recept som našla ako prvý ešte pred Vianocami, naivne som si myslela, že je to aj jediný spôsob prípravy, potom som si ale dala do vyhľadávača slovo Fudge a zistla, že tento recept má neuveriteľne veľa podôb... s mliekom, bez mlieka, so šľahačkou, s kondenzovaným mliekom, s pridaním orechov, brusníc a čo ja viem čoho všetkého... takže ak máte skúsenosti sem s nimi, tento krém totiž rozhodne stojí za vyskúšanie :-)
maskrta....
Naviac tie popukane casti chutia najlepsie- asi tak ako pugle na chlebiku.
chvalim@Evusik , ze si nabrala odvahu a pustila sa do nej. teraz uz vies, ze je to hracka.
takúto snehovú tortu robila moja teta ktorá pekávala na svadby... torta bola asi zo šiestich snehových korpusov a medzi nimi bola plnka z horkej čokolády.... korpusy boli snehobiele a veľmi sladké, plnka čierna a horká a spolu to vytváralo neodolateľnú chuť... aj na našu svadbu také priniesla, tu to nikto nepoznal a každý chcel ochutnať... ani nás moc neprekvapilo, že sa prvé zjedli len ja som sa čudovala, že sa zjedli tak rýchlo pretože boli tri - jedno srdce, jedna štvorcová a jedna guľatá.... až po svadbe som zistila, že môj muž si tú guľatú schoval a tú sme mi dvaja potom zjedli celú :-)
aj som sa zo pár krát snažila, aj originál recept som mala ale nikdy sa mi to nepodarilo, ani len pusinky upiecť..... až teraz sa to o milimeter priblížilo k úspechu, mám sa ešte čo učiť, ale môj muž povedal, že konečne som na dobrej ceste :-)
180g cokolady /polosladku alebo horku
1/4 salky maslo/ cup/
1/2 salky sour cream/nieco ako kysla smotana/ /cup/
2,5 salky /cup/ praskovy cukor
Cokoladu rozpustime s maslom a dobre vymiesame .Nechame vychladnut .Smotanu a cukor vymiesame zvlast . Potom to zmiesame pomaly spolu a mame kremovu hustu napln alebo polevu .
Prvykrat sa mi to nepodarilo , neskor som prisla na to ze musia mat priblizne rovnaku teplotu a treba to pomalsie miesat /slahat na pomale obratky v slahaci . Ja davam iba 75% alebo aj 82% cokoladu , vtedy to zhustne poriadne a v konbinacii so sladsim korpusom je to super dobre :-)
V profile mam mailovu adresu , ak chces tak mi napis .Poslala by som ti este niekolko /mnou este neodskusanych/ receptov na fudge aj frosting . Su zaujimave , aj som ich jedla ....akurat som ich este neodskusala osobne . Preto ich nechcem davat na Varechu kym ich neurobim sama a overim si to v nasich podmienkach s nasimi surovinami .Akedze stale zapasim s nedostatkom casu ...ktovie kedy to bude :)))
,
@enge149 podľa toho čo píšeš museli byť výborné... teším sa na foto .-)