Čokoládovo-Armagnac mousse s marinovanými slivkami

ethanel - fotkaethanel, 20. marca 2012
Čokoládovo-Armagnac mousse s marinovanými slivkami
Foto: ethanel

Tak som sa dnes nudil a premýšľal akým menu by som dnes prekvapil moju manželku doma ... takže som varil tri chody ktoré sem Zobraziť celý popisTak som sa dnes nudil a premýšľal akým menu by som dnes prekvapil moju manželku doma ... takže som varil tri chody ktoré sem pridám ...

6
porcií
120 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

320 g
30 g
6 ks velke
Plnka:
120 g
75 g
55 ml
Medovy biscuits:
25 g
25 g
25 g
50 g




Postup

  1. 1

    Najlepšie je začať pripravovať pár vecí deň vopred ako je náplň a biscuits ... 1.Sušené slivky a armagnac privedieme k varu a povaríme 2 minúty odstavíme a necháme stáť celú noc ... 2.Biscuits si pripravíme tak že maslo a cukor vyšľaháme, pridáme med dobre premiešame a nakoniec prisypeme múku a vypracujeme dohladka. Rúru si vyhrejeme na 180C, mriežku dáme na stred, zmes vylejeme na formu cca 22cm x 14cm ,, ja používam silikónové formy flexipad ,, a dáme piecť na 10-15 minút, vytiahneme keď to bude mať zlatú alebo hnedkavú farbu ... necháme vonku cca 2 minúty prenesieme alebo vyklopíme na silikónovú podložku a rýchlo nakrájame 6 dlhých pásov o šírke 1-1.5 cm, musíme pracovať rýchlo pretože nám to začne tuhnúť. Pásiky natočíme na kovové vykrajovačky a uložené na pekáči vložíme do rúry na 30 sekúnd, vyberieme a spoje spojíme, necháme vychladnúť... zo zbytku musíme vykrojiť 6 kusov koliečok o priemere 5,5cm ak je zmes tuhá vložte ju na pár sekúnd do rúry ... Dolu je fotografia na ukážku teda pár drobností čo používam .... je to len 1% z používaných pomôcok pri mojom varení ...

    Čokoládovo-Armagnac mousse s marinovanými slivkami - obrázok 1
  2. 2

    Druhý deň si pripravíme mousse, Základ je dobrá čokoláda a hlavne jej spracovanie, maslo a čokoládu roztopíme nad parou ,, nie vo vodnom kúpely ak ju prehrejeme tak sa zhrčkuje a môžete začať odznova ,, miska by sa nemala dostať do kontaktu s vodou ...

  3. 3

    Bielka oddelíme od žĺtok, miska musí byť perfektne čistá a tak isto metličky na šľahanie, pridáme štipku soli a vyšľaháme tuhý sneh ...

  4. 4

    Čokoládu a sneh zmiešame spolu, používajte veľkú kovovú lyžicu pretože budete používať techniku strihu a preloženia čo dodá mousse vzdušnosť, ak použijete drevenú varechu zabijete jeho vláčnosť a vzdušnosť. Teplota čokolády by mala byť cca 29C požívam na meranie teploty teplomer na čokoládu, ak nemáte čokoláda by mala byť vlažná ...

  5. 5

    Na silikónovú podložku si uložíme 6 kovových vykrajovačov o šírke 5.5cm a výške asi 4cm ak nemáte použite akú koľvek malú sklennú formu či pohár a postupujte tak ako ja, na dno dáme vykrojené koliečko z biscuitu, nalejeme asi 10-15ml čokolády, položíme slivku a zalejeme moussom, zahladíme špachtličkou a vložíme do chladničky na 6-8hodín. 10 minút pred podávaní vytiahneme mousse z chladničky, pošúchame medzi dlaňami a formu potiahneme tak aby mousse ostal na taniery a ozdobíme ... zdobenie nechám na vašej fantázii ... ak ste použili poháre alebo ine nádobky nemusíte nič vyťahovať stačí ozdobiť a podávať ... iste ste si všimly že môj je dozdobený zlato , je použité 23kr zlatý prášok určený na toto zdobenie ... Ja som si dnes dal k môjmu mousse dobrý Bas Armagnac 1951 alebo si k nemu môžete naliať výborné Pedro Ximenez.

    Čokoládovo-Armagnac mousse s marinovanými slivkami - obrázok 5

Diskusia k receptu

danielas
toto je vysoko profesionálne dielko, nádherné !!!!! Neodolateľné s tou výzdobou,krásne foto :-)))
ivocka5
toto určite vyskúšam, pravdepodobne s nejakými obmenami, keďže zatiaľ nemám také vybavenie kuchyne ako ty, @ethanel :-) ale kombinácia sliviek a čokolády musí byť skvelá :-)
tykadielko
skutočne nádherné ....milujem horkú čokoládu,zas niečo pre môj mlsný jazýček :D
katkat
no kiezby sa moj priatel takto nudil doma tiez :))
sjuz
naozaj nádhera, ukladám, skúsim!
nazarboncuk
wou tie "chirurgické" nástroje sú impozantné! Keď tak na to všetko pozerám, napadá ma, že keby @ethanel pôsobil na Slovensku tak možno by sa nám nejaká ta hviezda ušla :)
mimitje
Dokonalé. Obdivujem ťa, @ethanel úplne od začiatku, ako si prišiel na Varechu, a všetky tvoje kuchárske diela sú proste impozantné.
slnecnicovka
...hotová alchýmia :) paráda...ukladám aj ako príklad super nafoteného a napísaného receptu...
medovnicek
stále vravím, že takých ako ty by mali klonovať, nádhera, nádhera, nádhera
adkas
nooooooo, paradicka, vak vies, ze uz som obdivovala. To 23kr zlato kde kupujes? Myslis, ze taky mini zlaty powder, co predavaju v marketoch by mohol postacovat? Este by ma zaujimalo ze... budete pouzivat techniku strihu.... co to je? Chapes, my laici a este k tomu aj blondiny:))))
ethanel
No zlaty prach by mohol postacit, ja som tento kupil asi pred rokom ked som si robil zasoby skoro 80% veci kupujem od spolocnosti I4Chef nechcem pisat cely nazov aby som nerobil reklamu ;-) a obchod patri po restauraciu elBulli ak ti to nieco hovori ;-) no a tech. strih a preloz to znamena ze to co miesas nemiesas ako napriklad krem ale naberies velkou kovovou naberackou teda lyzicou zdvihnes a prelozis teda povedane aby sa tam dostal vzduch a ostalo to nadychane a vlacne, vacsinou sa to puziva na spracovanie, mousse alebo lahkych kremov aby ostali vzdusne B-)
cica2




velmi sa mi recept páči a aj foto, ako všetky od teba :-) @ethanel klobúk dole!
adkas
vdaka za vysvetlenie, mimochodom u mna rozhodne nehrozia take nakupy ako u teba:)))) myslim ten ucet:))))))
matata1
klonovať, klonovať, klonovať....škoda že v našej kultúre nie je povolené mnohoženstvo...
janger
Aha, tak tu je aj recept na tu ozdobu z receptu 'marinovane slivky Angeleno'. Ak to dobre chapem, tak to je ten 'biscuit'. Takto krasne by sa mi to iste nepodarilo, ale v takej jednoduchsej podobe, napriklad len pasik, mozno ano ;-). Cely tento recept je perfektny!
ethanel
@janger :-D nic na tom tak zlozite nieje len musis mat trpezlivost a rychle ruky, nakolko to rychlo tuhne a je to horuce, daju sa z toho vycarovat aj ine veci ak sa chce ;-)
pikolko
Človeku sa zastavuje tep pri pohľade na tvoje pochúťky a žalúdok zíva prázdnotou. Uchvatné .Byť tvojou žiačkou aspoň pár dní to by bolo.Ďakujem ,pokúsim sa stvoriť napodobeninu



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia