Čokoládovo-Armagnac mousse s marinovanými slivkami
Foto: ethanel
Tak som sa dnes nudil a premýšľal akým menu by som dnes prekvapil moju manželku doma ... takže som varil tri chody ktoré sem Zobraziť celý popisTak som sa dnes nudil a premýšľal akým menu by som dnes prekvapil moju manželku doma ... takže som varil tri chody ktoré sem pridám ...
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Najlepšie je začať pripravovať pár vecí deň vopred ako je náplň a biscuits ... 1.Sušené slivky a armagnac privedieme k varu a povaríme 2 minúty odstavíme a necháme stáť celú noc ... 2.Biscuits si pripravíme tak že maslo a cukor vyšľaháme, pridáme med dobre premiešame a nakoniec prisypeme múku a vypracujeme dohladka. Rúru si vyhrejeme na 180C, mriežku dáme na stred, zmes vylejeme na formu cca 22cm x 14cm ,, ja používam silikónové formy flexipad ,, a dáme piecť na 10-15 minút, vytiahneme keď to bude mať zlatú alebo hnedkavú farbu ... necháme vonku cca 2 minúty prenesieme alebo vyklopíme na silikónovú podložku a rýchlo nakrájame 6 dlhých pásov o šírke 1-1.5 cm, musíme pracovať rýchlo pretože nám to začne tuhnúť. Pásiky natočíme na kovové vykrajovačky a uložené na pekáči vložíme do rúry na 30 sekúnd, vyberieme a spoje spojíme, necháme vychladnúť... zo zbytku musíme vykrojiť 6 kusov koliečok o priemere 5,5cm ak je zmes tuhá vložte ju na pár sekúnd do rúry ... Dolu je fotografia na ukážku teda pár drobností čo používam .... je to len 1% z používaných pomôcok pri mojom varení ...
-
2
Druhý deň si pripravíme mousse, Základ je dobrá čokoláda a hlavne jej spracovanie, maslo a čokoládu roztopíme nad parou ,, nie vo vodnom kúpely ak ju prehrejeme tak sa zhrčkuje a môžete začať odznova ,, miska by sa nemala dostať do kontaktu s vodou ...
- 3
Bielka oddelíme od žĺtok, miska musí byť perfektne čistá a tak isto metličky na šľahanie, pridáme štipku soli a vyšľaháme tuhý sneh ...
- 4
Čokoládu a sneh zmiešame spolu, používajte veľkú kovovú lyžicu pretože budete používať techniku strihu a preloženia čo dodá mousse vzdušnosť, ak použijete drevenú varechu zabijete jeho vláčnosť a vzdušnosť. Teplota čokolády by mala byť cca 29C požívam na meranie teploty teplomer na čokoládu, ak nemáte čokoláda by mala byť vlažná ...
- 5
Na silikónovú podložku si uložíme 6 kovových vykrajovačov o šírke 5.5cm a výške asi 4cm ak nemáte použite akú koľvek malú sklennú formu či pohár a postupujte tak ako ja, na dno dáme vykrojené koliečko z biscuitu, nalejeme asi 10-15ml čokolády, položíme slivku a zalejeme moussom, zahladíme špachtličkou a vložíme do chladničky na 6-8hodín. 10 minút pred podávaní vytiahneme mousse z chladničky, pošúchame medzi dlaňami a formu potiahneme tak aby mousse ostal na taniery a ozdobíme ... zdobenie nechám na vašej fantázii ... ak ste použili poháre alebo ine nádobky nemusíte nič vyťahovať stačí ozdobiť a podávať ... iste ste si všimly že môj je dozdobený zlato , je použité 23kr zlatý prášok určený na toto zdobenie ... Ja som si dnes dal k môjmu mousse dobrý Bas Armagnac 1951 alebo si k nemu môžete naliať výborné Pedro Ximenez.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
velmi sa mi recept páči a aj foto, ako všetky od teba :-) @ethanel klobúk dole!