Tom Kha Gai - Kuracia polievka s kokosovým mliekom fotorecept

folkon - fotkafolkon, 12. februára 2011
Tom Kha Gai - Kuracia polievka s kokosovým mliekom (fotorecept)
Foto: folkon

Do Thajskej kuchyne som sa úplne zbláznil....nielen že je pestrá, farebná, zdravá, pikatná a samozrejme chutná, ale ako jednu z hlavných výhod považujem pre Zobraziť celý popisDo Thajskej kuchyne som sa úplne zbláznil....nielen že je pestrá, farebná, zdravá, pikatná a samozrejme chutná, ale ako jednu z hlavných výhod považujem pre mňa jednoduchú a rýchlu prípravu.

4
porcie
10 minút
príprava
10-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g, alebo vykostene stehna
400 ml
1-2 PL
5-10 plátkov, alebo zázvor
3-5 strúčikov
podľa chuti
2 ks
2 ks
2-3 PL
1 PL
20 ks, čerstvý lístky
1 PL
5 ks
 štipka




Postup

  1. 1

    Kuracie mäso nakrájame na plátky, kaffirové listy nadrobno, cesnak na kolieska (prípadne roztlačíme), Galangal alebo zázvor na tenké kolieska, prípadne plátky, citrónovú trávu na kolieska a podrtíme, jarnú cibuľku na kolieska a vňaťku na cca 2,5 cm kúsky, 1/2 chilli na polovičky (prípadne na cca 4 cm plátky) a vyberieme semiačka (použijeme do polievky) a 2/2 chilli na kolieska, ponecháme semiačka a odložíme zvlášť do misky (pridáme 1PL rybacej omáčky a trošku vody na zjemnenie a máme prílohu k ryži)

    Tom Kha Gai - Kuracia polievka s kokosovým mliekom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V cca 400 ml vody rozmiešame tamarindovú pastu, pridáme galangal, limetkovú šťavu, cesnak, kaffirové lístky, citrónovú trávu a 1/2 jarnej cibuľky. Na strednom plameni privedieme k varu a za občasného miešania varíme 2-3 minúty.

    Tom Kha Gai - Kuracia polievka s kokosovým mliekom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme kuracie mäsko, bazalku, chilli, sójová a rybaciu omáčku a varíme 5-10 minút kým mäso nezmäkne.

    Tom Kha Gai - Kuracia polievka s kokosovým mliekom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme kokosové mlieko a varíme ešte 3 minúty. Otestujeme chuť polievky, mala by byť slano, kyslo, štiplavo, sladká v pomernej kombinácií, žiadna chuť by nemala príliš výrazne prečnievať (ak to samozrejme nie je požadované). V prípade potreby dochutíme rybacou omáčkou, chilli, limetkovou šťavou alebo kokosovým mliekom (ak nezostalo, tak kľudne aj cukrom)

    Tom Kha Gai - Kuracia polievka s kokosovým mliekom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme koriandrové lístky a zbytok jarnej cibuľky, povaríme ešte minútu. A je to....

    Tom Kha Gai - Kuracia polievka s kokosovým mliekom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podávame s jasmínovou ryžou a pripraveným chilli s rybacou omáčkou (kto nerád štiplavé tak kľudne vynechá).......Dobrú chuť ;)

    Tom Kha Gai - Kuracia polievka s kokosovým mliekom (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

2010
No konecne dakdo kdo to robi tak ako sa ma a nie ze nasype sacok s nazvom Thajska zmes a vola to Thajska cina...
Super , aj nasa je najoblubenejsia kuchyna.
folkon
Dík za pochvaly....neviem ako sa to "variť má", aj tak to každý Thajec varí inak, ale kombinujem podľa receptov z netu, podľa rád od miestnych Thajcov, podľa mojich chutí a podľa dostupných surovín......až sa mi to priblíži na autentickú chuť z mojich spomienok na Thajsko.
Čo sa týka surovín, žial neporadím, nežijem na Slovensku. Ja kupujem priamo v Thai shope, prípadne od Indov alebo Pakistancov.....ale aj kaffir, aj citronovu travu som videl v miestnych supermarketoch v takych kvetinacikoch ako pazitka, alebo petrzlenova vnat. (ale je to drahsie a mam taky dojem ze aj menej kvalitne ako priamo u Thajcov......okrem toho slecny v mojej oblubenej predajni ma uz poznaju a vzdy radi a ochotne poradia co a ako;) )
lyali
Lákavá exotika! A @folkon , prajem veľa ďalších zaujímavých receptov!
evanaaa
Folkon, zaujímavá polievočka, len u nás kvôli nedostatku surovín asi len v predstavách. A vidím, že si s alen včera zaregistroval, ako si našiel Varechu, len tak hľadal ? Ak zotrváš, bude sa ti páčiť, je tu veľa zaujímavých receptov a aj ľudí. Také podobné ako ty dáva aj 2010, je nado mnou v komentároch.
cica2
zaujimavý a supér receptík!!!....dúfam že zoženiem všetky potrebné suroviny...kk:)
folkon
Dakujem za komentare....
pre evanaa: varechu som nasiel nahodne cez google, asi to bol prvy odkaz na pridavanie receptov.....kamarati pytali recepty ( a samozrejme aj ja som sa chcel pochvaliut, ze co som sa naucil), a zdalo sa mi jednoduchsie pridat to takto, ako cez mail, alebo fb...
cica2: ja si fakt myslim, ze v sucasnosti by to uz nemal byt ani na slovensku problem.....ked to nie je problem tu v norsku. A vela surovin sa da viac menej uspesne nahradit inymi ;)
bozulka
@folkon , dobrý recept,také mám rada,Dúfam,že prvé foto je len ilustračné,hoci...? No a buď vítaný,2010 bude mať asi silného konkurenta!!!
folkon
@lucylee , tom yum je klasika , no povedz, kto by odmietol :)
@bozulka , ďakujem za uvitanie....foto je v rámci mojich možností ilustračné......a toho chilli je tam trošku viac ako by malo byť.,.....ale ja to tak rád :)
jatanika
@veronika353 , citronovu travu som videla urcite v hypernove, nie v crepniku, cerstvu rezanu v balickoch (ako mavaju aj ine vnate)
hapustek
Prave som ju dovarila. recept je uzasny, vsetky veci sa mi podarilo zohnat a ta polievka nema chybu ! Milujem ju !!!!!
alexdidi
Vyskúšala som tvoju polievku a bola som ňou nadšená!Už som ju varila niekoľkokrát,je fakt výborná,ďakujem za vynikajúci recept.
wegetta
ahooj... takto sme to este neskusal, ale preco neskusiti :-) origoš thajské je to bez cesnaku, tamarinovej pasty a bazalky... Thajsky koriander je fajn, ale na Slovensku mame velmi silny, co moze zmenit vyraznejsie chut polievky... Citronovu travu dostat v Terne, aj limetkove listy, galangu napr. vo fresh market /byvala Ikea/.. celkom fajn je pridat sampinony :-)

wegetta
teda...fresh market uz zatvorili...ale je dostat napr. v Golden City na Starej Vajnosrskej...resp. vo vietnamskom shope nedaleko Polusu /za benzinkou Slovnaft../
miichchalko
Ahojte, Tamarinovu pastu, a tieto veci kupujem v obchode v Bratislave na Starej Vajnorskej, v Golden City, je tam Asia Shop. Da sa tam povyberat, predavack niekedy nerozumie co potrebujem, ale rukami nohami sa dohovorim... :D :D :D
labuska
Thajsku polievku som jedla v našej reštavrácii a robia ju užasnu rada vyskušam ak sa mi podarý zohnat všetko potrebné

2010
Da sa tiez ako robia domaci, povarit kuru spravit vyvar a ten ochucovat :-)





mijaita
Vařim vždy společně všechno, maso z kuřete oberu do polévky. Používám thajskou kari pastu tom yum. V mojí verzi není bazalka ani sojovka a v žádném případě zelený koriandr. Miluju tuhle polévku a protože jsem ji dnes vařila, přidávám pochvalu za recept.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia