Tom Kha Gai - Kuracia polievka s kokosovým mliekom fotorecept
Foto: folkon
Do Thajskej kuchyne som sa úplne zbláznil....nielen že je pestrá, farebná, zdravá, pikatná a samozrejme chutná, ale ako jednu z hlavných výhod považujem pre Zobraziť celý popisDo Thajskej kuchyne som sa úplne zbláznil....nielen že je pestrá, farebná, zdravá, pikatná a samozrejme chutná, ale ako jednu z hlavných výhod považujem pre mňa jednoduchú a rýchlu prípravu.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
300 g, alebo vykostene stehna |
|
400 ml |
|
1-2 PL |
|
5-10 plátkov, alebo zázvor |
|
3-5 strúčikov |
|
podľa chuti |
|
2 ks |
|
2 ks |
|
2-3 PL |
|
1 PL |
|
20 ks, čerstvý lístky |
|
1 PL |
|
5 ks |
|
štipka |
|
Postup
-
1
Kuracie mäso nakrájame na plátky, kaffirové listy nadrobno, cesnak na kolieska (prípadne roztlačíme), Galangal alebo zázvor na tenké kolieska, prípadne plátky, citrónovú trávu na kolieska a podrtíme, jarnú cibuľku na kolieska a vňaťku na cca 2,5 cm kúsky, 1/2 chilli na polovičky (prípadne na cca 4 cm plátky) a vyberieme semiačka (použijeme do polievky) a 2/2 chilli na kolieska, ponecháme semiačka a odložíme zvlášť do misky (pridáme 1PL rybacej omáčky a trošku vody na zjemnenie a máme prílohu k ryži)
-
2
V cca 400 ml vody rozmiešame tamarindovú pastu, pridáme galangal, limetkovú šťavu, cesnak, kaffirové lístky, citrónovú trávu a 1/2 jarnej cibuľky. Na strednom plameni privedieme k varu a za občasného miešania varíme 2-3 minúty.
-
3
Pridáme kuracie mäsko, bazalku, chilli, sójová a rybaciu omáčku a varíme 5-10 minút kým mäso nezmäkne.
-
4
Pridáme kokosové mlieko a varíme ešte 3 minúty. Otestujeme chuť polievky, mala by byť slano, kyslo, štiplavo, sladká v pomernej kombinácií, žiadna chuť by nemala príliš výrazne prečnievať (ak to samozrejme nie je požadované). V prípade potreby dochutíme rybacou omáčkou, chilli, limetkovou šťavou alebo kokosovým mliekom (ak nezostalo, tak kľudne aj cukrom)
-
5
Pridáme koriandrové lístky a zbytok jarnej cibuľky, povaríme ešte minútu. A je to....
-
6
Podávame s jasmínovou ryžou a pripraveným chilli s rybacou omáčkou (kto nerád štiplavé tak kľudne vynechá).......Dobrú chuť ;)
Super , aj nasa je najoblubenejsia kuchyna.
Čo sa týka surovín, žial neporadím, nežijem na Slovensku. Ja kupujem priamo v Thai shope, prípadne od Indov alebo Pakistancov.....ale aj kaffir, aj citronovu travu som videl v miestnych supermarketoch v takych kvetinacikoch ako pazitka, alebo petrzlenova vnat. (ale je to drahsie a mam taky dojem ze aj menej kvalitne ako priamo u Thajcov......okrem toho slecny v mojej oblubenej predajni ma uz poznaju a vzdy radi a ochotne poradia co a ako;) )
pre evanaa: varechu som nasiel nahodne cez google, asi to bol prvy odkaz na pridavanie receptov.....kamarati pytali recepty ( a samozrejme aj ja som sa chcel pochvaliut, ze co som sa naucil), a zdalo sa mi jednoduchsie pridat to takto, ako cez mail, alebo fb...
cica2: ja si fakt myslim, ze v sucasnosti by to uz nemal byt ani na slovensku problem.....ked to nie je problem tu v norsku. A vela surovin sa da viac menej uspesne nahradit inymi ;)
varecha.pravda.sk/recepty/thajska-polievka-podla-laied-fo...
@bozulka , ďakujem za uvitanie....foto je v rámci mojich možností ilustračné......a toho chilli je tam trošku viac ako by malo byť.,.....ale ja to tak rád :)