Thajská polievka podľa Laied fotorecept

lucylee - bez fotkylucylee, 12. septembra 2010
Thajská polievka podľa Laied (fotorecept)
Foto: lucylee

Túto polievku nás naučila variť Laied (z Thajska), priateľka môjho brata, preto ten názov. Je naozaj vynikajúca a netradičná. Idú tam síce exotické suroviny, Zobraziť celý popisTúto polievku nás naučila variť Laied (z Thajska), priateľka môjho brata, preto ten názov. Je naozaj vynikajúca a netradičná. Idú tam síce exotické suroviny, ale dajú sa zohnať.

20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
3 - 4 ks
5 plátkov
3 ks
2 PL
1 ks
1 zväzok
2 ks
3 ks
3 PL
3 ks
2 cm2
500 g
4 ks




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Paradajky a šampiňóny pokrájame na štvrťky, kura naporcujeme na kusy, jarnú cibuľku pokrájame pozdĺžne asi na 5 cm kusy. Citrónovú trávu priečne (na šikmo) narežeme. Na obrázku sú to zelené stonky pod cesnakom, galgan je vedľa.

    Thajská polievka podľa Laied (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do väčšieho hrnca (6 l) dáme variť 3 litre vody. Pridáme 2 PL soli. širokým nožom stlačíme šalotku a cesnak, aby uvolnili arómu. Pridáme do vody spolu s chilli papričkami. Ak máme veľké, dáme 3 ks, ak malé (ako my), tak dáme aj 6 ks. Pridáme citrónovú trávu, galgan, limetové listy (mrazené, čerstvé) a necháme zovrieť. Ak máme sušené listy (ako my), tak ich pridáme až na úplný koniec (1 PL). Na obrázku sú medzi paradajkami a tamarindom.

    Thajská polievka podľa Laied (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď voda vrie, pridáme rozporcované kura, kocku bujónu a 3 PL rybej omáčky.

    Thajská polievka podľa Laied (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď je kura polomäkké, pridáme paradajky a 2cm2 tamarindu.

    Thajská polievka podľa Laied (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tamarind rozpustíme vo vlažnej vode a rozmiešame.

    Thajská polievka podľa Laied (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridáme štvrte nakrájaných šampiňónov.

    Thajská polievka podľa Laied (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Chvíľu varíme a pridáme jarné cibuľky.

    Thajská polievka podľa Laied (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nakoniec pridáme 1 PL sušených limetových listov.

    Thajská polievka podľa Laied (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Necháme prevrieť a vypneme. Podávame s uvarenou ryžou, ktorá zmierni pálčivosť polievky. Do hotovej polievky sa pridáva citrónová šťava podľa chuti.

    Thajská polievka podľa Laied (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ryžu (mali sme pravú thajskú) sme varili v parnom hrnci. Pridá sa 1 diel ryže, dva diely vody, zapne sa do elektriky a varí sa 20 minút. Na ukážku prikladám fotku parného hrnca na ryžu. Vnútro...

    Thajská polievka podľa Laied (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A pohľad zvonku.

    Thajská polievka podľa Laied (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    A takto vyzerá tamarind.

    Thajská polievka podľa Laied (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

2010
lucylee, absolutne super sa to pokusat varit na slovensku.Lebo suroviny ako cerstvy tamarind , galanga, citronova trava , kafirova limetka , rybia omacka a male chilli to robia originalne ako ma byt.Podla mna to je vyborna verzia thajskej polievky Tom Yum zo severu krajiny Tom Yum Guy.
babav
Naozaj exoticka polievka a pekne nafoteny postup!
janaalizibolenova
Lucka a tie 2cm2 su dva centimetre stvorcove ? a to najprv rozpustim vo vlaznej vode az potom pridam? spravne som to pochopila? inak sa spytaj prosim ta tatka, ci ma este dost galganu, aby som mu doniesla dalsi, ak uz minul :-)
lucylee
áno, štvorcové :-) a galgan máme ešte nejaký mrazený, ale veľmi málo, takže ak by sa dalo, tak dones please, bolo by to super! Lebo túto polievku varíme veľmi často...
lucylee
áno, najprv rozpustíš a potom pridáš spolu s paradajkami, chcela som urobiť detail fotky, aby bolo jasné, ako sa to rozrába...
janaalizibolenova
jasne, jasne, tak som to pochopila dobre, mna na celej polievke odradza ta palivost :-D ok donesiem, idem si niekam napisat, ale radsej pre istotu pripomen....:-)
lucylee
Ok :-) no, veď tam tie chilli dať nemusíš, alebo iba jednu .-)
janaalizibolenova
nooo, ja ti neviem :-D ked som videla tvojho brata ako skuvina, ze to pali a to on je teda zvyknuty na inak palive veci... :-D a navyse teraz mam vysoky tlak, tak mi aj lekarka zakazala jest palive a slane veci, a potom zas nebudem moct, lebo budem kojit :-D takze si rok pockam a potom uvarim :-D alebo sa necham pozvat k Vam hehehehehe
lucylee
jasne :-)
ona štípe vždy inak, záleží koľko chilli tam dáš a aké sú silné
lucylee
@2010 , teraz mi brat hovorí, že táto polievka sa volá Tom Yum, máš pravdu, ja som nevedela ako sa volá...je to u nich národné jedlo, ako u nás bryndzové halušky :-)
lucylee
nie tortička, ryža sa v parnom hrnci nesolí, ale mne sa ani nežiada ju soliť, taká je chutná a kto chce, dosolí si na tanieri
folkon
Tom-yum je super polievka....to že je štiplavá, naozaj zmierňuje to, že sa v Thajsku polievky podávajú s ryžou...z polievkovej misy sa vyberajú sústa, prekladajú na tanier s ryžou a až tak sa papá.....takže ak niekto nerád príliš štiplavé, tak si na tanier to chilli jednoducho nevezme......a voda z polievky sa narozdiel od nás na záver nedojedá ;)
a inak ako sa ja poznám, ja by som tam šupol asi dvakrát toľko chilli :D a ešte aj na ryžu :D



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia