Tom Kha Gai - Kuracia polievka s kokosovým mliekom (fotorecept)

Autor receptu: folkon

Do Thajskej kuchyne som sa úplne zbláznil....nielen že je pestrá, farebná, zdravá, pikatná a samozrejme chutná, ale ako jednu z hlavných výhod považujem pre mňa jednoduchú a rýchlu prípravu.

4
porcie
10 minút
príprava
10-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Kuracie mäso nakrájame na plátky, kaffirové listy nadrobno, cesnak na kolieska (prípadne roztlačíme), Galangal alebo zázvor na tenké kolieska, prípadne plátky, citrónovú trávu na kolieska a podrtíme, jarnú cibuľku na kolieska a vňaťku na cca 2,5 cm kúsky, 1/2 chilli na polovičky (prípadne na cca 4 cm plátky) a vyberieme semiačka (použijeme do polievky) a 2/2 chilli na kolieska, ponecháme semiačka a odložíme zvlášť do misky (pridáme 1PL rybacej omáčky a trošku vody na zjemnenie a máme prílohu k ryži)
  2. V cca 400 ml vody rozmiešame tamarindovú pastu, pridáme galangal, limetkovú šťavu, cesnak, kaffirové lístky, citrónovú trávu a 1/2 jarnej cibuľky. Na strednom plameni privedieme k varu a za občasného miešania varíme 2-3 minúty.
  3. Pridáme kuracie mäsko, bazalku, chilli, sójová a rybaciu omáčku a varíme 5-10 minút kým mäso nezmäkne.
  4. Pridáme kokosové mlieko a varíme ešte 3 minúty. Otestujeme chuť polievky, mala by byť slano, kyslo, štiplavo, sladká v pomernej kombinácií, žiadna chuť by nemala príliš výrazne prečnievať (ak to samozrejme nie je požadované). V prípade potreby dochutíme rybacou omáčkou, chilli, limetkovou šťavou alebo kokosovým mliekom (ak nezostalo, tak kľudne aj cukrom)
  5. Pridáme koriandrové lístky a zbytok jarnej cibuľky, povaríme ešte minútu. A je to....
  6. Podávame s jasmínovou ryžou a pripraveným chilli s rybacou omáčkou (kto nerád štiplavé tak kľudne vynechá).......Dobrú chuť ;)