Foto: irenaw
Zdá sa to zdĺhavé, ale jednotlivé kroky netrvajú dlho. Medzitým si cesto robí svoje. A kto má rád ražný chlieb, ten vie, že sa Zobraziť celý popisZdá sa to zdĺhavé, ale jednotlivé kroky netrvajú dlho. Medzitým si cesto robí svoje. A kto má rád ražný chlieb, ten vie, že sa to oplatí :-).
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
1.deň večer: | |
250 g |
|
2 čl |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
3 PL |
|
300 ml |
|
2.deň ráno: | |
150 g |
|
150 g |
|
2.deň popoludní: | |
250 g |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Ražné zrno naparíme v sitku. Ja som ho parila cca 20 minút. Naparené zrno zmixujeme v mixéri. Prestala som, keď zrnká mali asi polovičnú veľkosť. (Záleží aj od toho, aké veľké kusy po rozmixovaní chcete nechať. Ak zmixujete zrno poriadne, môžete parenie v sitku vynechať.) Vsypeme do misy. Uvaríme meltu, precedíme. Horúcou zalejeme ražné zrno a zatvoríme pokrievkou. Necháme vychladnúť. Primiešame soľ, olej (alebo masť), slad, melasu, tekvicové semená. Necháme zatvorené stáť do rána na linke.
-
2
Na druhý deň ráno pridáme 150 g aktívneho ražného chlebového kvásku (75 g ražná múka : 75 g voda, recept na ražný kvások neuvádzam, mám ho v receptoch a je tu aj od iných autorov) a 150 g ražnej múky. Dobre premiešame a opäť necháme zatvorené na linke. Odídeme do práce a dúfame, že nám po príchode domov nepríde kvások otvoriť ;-).
-
3
V ideálnom prípade sme zvolili dosť veľkú misu a nájdeme doma niečo takéto.
-
4
Pridáme 250 g ražnej múky a vodu podľa potreby. Tentokrát to bolo 200 ml. Záleží od múky, zrna. Vymiesime mäkké lepivé cesto.
-
5
Necháme kvasiť na cca dvojnásobný objem. Takto to vyzeralo po dvoch hodinách. Závisí od kvásku, teploty okolia. Obvykle mi chlieb vykvasí za 3-4 hodiny, ale teraz je tu veľmi teplo. Premiešame, aby sme z cesta dostali väčšinu vzduchu, tento chlieb nemá byť ako obláčik. Osky v nádobe na pečenie potrieme tukom a vložíme cesto. Necháme postáť asi 30 minút. Spustíme program pečenie.
-
6
Po skončení programu skontrolujeme špajdľou prepečenie, prípadne 10-15 minút dopečieme. Horúce zabalíme do niekoľkých utierok (niektorí balia do alobalu alebo fólie) a necháme dozrieť do druhého dňa. Po odležaní máme pevnú hustú tehličku, ktorá je dobre prepečená, ale napriek tomu má striedka dosť vlhkosti.
-
7
Krájame na tenké plátky. Na neskôr si chlieb zmrazím už nakrájaný a pobalený na menšie porcie. Celý bochník váži 1340 g. Vzhľadom k objemu je naozaj tažký.
-
8
Ako vidno na hlavnej fotke, dá sa pekne krájať, striedka nie je lepkavá. Chuťovo je to niečo ako pumpernickel alebo moskovský chlieb. Nasladlý aj kyslastý. Dá sa pridať aj lyžica kakaa alebo pár kociek roztopenej 85% čokolády. Dobré sú aj brusnice namiesto semiačok. Čas prípravy som uviedla bez doby čakania a kysnutia. Len parenie, mixovanie a miešanie ;-).
Diskusia k receptu