Tisícvrstvový koláč fotorecept
Foto: izabella929
Tento recept som videla v TV vysielaní pre maďarskú menšinu Švábov. Veľmi ma zaujal a chcela som zistiť jeho chuť, lebo je veľmi jednoduchý. Zobraziť celý popisTento recept som videla v TV vysielaní pre maďarskú menšinu Švábov. Veľmi ma zaujal a chcela som zistiť jeho chuť, lebo je veľmi jednoduchý. Nemenila som nič v recepte, názov som iba preložila.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
podľa chuti |
|
1 PL |
|
125 ml |
|
300 ml vlažné |
|
1 kocka |
|
Na natieranie: | |
100 ml |
|
Na posypanie: | |
250 g |
|
1 bal. |
|
Na potretie cesta: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Múku som preosiala, urobila som v nej jamku a rozmrvila droždie.
-
2
Z množstva mlieka som odobrala 50 ml, zohriala a droždie som zaliala mliekom, posypala cukrom a nechala vykysnúť.
-
3
Keď droždie vykyslo, pridala som olej, soľ, zbytok mlieka a cesto som zmiesila.
-
4
Cesto som preložila do kuchynského robota a nechala vypracovať, počas miešania som ešte pridala k množstvu mlieka 50 ml vlažného, lebo sa mi cesto zdalo husté, to asi záleží od múky. Vymiešané cesto má by skôr redšie než hutné.
-
5
Keď sa cesto prestalo lepiť, bolo vymiesené a vyložila som ho na kuchynskú dosku, cesto netreba nechať kysnúť.
-
6
Rukami som ho sformovala na koleso, nemusí byť presne okrúhle, nezáleží ani na tvare, treba aby bolo všade aspoň približne rovnako hrubé.
-
7
Do cesta som urobila zárezy, ako keď sa idú tvoriť rožky, ale sa nemá prekrojiť až do stredu, vidieť na foto... stred má zostať celý.
-
8
Pripravila som si do misiek olej a kryštálový cukor na potieranie, treba aj štetec.
-
9
Natierajú sa vždy dve protiľahlé cípy cesta najprv olejom a posypú sa hodne cukrom.
-
10
Dva protiľahlé cípy sa uložia na seba, tak že raz sa berie cesto zdola, potom zhora...
-
11
...pokračujeme cestami z druhej strany.
-
12
Pokračujem v natieraní a cukrovaní, kým sa nám všetky cípy neminú.
-
13
Dokončené a posledný cíp cesta sa má trošku natiahnuť, aby zakryl vrstvy.
-
14
Teraz cesto rozvaľkám tak, že začnem cesto roztláčať od stredu smerom von.
-
15
Treba ho rozvaľkať na veľkosť vášho plechu, ja som použila 27x37 cm a vyložila som ho papierom na pečenie, alebo si ho iba vymažte maslom a vysypte múkou a vložila som koláč na plech a ihneď urobím nožom mriežku.
-
16
Potriem rozšľahaným vajcom
-
17
a posypem vanilkovým cukrom na hrubo, ak vám zvýšil cukor zo sypania cípov, pokojne ho vysypte na vrch, koláč bude chrumkavejší.
-
18
Zakryla som ho kuchynskou utierkou a nechala kysnúť hodinu.
-
19
Keď bol plech úplne vrchom, rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekol sa 20 min.
-
20
V reze... Koláč sa lístkuje, je z vnútra hebký a zvonku náramne chrumkavý.
-
21
Dokázala by som si ho predstaviť aj s plnkami napríklad s tvarohovou, lebo tá vanilka krásne vonia. Napokon som ho ešte posypala mletým vanilkovým cukrom. Prajem vám dobrú chuť.
Ďakujem pekne za vaše komentáre.
Prajem vam pekny 1. Adventny tyzden.
olejom a osolili sme to. Po upečení sa krásne odlupovali jednotlivé vrstvy. Veľmi nám chutil.