Kysnutý koláč
Kysnutý koláč

Tisícvrstvový koláč fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 28. novembra 2018

Tento recept som videla v TV vysielaní pre maďarskú menšinu Švábov. Veľmi ma zaujal a chcela som zistiť jeho chuť, lebo je veľmi jednoduchý. Zobraziť celý popisTento recept som videla v TV vysielaní pre maďarskú menšinu Švábov. Veľmi ma zaujal a chcela som zistiť jeho chuť, lebo je veľmi jednoduchý. Nemenila som nič v recepte, názov som iba preložila.

20
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
 podľa chuti
1 PL
125 ml
300 ml vlažné
1 kocka
Na natieranie:
100 ml
Na posypanie:
250 g
1 bal.
Na potretie cesta:
1 ks




Postup

  1. 1

    Múku som preosiala, urobila som v nej jamku a rozmrvila droždie.

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z množstva mlieka som odobrala 50 ml, zohriala a droždie som zaliala mliekom, posypala cukrom a nechala vykysnúť.

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď droždie vykyslo, pridala som olej, soľ, zbytok mlieka a cesto som zmiesila.

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto som preložila do kuchynského robota a nechala vypracovať, počas miešania som ešte pridala k množstvu mlieka 50 ml vlažného, lebo sa mi cesto zdalo husté, to asi záleží od múky. Vymiešané cesto má by skôr redšie než hutné.

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď sa cesto prestalo lepiť, bolo vymiesené a vyložila som ho na kuchynskú dosku, cesto netreba nechať kysnúť.

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rukami som ho sformovala na koleso, nemusí byť presne okrúhle, nezáleží ani na tvare, treba aby bolo všade aspoň približne rovnako hrubé.

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do cesta som urobila zárezy, ako keď sa idú tvoriť rožky, ale sa nemá prekrojiť až do stredu, vidieť na foto... stred má zostať celý.

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pripravila som si do misiek olej a kryštálový cukor na potieranie, treba aj štetec.

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Natierajú sa vždy dve protiľahlé cípy cesta najprv olejom a posypú sa hodne cukrom.

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dva protiľahlé cípy sa uložia na seba, tak že raz sa berie cesto zdola, potom zhora...

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...pokračujeme cestami z druhej strany.

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pokračujem v natieraní a cukrovaní, kým sa nám všetky cípy neminú.

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Dokončené a posledný cíp cesta sa má trošku natiahnuť, aby zakryl vrstvy.

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Teraz cesto rozvaľkám tak, že začnem cesto roztláčať od stredu smerom von.

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Treba ho rozvaľkať na veľkosť vášho plechu, ja som použila 27x37 cm a vyložila som ho papierom na pečenie, alebo si ho iba vymažte maslom a vysypte múkou a vložila som koláč na plech a ihneď urobím nožom mriežku.

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Potriem rozšľahaným vajcom

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    a posypem vanilkovým cukrom na hrubo, ak vám zvýšil cukor zo sypania cípov, pokojne ho vysypte na vrch, koláč bude chrumkavejší.

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Zakryla som ho kuchynskou utierkou a nechala kysnúť hodinu.

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Keď bol plech úplne vrchom, rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekol sa 20 min.

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    V reze... Koláč sa lístkuje, je z vnútra hebký a zvonku náramne chrumkavý.

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Dokázala by som si ho predstaviť aj s plnkami napríklad s tvarohovou, lebo tá vanilka krásne vonia. Napokon som ho ešte posypala mletým vanilkovým cukrom. Prajem vám dobrú chuť.

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 21

Diskusia k receptu

babka123
Dobrú chuť Tebe a Tvojim drahým stravníkom, my môžeme len slintať - zatiaľ.
1x finczi
finczi
Aké jednoduché a pritom veľmi zaujímavé. KK...budem sa snažiť vyskúšať čo najskôr, ďakujem za tip.
janara
waw, recept jednoduchý, a chuť je určite výborná... pripomína mi to také francúzke chrumkavé pečivo
haji
Povedené dílo, zajímavé a moc ráda bych takový koláč ochutnala, musí být výborný! Díky za super receptík!
sovka62
Pre mňa úplne nový spôsob skladania, vyzerá zaujímavo. Určite skúsim, najprv originál a potom skúsim pridať aj škoricu, ako ra @Amilka2. Lebo škorica je u nás top. Ďakujem, že si sa podelila o recept.
zahra
V Moskve, v hoteli National som ho mala na ranajky po vrstvach presypany orechami ako baklavu. Predtym som poznala baklavu iba z listkoveho cesta. Bol fajn, nepresladeny. Tvoj je urcite super a na pripravu lahsi.
elenas
Zaujímavé spracovanie kysnutého cesta, veľmi sa podobá cestu na craffiny ale tam je zložitejší postup, musím vyskúšať.
izabella929
Je to veľmi starý recept, podľa toho čo som sa dočítala na nete.Iste že dnes si ho môžte každá podľa chuti plniť rôznymi plnkami, natierať hoc aj lekvárom, posypať škoricou, makom, semienkami..ja som sa držala základného receptu, ale keď som ho dnes jedla ku kávičke, veľmi sa mi tam žiadalo čosi možno škorica, lebo voňal po vanilke.Zostal taký mäkký a výborný ako bol včera.Určite som ho nepiekla naposledy.Rozhodne ho ešte vyskúšam na rôzne spôsoby.
Ďakujem pekne za vaše komentáre.
1x haji
mabla
Nie zložité a určite výborné. Vyskúšam originál aj slanú verziu ku kyslej polievke.
jack
Veľmi,veľmi pekný recept.Určite urobím.A možno skúsim kváskovú verziu:-)
kukulienka71
nečudo že ťa zlákal, je to aj pre mňa nový aj keď niekde dávno používaný spôsob skladania . vyzerá velmi dobre a plnky sa môžu obmieňať.
cinkla
Ozaj novy recept aj pre mna. Vyzera velmi zaujimavo.....Toho cukru je tam sice vela, ale keby sa ten repny ci trstinovy nahradil brezovym / Birkenzucker/ tak by sa kalorie znizili ( o 40 %) a svedomiu by sa pri tej pochutinke ulavilo. Ale tie napady so skoricou, orechami a pod. tiez stoja zato.
Prajem vam pekny 1. Adventny tyzden.
terik
Veľmi zaujímavý koláčik. Pripomenula som si moje detstvo a my sme ho robili tak isto ale potierali sme ho
olejom a osolili sme to. Po upečení sa krásne odlupovali jednotlivé vrstvy. Veľmi nám chutil.
smejkad
Dala som hnedý cukor a škoricu. Aj keď ho bolo za veľký plech, akosi som nestihla odfotit 🙈




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia