Tisícvrstvový koláč fotorecept

izabella929 - fotkaIzabella929, 28. novembra 2018 16:57
Ďalšie recepty »

Tento recept som videla v TV vysielaní pre maďarskú menšinu Švábov. Veľmi ma zaujal a chcela som zistiť jeho chuť, lebo je veľmi jednoduchý. Nemenila som nič v recepte, názov som iba preložila.

20
porcií
60 min
príprava
20 min
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
 podľa chuti
1 PL
125 ml
300 ml vlažné
1 kocka
Na natieranie:
100 ml
Na posypanie:
250 g
1 bal.
Na potretie cesta:
1 ks
NOVINKA: Vychádza druhá kniha z Varecha.sk:
100 slaných a sladkých receptov

Postup prípravy

  1. 1

    Múku som preosiala, urobila som v nej jamku a rozmrvila droždie.

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z množstva mlieka som odobrala 50 ml, zohriala a droždie som zaliala mliekom, posypala cukrom a nechala vykysnúť.

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď droždie vykyslo, pridala som olej, soľ, zbytok mlieka a cesto som zmiesila.

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto som preložila do kuchynského robota a nechala vypracovať, počas miešania som ešte pridala k množstvu mlieka 50 ml vlažného, lebo sa mi cesto zdalo husté, to asi záleží od múky. Vymiešané cesto má by skôr redšie než hutné.

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď sa cesto prestalo lepiť, bolo vymiesené a vyložila som ho na kuchynskú dosku, cesto netreba nechať kysnúť.

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rukami som ho sformovala na koleso, nemusí byť presne okrúhle, nezáleží ani na tvare, treba aby bolo všade aspoň približne rovnako hrubé.

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do cesta som urobila zárezy, ako keď sa idú tvoriť rožky, ale sa nemá prekrojiť až do stredu, vidieť na foto... stred má zostať celý.

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pripravila som si do misiek olej a kryštálový cukor na potieranie, treba aj štetec.

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Natierajú sa vždy dve protiľahlé cípy cesta najprv olejom a posypú sa hodne cukrom.

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dva protiľahlé cípy sa uložia na seba, tak že raz sa berie cesto zdola, potom zhora...

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...pokračujeme cestami z druhej strany.

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pokračujem v natieraní a cukrovaní, kým sa nám všetky cípy neminú.

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Dokončené a posledný cíp cesta sa má trošku natiahnuť, aby zakryl vrstvy.

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Teraz cesto rozvaľkám tak, že začnem cesto roztláčať od stredu smerom von.

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Treba ho rozvaľkať na veľkosť vášho plechu, ja som použila 27x37 cm a vyložila som ho papierom na pečenie, alebo si ho iba vymažte maslom a vysypte múkou a vložila som koláč na plech a ihneď urobím nožom mriežku.

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Potriem rozšľahaným vajcom

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    a posypem vanilkovým cukrom na hrubo, ak vám zvýšil cukor zo sypania cípov, pokojne ho vysypte na vrch, koláč bude chrumkavejší.

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Zakryla som ho kuchynskou utierkou a nechala kysnúť hodinu.

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Keď bol plech úplne vrchom, rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekol sa 20 min.

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    V reze... Koláč sa lístkuje, je z vnútra hebký a zvonku náramne chrumkavý.

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Dokázala by som si ho predstaviť aj s plnkami napríklad s tvarohovou, lebo tá vanilka krásne vonia. Napokon som ho ešte posypala mletým vanilkovým cukrom. Prajem vám dobrú chuť.

    Tisícvrstvový koláč (fotorecept) - obrázok 21
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist