Thajský šalát
šéfkuchár reštaurácie Camouflage v Erdödyho paláci v Bratislave, 8. marca 2010
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
porcie
príprava
Suroviny
150 g |
|
50 g |
|
200 g |
|
200 g |
|
100 g |
|
2 ks |
|
100 g |
|
15 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
0,5 kg |
|
40 g |
|
Dressing: | |
5 g |
|
10 g |
|
10 g |
|
1 ks |
|
4 g |
|
40 g |
|
2 cl |
|
4 cl |
|
1,5 cl |
|
Postup
-
1
Mrkvu si po dĺžke nakrájame na tenučké plátky. Tie potom nakrájame na úzke slížiky. Na slížiky nakrájame aj hráškové struky, a nakoniec aj pór. Kešu oriešky prekrájame na hrubšie kusy. Papayu rozkrojíme a olúpeme, nakrájame na tenké plátky a potom na slížiky. Takisto nakrájame aj očistený zázvor. Všetku nakrájanú zeleninu dáme do misky a pridáme sójové klíčky. Čili papričku rozkrojíme a odstránime semienka. Nasekáme na drobno a pridáme do misky k zelenine.
- 2
V mažiari roztlačíme palmový cukor na prášok. Pridáme sezamový olej a rybaciu omáčku. Limetu rozkrojíme a vytlačíme. Všetko spolu v mažiari dôkladne premiešame. Očistenú čili papričku nakrájame na drobno a pridáme do mažiara. Prilejeme zázvorovú omáčku a lyžičkou premiešame. Nasekáme si vňať koriandra a pridáme do mažiara. Pridáme sezamové semená a premiešame.
- 3
Do inej misky dáme olej, cesnak a trochu čili pasty. Premiešame. Pridáme krevety, premiešame a necháme marinovať. Náš tip: Čím dlhšie budeme krevety marinovať, tým bude výsledná chuť lahodnejšia. Krevety dáme na rozpálenú panvicu a opekáme s každej strany maximálne 1 minútu. Do misky s nakrájanou zeleninou prilejeme dressing, a dôkladne premiešame.
- 4
Servírujeme nasledovne: Na tanier uložíme šalát s dressingom. Obložíme opečenými krevetami a ozdobíme koriandrovou vňaťou a sójovými klíčkami.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
vini55- kupujes si to- na co mas dost penazi a podla toho aj papas nie?
Obcas veru stoji za to dat peniaze za nieco mimoriadne aj za cenu, ze par dni budes zit na nasich dobrych slovenskych vyzivnych polievkach a k tomu nieco lacnejsie z cesta? ved akoze nas uzivili nase mamy, stare mamy, ked zarabal casto iba jeden v rodine a krkov na jedlo bolo okolo stola vela? Skus sa opytat "postarsich" mozno, ze potom ti ostane aj na ten sezam olej, a kedze je ho velke mozstvo, vydrzi ti dlho, lebo je ostry a pouzijes ho ozaj iba malicko. Ale jeho chut ozaj nic ine nenahradi, takze sa musis rozhodnut co ti stoji za to.
Ved takyto salat svojim zlozenim je velmi vyzivny a taktiez ho nemusis konzumovat denne!
lístok podla zdravého slovenského rozumu......
Mne napríklad sem tam zachutí slovenský hanburger...
Mastný chleba s cibulou.....
varecha.pravda.sk/recepty/papayovy-salat-som-tam-/17210-r...