Thajský šalát

Martin Korbelič
šéfkuchár reštaurácie Camouflage v Erdödyho paláci v Bratislave, 8. marca 2010
Thajský šalát
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
2-3
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

150 g
50 g
200 g
200 g
100 g
2 ks
100 g
15 g
1 ks
1 ks
0,5 kg
40 g
Dressing:
5 g
10 g
10 g
1 ks
4 g
40 g
2 cl
4 cl
1,5 cl




Postup

  1. 1

    Mrkvu si po dĺžke nakrájame na tenučké plátky. Tie potom nakrájame na úzke slížiky. Na slížiky nakrájame aj hráškové struky, a nakoniec aj pór. Kešu oriešky prekrájame na hrubšie kusy. Papayu rozkrojíme a olúpeme, nakrájame na tenké plátky a potom na slížiky. Takisto nakrájame aj očistený zázvor. Všetku nakrájanú zeleninu dáme do misky a pridáme sójové klíčky. Čili papričku rozkrojíme a odstránime semienka. Nasekáme na drobno a pridáme do misky k zelenine.

  2. 2

    V mažiari roztlačíme palmový cukor na prášok. Pridáme sezamový olej a rybaciu omáčku. Limetu rozkrojíme a vytlačíme. Všetko spolu v mažiari dôkladne premiešame. Očistenú čili papričku nakrájame na drobno a pridáme do mažiara. Prilejeme zázvorovú omáčku a lyžičkou premiešame. Nasekáme si vňať koriandra a pridáme do mažiara. Pridáme sezamové semená a premiešame.

  3. 3

    Do inej misky dáme olej, cesnak a trochu čili pasty. Premiešame. Pridáme krevety, premiešame a necháme marinovať. Náš tip: Čím dlhšie budeme krevety marinovať, tým bude výsledná chuť lahodnejšia. Krevety dáme na rozpálenú panvicu a opekáme s každej strany maximálne 1 minútu. Do misky s nakrájanou zeleninou prilejeme dressing, a dôkladne premiešame.

  4. 4

    Servírujeme nasledovne: Na tanier uložíme šalát s dressingom. Obložíme opečenými krevetami a ozdobíme koriandrovou vňaťou a sójovými klíčkami.

Diskusia k receptu

vini55
Tento recept by mal byť na nástenke na úrade práce, priam stvorený pre nezamestnaných. Minule som len tak zo zvedavosti chytil do ruky sézamový olej 12€- 250ml. všetko nemusím.
babidka
varim take jedla na ake mam .preto nejem hluzovky a nerozculujem sa preto ,ze su drahe. jednoducho toto jedlo nezaradis do svojho jedalneho listka ....
honestka
presne babidka;
vini55- kupujes si to- na co mas dost penazi a podla toho aj papas nie?
Obcas veru stoji za to dat peniaze za nieco mimoriadne aj za cenu, ze par dni budes zit na nasich dobrych slovenskych vyzivnych polievkach a k tomu nieco lacnejsie z cesta? ved akoze nas uzivili nase mamy, stare mamy, ked zarabal casto iba jeden v rodine a krkov na jedlo bolo okolo stola vela? Skus sa opytat "postarsich" mozno, ze potom ti ostane aj na ten sezam olej, a kedze je ho velke mozstvo, vydrzi ti dlho, lebo je ostry a pouzijes ho ozaj iba malicko. Ale jeho chut ozaj nic ine nenahradi, takze sa musis rozhodnut co ti stoji za to.
Ved takyto salat svojim zlozenim je velmi vyzivny a taktiez ho nemusis konzumovat denne!

elmer
@vini55 : ja v zivote nepochopim taketo komentare...co ma tento recept spolocne s nezamestnanostou??? neviem co to sem ludia stale trepu (ako minule uzivatel retig)..kriza, nezamestnanost a podobne keci..v afrike zomru denne 100ky ludi denne od hladu - zrusme teda tento a ostatne "gastro" serveri uplne..hej? ja napr pracujem ako projektovy manazer, no takisto si ten recept nespravim...aj pre mna je totiz dost drahy...to vsak neznamena, ze si ho nepozrem, pretoze ja sem chodim kvoli tomu, ze ma bavi varenie a zaujimaju veci okolo neho...a aj cloveka ktory si to nemoze dovolit to moze zaujimat, dokonca aj ked je nezamestnany alebo zaraba 200 Eciek za mesiac...ake recepty tu potom maju byt? Krízový mastný chlieb s nezamestnanou cibulou, Segedinsky gulas bez masa a kapusty popr rezancova polievka z parkovej vody...prepacte mi za vyraz, ale ludska hlupost a netolerantnost nemaju hranic...
satin22
Dávam za pravdu elmerovi a myslím si, že každý si robí jedálny
lístok podla zdravého slovenského rozumu......
Mne napríklad sem tam zachutí slovenský hanburger...
Mastný chleba s cibulou.....


barborao
vyborny recept. salat na tento styl nam v piatok pripravili na veceru nasi priatelia. papaya sa vsak ma pouzivat nie dozreta tj. oranzova, ale zelena, vtedy ma chrumkavejsiu podobu. bolo to vybrone!
tetuska
koľko ľudí, toľko chutí a názorov, recept vyzerá výborne a určite je šalát aj chutný, kto chce a môže si ho pripraví, kto nie-len prečíta a ide ďalej, tomu sa hovorí ži a nechaj žiť... a neodsudzuj...
grandma
No recept je určite výborný,ale väčšinu tých surovín neviem kde zohnať. Takže asi robiť nebudem!