Thajský šalát

Martin Korbelič
šéfkuchár reštaurácie Camouflage v Erdödyho paláci v Bratislave, 8. marca 2010
Thajský šalát
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
2-3
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

150 g
50 g
200 g
200 g
100 g
2 ks
100 g
15 g
1 ks
1 ks
0,5 kg
40 g
Dressing:
5 g
10 g
10 g
1 ks
4 g
40 g
2 cl
4 cl
1,5 cl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mrkvu si po dĺžke nakrájame na tenučké plátky. Tie potom nakrájame na úzke slížiky. Na slížiky nakrájame aj hráškové struky, a nakoniec aj pór. Kešu oriešky prekrájame na hrubšie kusy. Papayu rozkrojíme a olúpeme, nakrájame na tenké plátky a potom na slížiky. Takisto nakrájame aj očistený zázvor. Všetku nakrájanú zeleninu dáme do misky a pridáme sójové klíčky. Čili papričku rozkrojíme a odstránime semienka. Nasekáme na drobno a pridáme do misky k zelenine.

  2. 2

    V mažiari roztlačíme palmový cukor na prášok. Pridáme sezamový olej a rybaciu omáčku. Limetu rozkrojíme a vytlačíme. Všetko spolu v mažiari dôkladne premiešame. Očistenú čili papričku nakrájame na drobno a pridáme do mažiara. Prilejeme zázvorovú omáčku a lyžičkou premiešame. Nasekáme si vňať koriandra a pridáme do mažiara. Pridáme sezamové semená a premiešame.

  3. 3

    Do inej misky dáme olej, cesnak a trochu čili pasty. Premiešame. Pridáme krevety, premiešame a necháme marinovať. Náš tip: Čím dlhšie budeme krevety marinovať, tým bude výsledná chuť lahodnejšia. Krevety dáme na rozpálenú panvicu a opekáme s každej strany maximálne 1 minútu. Do misky s nakrájanou zeleninou prilejeme dressing, a dôkladne premiešame.

  4. 4

    Servírujeme nasledovne: Na tanier uložíme šalát s dressingom. Obložíme opečenými krevetami a ozdobíme koriandrovou vňaťou a sójovými klíčkami.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Tento recept by mal byť na nástenke na úrade práce, priam stvorený pre nezamestnaných. Minule som len tak zo zvedavosti chytil do ruky sézamový olej 12€- 250ml. všetko nemusím.
varim take jedla na ake mam .preto nejem hluzovky a nerozculujem sa preto ,ze su drahe. jednoducho toto jedlo nezaradis do svojho jedalneho listka ....
presne babidka;
vini55- kupujes si to- na co mas dost penazi a podla toho aj papas nie?
Obcas veru stoji za to dat peniaze za nieco mimoriadne aj za cenu, ze par dni budes zit na nasich dobrych slovenskych vyzivnych polievkach a k tomu nieco lacnejsie z cesta? ved akoze nas uzivili nase mamy, stare mamy, ked zarabal casto iba jeden v rodine a krkov na jedlo bolo okolo stola vela? Skus sa opytat "postarsich" mozno, ze potom ti ostane aj na ten sezam olej, a kedze je ho velke mozstvo, vydrzi ti dlho, lebo je ostry a pouzijes ho ozaj iba malicko. Ale jeho chut ozaj nic ine nenahradi, takze sa musis rozhodnut co ti stoji za to.
Ved takyto salat svojim zlozenim je velmi vyzivny a taktiez ho nemusis konzumovat denne!