Thajský šalát

Autor receptu: redakcia

2-3
porcie
30 minút
príprava

Postup

  1. Mrkvu si po dĺžke nakrájame na tenučké plátky. Tie potom nakrájame na úzke slížiky. Na slížiky nakrájame aj hráškové struky, a nakoniec aj pór. Kešu oriešky prekrájame na hrubšie kusy. Papayu rozkrojíme a olúpeme, nakrájame na tenké plátky a potom na slížiky. Takisto nakrájame aj očistený zázvor. Všetku nakrájanú zeleninu dáme do misky a pridáme sójové klíčky. Čili papričku rozkrojíme a odstránime semienka. Nasekáme na drobno a pridáme do misky k zelenine.
  2. V mažiari roztlačíme palmový cukor na prášok. Pridáme sezamový olej a rybaciu omáčku. Limetu rozkrojíme a vytlačíme. Všetko spolu v mažiari dôkladne premiešame. Očistenú čili papričku nakrájame na drobno a pridáme do mažiara. Prilejeme zázvorovú omáčku a lyžičkou premiešame. Nasekáme si vňať koriandra a pridáme do mažiara. Pridáme sezamové semená a premiešame.
  3. Do inej misky dáme olej, cesnak a trochu čili pasty. Premiešame. Pridáme krevety, premiešame a necháme marinovať. Náš tip: Čím dlhšie budeme krevety marinovať, tým bude výsledná chuť lahodnejšia. Krevety dáme na rozpálenú panvicu a opekáme s každej strany maximálne 1 minútu. Do misky s nakrájanou zeleninou prilejeme dressing, a dôkladne premiešame.
  4. Servírujeme nasledovne: Na tanier uložíme šalát s dressingom. Obložíme opečenými krevetami a ozdobíme koriandrovou vňaťou a sójovými klíčkami.