Kokosová polievka
Kokosová polievka

Thajská kokosová polievka „Tom Kha Kai“

shanshi - fotkaShan´shi, 26. septembra 2017. Komerčný recept.
Thajská kokosová polievka „Tom Kha Kai“
Foto: shanshi
10 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

20 g
400 ml (plechovka)
0,5 ČL
0,5 ČL
1 - 2 PL
200 ml
0,5
200 g
4 ks
200-250 ml
3
1 zväzok




Postup

  1. 1

    Zmiešané sušené huby namočíme na 10 minút do horúcej vody. Ošúpeme cibuľu a na jemno nasekáme. Kuracie prsia nakrájame na tenké pásiky.

  2. 2

    Kokosové mlieko dáme variť s kuracím vývarom do hrnca. Cibuľu s kuracím mäsom a hubami pridáme do polievky. Dochutíme citrónovou trávou, nasekanými čili papričkami a kafirovými listami, všetko spolu povaríme 15 minút na miernom ohni. V hotovej polievke vylúhujeme krevety približne 5 minút.

  3. 3

    Koriander jemne nadrvíme. Polievku ochutíme rybacou omáčkou a ozdobenú koriandrom podávame horúcu.

  4. 4

    Shan'shi Tip: Kafirové listy nie sú vždy ľahko dostupné, je možné ich nájsť v ázijských obchodoch. Prípadne je možné použiť ako náhradu citrón, ktorého chuť je veľmi podobná.

Diskusia k receptu

mijaita
@2010 (26.9.2017 17:10)

Doufala jsem, ze se k receptu vyjadris. Kdo take jiny tady takova jidla vari a zna (bez ironie). Z textu je patrne, ze diskuze u komercniho receptu jsou zbytecne a tudiz bezpredmetne. Stale stejne chyby a nesmysly. Bylo dobré takové recepty trochu korigovat. Kdyz ne upravou receptu, tak alespon nazvem. A rozhodne by me zajimal puvod tech receptur!
mijaita
@Redakcia (26.9.2017 18:16)
S tim nazvem je to v poradku, ja jsem mela na mysli, ze kdyz to neodpovida recepture, nemelo by to mit original nazev.
Vim, že za komercni recepty nezodpovidate, ale zadavatele by mohly komentare zajimat, vzdyt mu delate reklamu!
Za reakci dekuji :-)

kucharka
@Radox1 , čo myslíš tým črevom? Ak myslíš ten chvost, tak to nieje až tak pravda. Čerstvé a kvalitné krevety sa práveže vôbec nelúpu, každý si ju sám pekne olúpe ostrým nožíkom, či už sú grilované, v polievke alebo s omáčkou. Dokonca niektorí labužníci ten chvost ako aj hlavu "vycucnú" aj so šťavou, tam je najviac chuti. Ak ide šupa ľahko dole znamená to, že kreveta je čerstvá. Keď podávajú krevety olúpané, znamená to, že sú mrazené a teda menej kvalitné.
Pekný večer.
radox1
@Kucharka (26.9.2017 22:54)

ano,mas pravdu,ale tyka sa to tych mensich,sam hlavicky vycuciavam.naopak pri velkych je vyhoda ich olupat okrem vytiahnutia crievka aj preto,ze pri finalnej uprave zväcsia svoj objem a aj napr.marinada do nich pekne prenikne.ja osobne cesnak,citron,chili a olej.
2010
@Mijaita (26.9.2017 17:31)
Ziaden expert len sa vzdy snazim vytvorit podstatu - zamer povodneho receptu aj ked suroviny nie su vsetky k dostaniu. V tomto pripade je chut uplne odignorovana.Je to stiplavo kysla polievka, ktora sa vola aj galangalova. Galangal sa neda lahko zohnat v europe, ale da z casti nahradit zazvorom.Ale hlavna pointa tejto skoro polievky ( je sa s ryzou) sa stratila dakde v komercii. Ta kuracina sa vari v kokosom mlieku a nie v kuracom vyvare zo sacku.Tych chilli tam ide tak minimalne 5 a pridaju sa paradajky a nakonci sa riadne okysli limetkou. Skoda takto zblbnut jedno z narodnych jedal thajska.
1x dorko
mijaita
@2010 ja ji znam, varim ji, galagan je u nas uz k dostani u asijskych prodejcu (nekde jen). Ale chtela jsem, abys to popsal a vysvetlil ty! :-)
Diky za vsechny, ktere to zajima.
kucharka
@Radox1 , aj tvoja kombinácia je výborná. Tiež robievam. Podľa toho, aké krevety kúpim. Ale priznám sa, že keď kúpim tie veľké a sú úplne čerstvé, tak ich väčšinou len tak narýchlo opečiem na panvici na troške oleja a posolím. Tieto môžu na dennom trhu stáť aj 45€/kg tak si tú chuť chcem vychutnať! :-))
Moja švagriná ich pečie v rúre na šampanskom.
V reštaurácii ( cena sa mení tiež každý deň podľa trhu, môže stáť aj 90€/kg ) si tiež dávam len tak posolené a na grile.
Pekný večer.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia