Thajská kokosová polievka „Tom Kha Kai“
Foto: shanshi
10 minút
príprava
príprava
25 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zmiešané sušené huby namočíme na 10 minút do horúcej vody. Ošúpeme cibuľu a na jemno nasekáme. Kuracie prsia nakrájame na tenké pásiky.
- 2
Kokosové mlieko dáme variť s kuracím vývarom do hrnca. Cibuľu s kuracím mäsom a hubami pridáme do polievky. Dochutíme citrónovou trávou, nasekanými čili papričkami a kafirovými listami, všetko spolu povaríme 15 minút na miernom ohni. V hotovej polievke vylúhujeme krevety približne 5 minút.
- 3
Koriander jemne nadrvíme. Polievku ochutíme rybacou omáčkou a ozdobenú koriandrom podávame horúcu.
- 4
Shan'shi Tip: Kafirové listy nie sú vždy ľahko dostupné, je možné ich nájsť v ázijských obchodoch. Prípadne je možné použiť ako náhradu citrón, ktorého chuť je veľmi podobná.
Tiež kokosová polievka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ako obvykle... hlavne suroviny sa nepouziju, na slovensku je to jedno, hlavne ze to zneje exoticky.
www.eatingthaifood.com/tom-kha-gai-recipe-%E0%B8%A7%E0%B8%B4%E...
Doufala jsem, ze se k receptu vyjadris. Kdo take jiny tady takova jidla vari a zna (bez ironie). Z textu je patrne, ze diskuze u komercniho receptu jsou zbytecne a tudiz bezpredmetne. Stale stejne chyby a nesmysly. Bylo dobré takové recepty trochu korigovat. Kdyz ne upravou receptu, tak alespon nazvem. A rozhodne by me zajimal puvod tech receptur!
Jedna sa o prepis thajskeho nazvu, takze raz je to Tom Kha Kai a inokedy Tom Kha Gai:
en.wikipedia.org/wiki/Tom_kha_kai...
Za spracovanie komercnych receptov si nezodpoveda redakcia, ale ten-ktory zadavatel receptu.
S tim nazvem je to v poradku, ja jsem mela na mysli, ze kdyz to neodpovida recepture, nemelo by to mit original nazev.
Vim, že za komercni recepty nezodpovidate, ale zadavatele by mohly komentare zajimat, vzdyt mu delate reklamu!
Za reakci dekuji :-)
Pekný večer.
ano,mas pravdu,ale tyka sa to tych mensich,sam hlavicky vycuciavam.naopak pri velkych je vyhoda ich olupat okrem vytiahnutia crievka aj preto,ze pri finalnej uprave zväcsia svoj objem a aj napr.marinada do nich pekne prenikne.ja osobne cesnak,citron,chili a olej.
Ziaden expert len sa vzdy snazim vytvorit podstatu - zamer povodneho receptu aj ked suroviny nie su vsetky k dostaniu. V tomto pripade je chut uplne odignorovana.Je to stiplavo kysla polievka, ktora sa vola aj galangalova. Galangal sa neda lahko zohnat v europe, ale da z casti nahradit zazvorom.Ale hlavna pointa tejto skoro polievky ( je sa s ryzou) sa stratila dakde v komercii. Ta kuracina sa vari v kokosom mlieku a nie v kuracom vyvare zo sacku.Tych chilli tam ide tak minimalne 5 a pridaju sa paradajky a nakonci sa riadne okysli limetkou. Skoda takto zblbnut jedno z narodnych jedal thajska.
Diky za vsechny, ktere to zajima.
Moja švagriná ich pečie v rúre na šampanskom.
V reštaurácii ( cena sa mení tiež každý deň podľa trhu, môže stáť aj 90€/kg ) si tiež dávam len tak posolené a na grile.
Pekný večer.