Naša grilovačka bola slovensko-thajská fúzia jedál. Ponúkam vám dve verzie thajskej arašidovej omáčky. Jednu miernu-Laied (Thajčanka) ju pripravila špeciálne pre mňa, pretože nemám rada Zobraziť celý popisNaša grilovačka bola slovensko-thajská fúzia jedál. Ponúkam vám dve verzie thajskej arašidovej omáčky. Jednu miernu-Laied (Thajčanka) ju pripravila špeciálne pre mňa, pretože nemám rada príliš pikantné a nejem ryby, takže bez rybej omáčky. Keďže sa chystáme budúci rok do Thajska a oni dávajú rybaciu omáčku úplne všade, opýtala som sa, či je možné poprosiť ich, aby mi ju do jedla nedali. Odpoveď znela: Impossible (Nemožné). Druhá verzia bola klasika, ako ju má rada ona.
Suroviny
2-3 hrste pražené solené |
|
1 KL/ks /vločky |
|
1-2 strúčiky |
|
1 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
štipka |
|
podľa potreby |
|
1 ks thajský |
|
2. verzia pre odvážnych: | |
2-3 hrste pražené solené |
|
2-3 PL /papričky |
|
1-2 strúčiky |
|
1-2 PL |
|
podľa chuti |
|
1-2 PL |
|
štipka |
|
Postup
-
1
V mažiari podrvíme arašidy. Podľa potreby pridávame väčšie množstvo. Mne tam podrvila ešte sladkú tyčinku, vyzeralo to ako náš turecký med. Boli tam oriešky (rôzne druhy) a karamel.
-
2
Pridáme chilli vločky a trocha vody, najlepšie teplej. Úplne najlepšie je, keď dáte čerstvé chilli papričky, ale my sme mali iba chilli vločky. Tak isto naj je teplá voda, ale mali sme bojové podmienky na záhrade a pridávali sme minerálku. Stále miešame a drvíme.
-
3
Pridáme cesnak a rozdrvíme ho, opäť prilejeme vodu a miešame tĺčikom. Ochutíme citrónovou šťavou a ochutnáme. Pridáme soľ a cukor a opäť ochutnáme. Jednoducho drvíme, pridávame, chutnáme. Soľ, voda a cukor tu plnili funkciu rybacej omáčky, ktorú sme nepridali.
-
4
Teraz k tomu glutamanu. Bol to biely prášok v sklenej fľaške. Laied povedala, že sa pridáva iba štipka na ochutenie. Nevedela presne povedať v angličtine presný názov. Mne sa marí, že keď to mala v originál balení, bolo na obale napísané, že glutaman sodný. V Ázii sa pridáva do jedál na ochutenie. Nemusíte ho samozrejme pridávať. Vznikne nám sladko-kyslá exotická omáčka, do ktorej si máčame grilované mäsko.
- 5
Druhú verziu robíme podobne. V mažiari drvíme arašidy a chilli.
- 6
Pridáme cesnak, cukor, vodu, rybiu omáčku, citrónovú šťavu. Ochutnávame, miešame a dochucujeme.
- 7
Keďže sme pridali viac chilli, má tmavšiu farbu.
- 5
Diskusia k receptu