Foto: pusta
Prišiel čas z dobrôt zimnej zabíjačky, rozhodla som sa miesto tradičnej tlačenky alebo huspeniny pripraviť niečo iné, pre nás doma nové a veľmi Zobraziť celý popisPrišiel čas z dobrôt zimnej zabíjačky, rozhodla som sa miesto tradičnej tlačenky alebo huspeniny pripraviť niečo iné, pre nás doma nové a veľmi chutné, rozhodla som sa pre Terinu z čerstvého bravčového kolena.
príprava
na 80 - 90 °C
Suroviny
1500 g (zadné svieže) |
|
700 g (svieže) |
|
700 g (svieže) |
|
podľa chuti |
|
3 ks (stredná) |
|
1 hlavička |
|
1 ks (podlhovastá) |
|
2 vetvičky |
|
1 PL |
|
2 ks |
|
1 PL |
|
2 ks (s vňaťou) |
|
6 ks (sladkokyslé nakladené domáce pikantné) |
|
1 balenie |
|
3 ks |
|
2 ks (koreň) |
|
100 g |
|
1 zväzok |
|
na biskupský chlebíček 30 x 11 x 7 cm |
|
podľa potreby studená |
|
Postup
-
1
Do hrnca som dala očistené umyté bravčové koleno, nožičku a bravčové kože,...
-
2
..zaliala som ich dostatočným množstvom studenej vody, pridala som soľ, dlhú štipľavú červenú sušenú papriku, farebné korenie, vetvičky čerstvého rozmarínu, cibuľu, cesnak a bobkové listy.
-
3
Všetko som na najnižšom plameni pomaly priviedla do varu, priebežne som zbierala penu, po 1 hodine pomalého varu som pridala očistenú umytú mrkvu, petržlenový koreň, zeler a varila som pomaly ešte 4 hodiny sotva znateľným čerením vývaru, kým bolo mäsko mäkké, čo sa dá poznať podľa toho, že zapichnutá vidlička ľahko vbehne cez kožu do mäska.
-
4
Vybrala som zvlášť do misy zeleninu, kože, nožičku, uvarené koleno, vývar som precedila cez husté sito, ktoré som vystlala 3 vrstvami čistej lekárskej gázy, čím som vývar odmastila. Uvarené bravčové koleno som nechala trocha vychladnúť a odstránila som z neho kožu, tuk a vykostila som ho.
-
5
Zatiaľ som namočila do 5 PL studenej vody plátky želatíny, ktoré som vyžmýkala,...
-
6
...pomaly som zohriala 600 ml odobratého precedeného vývaru z celkového množstva, v ktorom som za stáleho miešania nechala želatínu úplne rozpustiť.
-
7
Domáce nakladané sladko - kyslé uhorky som pokrájala na malé kocky,pripravila som 1 PL kaparov v náleve, papierovou kuchynskou utierkou som z oboch odsala prebytočnú tekutinu, jarnú cibuľku aj so zelenou vňaťou som pokrájala na kolieska, čerstvú petržlenovú vňať som posekala na jemno a uvarené mäsko z bravčového kolena som rukami natrhala na malé kúsky.
-
8
Zeleninovú zmes som pridala k mäsku a premiešala som.
-
9
Pridala som len toľko precedeného vývaru bez želatiny, aby siahal len do výšky mäska.
-
10
Formu na biskupský chlebíček som potrela mašľovačkou studenou vodou, priložila som 3 vrstvy potravinárskej folie, jednotlivé vrstvy folie som tiež potrela studenou vodou, uhladila rukou o steny formy, aby pekne priľahli k sebe a jej okraje o veľký kus prevísali cez okraje formy z každej strany.
-
11
Na spodok formy som naliala 2 naberačky vlažného vývaru so želatínou,...
-
12
...na ktorú som dala 2 naberačky mäska so zeleninou, jemne a rovnomerne som uhladila povrch chrbtom polievkovej lyžice, nasledovala vrstva vývaru so želatínou, znovu mäsová zmes, kým sa forma nezaplnila, pričom poslednú vrchnú vrstvu tvoril želatínový vývar, na ktorý som položila papierový karton obalený potravinárskou foliou, cez tento karton som preložila foliu, ktorá prevísala z formy von a tým som terinu uzavrela jemným stlačením povrchu. Nechala som terinu vo forme úplne vychladnúť, potom som ju odložila stuhnúť do chladničky na 24 hodín, za ten čas sa krásne prepoja všetky chute.
-
13
Obrázok papierového kartonu veľkosti formy, ktorý som obalila foliou. Volila som takýto postup, kedže nemám priamo formu na terinu, avšak forma na biskupský chlebíček výborne miesto nej poslúžila.
-
14
Včera večer nastala slávnostná chvíľa, terinu som vyklopila z formy, odstránila som z nej potravinársku foliu, ostrým nožom som ju pokrájala na plátky asi 1,5 cm silné. Zostal mi ešte scedený vývar, ten som podávala na obed ako silnú mäsovú polievku s pokrájanou uvarenou zeleninou s krupicovými haluškami a posypala čerstvo posekanou petržlenovou vňaťou.
-
15
K terine som podávala cibuľu pokrájanú na kolieska, ocot, čerstvo nastrúhaný chren, horčicu a čerstvo upečený domáci chlieb, dobre vychladené pivo Pilsner Urquell, bola to vynikajúca večera, niečo iné ako klasická tlačenka či klasická huspenina, s jemne pikantnou chuťou štipľavej sušenej papriky a s chuťou použitých korenín, cesnaku, kaparov, sladko - kyslých domácich nakladaných pikantných uhoriek, čerstvej petržlenovej vňate, jarnej cibuľky, rozmarínu, koreňovej zeleniny a ostatných surovín, moji chlapi sa nevedeli dojesť a poprosili ma o túto terinu aj na Silvestra, kedy bude znovu. :-)))
Terrina sa pecie vo vodnom kupeli bain marie a jasne ze netreba zelatinu , je to moc stary francuzsky recept, a mozes pisat a argumentovat co chces pozri si Larousse Gastronomique... a 5* za nemecky Hausmacher Sülze
To ste naozaj teda pani kuchárka, musím uznať...
no do dertailov jasne, že nemá nič spoločného, ked tamto sa varí v ban marie a toto chladí v chladničke DDDDD....súhlasím :-)
no aspoň že pekne a dobre :-)
no to vieš, varila som straaaáášne dlho a pomaly predtým, pravda, nie v ban marie :-)
dakujem ti :-)
si mimoriadne vážim a aj tvoju pochvalu .-ň
dakujem ti.
by to neschválil :-)
www.tripadvisor.com.au/Restaurant_Review-g274924-d5567615-Revi...
vážim si to od teba, potešil si ma :-)
máš TS :-)
áno, som Maďarka a som na to veľmi hrdá!!!
vie to tu každý, netajím sa tým. :-)
na rozdiel od vás nerobím v krásnom slovenskom jazyku hrúbky ako robíte vy vo vašej rodnej reči, môžete sa hanbiť.
tá želatína v recepte je na to, aby zalepila tie Vaše nevymáchané ústa a "čistotné" ručičky, aby ste netárali nezmysly a nepísali hlúpe rečičky:))))
vaša odpoved je zbytočná, nezaujíma ma!!! radšej sa plesknite tými vychýrenými syrovými korbáčikmi zo Zázrivej poriadne po puse DDDDD
však vieme, kto ste a kto figuruje pod týmto nickom :-))))
môžete sa strčiť viete kam... tam, kam patríte DDDDD
citujem vás:
"Pre boha živého!"
mš pravdu, súhlasím s tebou :-)
chutí veru famozne :-)))
dakujem za pekné hodnotenie, za pochvalu a 5*
dakujem za krásnu pochvalu.
dakujem za pochvalu a 5*
dakujem.
máš pravdu, je to prudko jedlé :-)
dakujem za pochvalu.
určite syna, seba, vás všetkých príjemne chutne prekvapíš a potešíš :-)
to ti garantujem.
dakujem za uznanie, za pochvalu a 5*.
Prajem ti krásne a pokojné dni Adventu!
Ste drzá ako ploštica! Jedovatá stará baba! Raz Vás z toľkého žlču rozdrapí na dve polovice!
Váš komentár som nahlásila.
v Zázrivej ste sa už prezentovali a tu viackrát DDDDD
teraz už viem, že nie je treba, lebo číry vývar bez želatíny mal do rána rôsol ako DRN!!! :-)
rozpustila som ho teplom a bola z toho úžasná silná mäasová polievka.
nič z toho nevyšlo na zmar :-)))
dakujem za pochvalu .
huraaaa, ja viem nieco, co ty nie :-)))
joke, pekny den prajem :-)
jazykovaporadna.sme.sk/q/2797/...
ja pridávam kacírsky aj tú mrkvu - len tak pre oko :-)
výrobcovia sú rôzni.
aká milá diskusia tu prebieha :-)
www.kulina.sk/stetce/?gclid=CjwKEAiA2JqkBRDshIOY_9eMg...
mala som na mysli formu a vrstvenie základných surovín vo forme :-)))
mrkvu a ostatnú zeleninu som použila v dobrej silnej mäsovej polievke z tohoto vývaru.
pre oko do teriny môžeš použiť čokoľvek, čo ti chutí a je pekne farebné.
dakujem za pochvalu a 5*
všimla som si, že ma už nekomentuješ :-(
ja mám rada ľudí z Oravy, sú to tvrdí, priami, pracovití a čestní ľudia, ktorí sa neboja povedať, čo majú na srdci :-)
tá spomínaná osoba má do toho príliš daleko, ak absentuje výchovu z do u, vychovávať ju nebudeme, no nie :-)))
beriem tvoju výstižnú pochvalu:
"Pre hladného nič planého"
dakujem ti veľmi pekne.
ak sa ti niečo páči, smelo pochváľ!!!
ak nie, tak nepochváľ!!!
Prajem Ti Pekný večer :-)
viem, že ty sa pochváliť nebojíš :-)
dakujem ti za uznanie a 5*
Podobné varíme aj u nás doma a vnímame to ako huspeninu a chutí nám.
Inak recept je podaný tak,že podľa neho navarí hádam každý. Výborný je aj ten fotografický "doprovod" . Prajem Ti veľa dobrých nápadov, pokoj a pohodu.
uznáš sám, že takéto sem nepatrí!!!
ani tebe by sa nepáčilo :-(
dakujem ti za pochvalu receptu a fotopostupu.
Aj ja tebe prajem veľa tvorivého varenia, radosť pokoj a pohodu.
snobi ma nezaujímajú...:-))))
urážať môžu pre národnosť len obyčajní primitívi, čo nič iné nevedia. to inteligentný človek nedokáže.
do varenia to vôbec nepatrí, to hádam uznáš sama.
inak receptu samotnému nič nemáš?
pýtala som sa vás na niečo??? DDDDD
k receptu nemáte nič???
dakujem.
u nás vždy zabíjal Lajos bácsi, mamin strýco a dirigovala moja dobrá stará mama :-)))
dakujem Ti za tvoje blahoželanie a krásnu pochvalu :-)))