Terina z bravčového kolena (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Prišiel čas z dobrôt zimnej zabíjačky, rozhodla som sa miesto tradičnej tlačenky alebo huspeniny pripraviť niečo iné, pre nás doma nové a veľmi chutné, rozhodla som sa pre Terinu z čerstvého bravčového kolena.

30 minút
príprava
1 + 4 hodiny minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

Postup

  1. Do hrnca som dala očistené umyté bravčové koleno, nožičku a bravčové kože,...
  2. ..zaliala som ich dostatočným množstvom studenej vody, pridala som soľ, dlhú štipľavú červenú sušenú papriku, farebné korenie, vetvičky čerstvého rozmarínu, cibuľu, cesnak a bobkové listy.
  3. Všetko som na najnižšom plameni pomaly priviedla do varu, priebežne som zbierala penu, po 1 hodine pomalého varu som pridala očistenú umytú mrkvu, petržlenový koreň, zeler a varila som pomaly ešte 4 hodiny sotva znateľným čerením vývaru, kým bolo mäsko mäkké, čo sa dá poznať podľa toho, že zapichnutá vidlička ľahko vbehne cez kožu do mäska.
  4. Vybrala som zvlášť do misy zeleninu, kože, nožičku, uvarené koleno, vývar som precedila cez husté sito, ktoré som vystlala 3 vrstvami čistej lekárskej gázy, čím som vývar odmastila. Uvarené bravčové koleno som nechala trocha vychladnúť a odstránila som z neho kožu, tuk a vykostila som ho.
  5. Zatiaľ som namočila do 5 PL studenej vody plátky želatíny, ktoré som vyžmýkala,...
  6. ...pomaly som zohriala 600 ml odobratého precedeného vývaru z celkového množstva, v ktorom som za stáleho miešania nechala želatínu úplne rozpustiť.
  7. Domáce nakladané sladko - kyslé uhorky som pokrájala na malé kocky,pripravila som 1 PL kaparov v náleve, papierovou kuchynskou utierkou som z oboch odsala prebytočnú tekutinu, jarnú cibuľku aj so zelenou vňaťou som pokrájala na kolieska, čerstvú petržlenovú vňať som posekala na jemno a uvarené mäsko z bravčového kolena som rukami natrhala na malé kúsky.
  8. Zeleninovú zmes som pridala k mäsku a premiešala som.
  9. Pridala som len toľko precedeného vývaru bez želatiny, aby siahal len do výšky mäska.
  10. Formu na biskupský chlebíček som potrela mašľovačkou studenou vodou, priložila som 3 vrstvy potravinárskej folie, jednotlivé vrstvy folie som tiež potrela studenou vodou, uhladila rukou o steny formy, aby pekne priľahli k sebe a jej okraje o veľký kus prevísali cez okraje formy z každej strany.
  11. Na spodok formy som naliala 2 naberačky vlažného vývaru so želatínou,...
  12. ...na ktorú som dala 2 naberačky mäska so zeleninou, jemne a rovnomerne som uhladila povrch chrbtom polievkovej lyžice, nasledovala vrstva vývaru so želatínou, znovu mäsová zmes, kým sa forma nezaplnila, pričom poslednú vrchnú vrstvu tvoril želatínový vývar, na ktorý som položila papierový karton obalený potravinárskou foliou, cez tento karton som preložila foliu, ktorá prevísala z formy von a tým som terinu uzavrela jemným stlačením povrchu. Nechala som terinu vo forme úplne vychladnúť, potom som ju odložila stuhnúť do chladničky na 24 hodín, za ten čas sa krásne prepoja všetky chute.
  13. Obrázok papierového kartonu veľkosti formy, ktorý som obalila foliou. Volila som takýto postup, kedže nemám priamo formu na terinu, avšak forma na biskupský chlebíček výborne miesto nej poslúžila.
  14. Včera večer nastala slávnostná chvíľa, terinu som vyklopila z formy, odstránila som z nej potravinársku foliu, ostrým nožom som ju pokrájala na plátky asi 1,5 cm silné. Zostal mi ešte scedený vývar, ten som podávala na obed ako silnú mäsovú polievku s pokrájanou uvarenou zeleninou s krupicovými haluškami a posypala čerstvo posekanou petržlenovou vňaťou.
  15. K terine som podávala cibuľu pokrájanú na kolieska, ocot, čerstvo nastrúhaný chren, horčicu a čerstvo upečený domáci chlieb, dobre vychladené pivo Pilsner Urquell, bola to vynikajúca večera, niečo iné ako klasická tlačenka či klasická huspenina, s jemne pikantnou chuťou štipľavej sušenej papriky a s chuťou použitých korenín, cesnaku, kaparov, sladko - kyslých domácich nakladaných pikantných uhoriek, čerstvej petržlenovej vňate, jarnej cibuľky, rozmarínu, koreňovej zeleniny a ostatných surovín, moji chlapi sa nevedeli dojesť a poprosili ma o túto terinu aj na Silvestra, kedy bude znovu. :-)))