Teľacie meráno fotorecept

pacik - fotkapacik, 16. septembra 2012
Teľacie meráno (fotorecept)
Foto: pacik

Po hodinovom blúdení po Vareche a iných stránkach o varení som to vzdala, otvorila starú kuchársku knihu, ktorú nám pred rokmi pri civilnom sobáši Zobraziť celý popisPo hodinovom blúdení po Vareche a iných stránkach o varení som to vzdala, otvorila starú kuchársku knihu, ktorú nám pred rokmi pri civilnom sobáši podarovalo naše MNV a ktorá ma zatiaľ nikdy nesklamala a tam to bolo. Jednoduché, skromné na ingrediencie, ale chutné. Jedlo, ktorého recept pridávam...

4
porcie
15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1 ks
1 ks
6 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Rozpis surovín je podľa kuchárskej knihy, ja som dávala množstvá odhadom, mala som väčší kúsok teľacinky. Mäso umyjeme a osušíme, zeleninu nakrájame.

    Teľacie meráno (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Jedlo som pripravovala v tlakovom hrnci. Masť roztopíme a na nej opečieme mäso zo všetkých strán. Mäso vyberieme a na masti orestujeme cibuľu, po chvíľočke pridáme zeler. K zelenine pridáme nakrájané paradajky, ak nemáme, tak paradajkový pretlak. Na zeleninu dáme opečené mäso, osolíme, okoreníme, podlejeme vodou, hrniec uzavrieme. Nakoľko som mala pocit, že teľacina bude asi už z trochu pubertálneho zvieratka, dusila som cca 1 hodinu.

    Teľacie meráno (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po otvorení tlakáča mäso vyberieme a zeleninu prepasírujeme cez sitko.

    Teľacie meráno (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mäso nakrájame cez vlákna na plátky a vložíme do prepasírovanej omáčky. Necháme ešte chvíľu povariť, dochutíme cukrom, podľa potreby dosolíme. Podávame so zemiakmi, ryžou, cestovinou alebo tarhoňou, na čo som aj ja mala dnes najväčšiu chuť.

    Teľacie meráno (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

cistinka
Meráno bolo prvým jedlom, ktoré som priniesla domov mame kedysi dávno ochutnať z hodiny varenia na základnej škole. Je to veľmi dobré jedlo, varievam ho tiež :-)
sracz
Pekná práca s úžasnou vôňou, teda aspoň pre mňa, milá @ pacik - meráno (aj ako štýl prípravy, a ako slovo, je pre mňa nové - červenám sa, lebo naša @ čistinka sa to učila už na ZDŠ) ma zaujalo až natoľko, že ho musím bez pardónu navariť a zjesť. Urobím iba malilinkú zmenu, celú porciu posypem erstvými lístkami petržlenovej vňate, alebo ju - trošku posekanú - vmiešam, v priebehu varenia, do tarhone, ktorú aj ja véééééééééľmi ľubkam! Ďakujem Ti za inšpiráciu!
pivonka
Dnes som si uvarila podľa tohto receptu, bohužiaľ iba z bravčového pliecka, ale musím veľmi pochváliť, veľmi mi chutilo. Oceňujem, že je to jedlo nenáročné na suroviny a na spracovanie. Tiež som varila odhadom množstva, prepasírovaný zeler krásne zahustil šťavu a skrátka, budem to varievať, lebo je to výborné.
pivonka
@pacik , dnes som opäť varila toto chutné jedlo a tak ma napadlo - prezradíš, akú to máš kuchársku knihu? Ja chodím do knižnice, tam majú takejto literatúry veľa, aj staršej, možno by sa mi zadarilo. Mám rada takéto jednoduché a chutné jedlá z dostupných surovín.
pacik
@pivonka prezradím, "mladá kuchárka" od Anny Marienkovej a naozaj s malým "m". Dúfam, že budeš mať šťastie, je tam ozaj dosť skvelých receptov a nielen zo slovenskej kuchyne :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia