Teľacie meráno (fotorecept)

Autor receptu: pacik

Po hodinovom blúdení po Vareche a iných stránkach o varení som to vzdala, otvorila starú kuchársku knihu, ktorú nám pred rokmi pri civilnom sobáši podarovalo naše MNV a ktorá ma zatiaľ nikdy nesklamala a tam to bolo. Jednoduché, skromné na ingrediencie, ale chutné. Jedlo, ktorého recept pridávam...

4
porcie
15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Rozpis surovín je podľa kuchárskej knihy, ja som dávala množstvá odhadom, mala som väčší kúsok teľacinky. Mäso umyjeme a osušíme, zeleninu nakrájame.
  2. Jedlo som pripravovala v tlakovom hrnci. Masť roztopíme a na nej opečieme mäso zo všetkých strán. Mäso vyberieme a na masti orestujeme cibuľu, po chvíľočke pridáme zeler. K zelenine pridáme nakrájané paradajky, ak nemáme, tak paradajkový pretlak. Na zeleninu dáme opečené mäso, osolíme, okoreníme, podlejeme vodou, hrniec uzavrieme. Nakoľko som mala pocit, že teľacina bude asi už z trochu pubertálneho zvieratka, dusila som cca 1 hodinu.
  3. Po otvorení tlakáča mäso vyberieme a zeleninu prepasírujeme cez sitko.
  4. Mäso nakrájame cez vlákna na plátky a vložíme do prepasírovanej omáčky. Necháme ešte chvíľu povariť, dochutíme cukrom, podľa potreby dosolíme. Podávame so zemiakmi, ryžou, cestovinou alebo tarhoňou, na čo som aj ja mala dnes najväčšiu chuť.