Foto: tinca
Čatní je označenie rodiny dochucovacích omáčok, používaných v indickej a juhoázijskej kuchyni. Konzistenciou sa podobá omáčke alebo želé, ale môže byť aj suchšie. Túto korenistú Zobraziť celý popisČatní je označenie rodiny dochucovacích omáčok, používaných v indickej a juhoázijskej kuchyni. Konzistenciou sa podobá omáčke alebo želé, ale môže byť aj suchšie. Túto korenistú chuť v ovocnej či zeleninovej podobe si môžeme pripraviť aj doma. Keďže ma bratranček zásobuje tekvicou hokkaido, tak ja som siahla po tejto verzii receptu.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny. Cibuľu, tekvicu a jablko ošúpeme a pokrájame na kocky. Cesnak pretlačíme a zázvor postrúhame na jemnom strúhadle. Chilli papričku nakrájame nadrobno. Pomaranče dobre umyjeme, nastrúhame si na jemno kôru a z dužiny vytlačíme šťavu. Ja som ju získala z 1 1/2 veľkého pomaranča.
- 2
Na oleji opražíme cibuľu, zázvor, cesnak, chilli papričku a cukor. Pridáme tekvicu, osolíme a všetko spolu povaríme cca 3 minúty. Nakoniec pridáme jablko a prilejeme pomarančovú šťavu. Varíme ďalších 20 minút, ochutíme citrónovou /limetkovou/ šťavou a varíme dovtedy, kým zmes nezíska konzistenciu džemu s kúskami tekvice a jablka.
- 3
Pred dovarením ochutíme pomarančovou kôrou a štipkou škorice. Ostrosť, kyslosť a sladkosť čatní si každý zvolí podľa toho akú chuť má kto rád.
- 4
Nalejeme do pripravených pohárikov, zavrieme a obrátime hore dnom. Zakryjeme uterákom a necháme vychladnúť najlepšie do druhého dňa. Skladovať ho môžeme aj viac týždňov v chladničke.
- 5
Môj tip: Čatní vynikajúco chutí ako príloha k syrom, ako aj ku grilovanému mäsu, k divine a k pečeným mäsám. Mne chutí aj k vareným párkom a k rybe. Dobrú chuť!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu