Tekvicovo-jablkové čatní
Autor receptu: tinca
Čatní je označenie rodiny dochucovacích omáčok, používaných v indickej a juhoázijskej kuchyni.
Konzistenciou sa podobá omáčke alebo želé, ale môže byť aj suchšie.
Túto korenistú chuť v ovocnej či zeleninovej podobe si môžeme pripraviť aj doma.
Keďže ma bratranček zásobuje tekvicou hokkaido, tak ja som siahla po tejto verzii receptu.
20 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si suroviny. Cibuľu, tekvicu a jablko ošúpeme a pokrájame na kocky. Cesnak pretlačíme a zázvor postrúhame na jemnom strúhadle. Chilli papričku nakrájame nadrobno. Pomaranče dobre umyjeme, nastrúhame si na jemno kôru a z dužiny vytlačíme šťavu. Ja som ju získala z 1 1/2 veľkého pomaranča.
- Na oleji opražíme cibuľu, zázvor, cesnak, chilli papričku a cukor. Pridáme tekvicu, osolíme a všetko spolu povaríme cca 3 minúty. Nakoniec pridáme jablko a prilejeme pomarančovú šťavu. Varíme ďalších 20 minút, ochutíme citrónovou /limetkovou/ šťavou a varíme dovtedy, kým zmes nezíska konzistenciu džemu s kúskami tekvice a jablka.
- Pred dovarením ochutíme pomarančovou kôrou a štipkou škorice. Ostrosť, kyslosť a sladkosť čatní si každý zvolí podľa toho akú chuť má kto rád.
- Nalejeme do pripravených pohárikov, zavrieme a obrátime hore dnom. Zakryjeme uterákom a necháme vychladnúť najlepšie do druhého dňa. Skladovať ho môžeme aj viac týždňov v chladničke.
- Môj tip: Čatní vynikajúco chutí ako príloha k syrom, ako aj ku grilovanému mäsu, k divine a k pečeným mäsám. Mne chutí aj k vareným párkom a k rybe. Dobrú chuť!