Tekvica so zemiakmi s kôprovou omáčkou fotorecept

elixir - fotkaelixir, 21. januára 2014
Tekvica so zemiakmi s kôprovou omáčkou (fotorecept)
Foto: elixir

Spája nasladlosť tekvice s chuťou kôpru a stopou cesnaku.

2
porcie
10 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

0,5 ks
4 ks
 ČL (na špičku)
1 ks (menšia)
250 ml
1 ČL
0,5 ČL (alebo med)
4 PL (alebo mliečna)
0,5 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Prichystáme suroviny. Tekvicu a zemiaky pokrájame na kocky, cibuľu na polmesiačiky. Kôprovú vňať rozoberieme na menšie časti.

    Tekvica so zemiakmi s kôprovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na panvicu dáme lyžicu cesnakového oleja a opražíme na ňom cibuľu... Keď je sklovitá a mierne zhnednutá, vyberieme ju a dáme bokom.

    Tekvica so zemiakmi s kôprovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do panvice dáme ďalšiu lyžicu oleja, vložíme tekvicu a opekáme ju 5 minút, pridáme zemiaky a opekáme ďalších 5 minút na slabšom plameni.

    Tekvica so zemiakmi s kôprovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Všetko osolíme, pridáme čierne korenie, rascu, zalejeme zeleninovým vývarom a 10 minút dusíme pod pokrievkou.

    Tekvica so zemiakmi s kôprovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom vývar zlejeme do menšieho hrnca. Odloženú cibuľu vmiešame k tekvici a zemiakom, prikryjeme pokrievkou, aby jedlo ostalo teplé.

    Tekvica so zemiakmi s kôprovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do vývaru pridáme cesnak, v smotane rozmiešanú maizenu a varíme do požadovanej hustoty.

    Tekvica so zemiakmi s kôprovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom necháme chvíľu vychladnúť, pridáme limetkovú šťavu a agávový sirup. Vmiešame aj kôpor. (Vyšlo mi cca 200 ml omáčky.)

    Tekvica so zemiakmi s kôprovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tekvicu so zemiakmi dáme na taniere, prelejeme omáčkou, dozdobíme kôprom a môžeme podávať.

    Tekvica so zemiakmi s kôprovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

paploska
elixir, ty varíš presne v súlade s mojou diétou :-)) 5 hviezd....
radost
@elixir
prvý rok som vlani pestvala hokaido..ešte mám v pivnici dva kusy..moja otázka:
môžem ich pripravovať so šupou...alebo okrájať...??je tvrdá-to cítim na omäk..nemám skúsenosť...uvarí sa domäkka..??
tento recept je určite dobrý..akurát - vy-mladé kucháročky-máte mnohé suroviny-ktoré ja nemám..napr.:tu sojová omáčka..agávový sirup..ked nedám-veľmi zmením chuť..??
Ps.:tuším sa podobné pýtavam často..!! to vieš-konzervatizmus..hlavne manželov..:-))))
radost
@julica
si milá..
tekvičiek sa urodilo dosť..v lete a v jeseni som varila aj so šupkou..aj tento recept..jasné-že výborný...objavila som božskú chuť hokaido..doteraz sme pestovali rôzne druhy tekvíc a cukíň -no tento len odvlani-a budeme..až..nooo...kým budeme..:-)))
len nemám skúsenosť s tým podržaním doteraz..chcem čakať - dokedy vydrží zdravá v suchej pivnici..
takže - šupku ponechám..
želám ti pohodový večer...
elixir
@zuzkabluzka @frezia prajem nech chutí :)
@radost ako písala @julica , šupku netreba odstrániť... tú sójovú smotanu môžeš nahradiť aj mliečnou a sirup medom :)
@julica polievka je dobrý tip, na čo využiť druhú polovicu hokkaido čo mi zostala, ďakujem zaň :)
eviana
@elixir , opäť si to krásne vymyslela, muselo to byť lahodné, voňavé a krásne farebne aj chuťovo zladené, tlieskam :) mňam :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia