Tekvicový guláš - polievka

zuzananoskova - fotkazuzananoskova, 29. augusta 2013

V chladnejšom období (prevažne jeseň - zima) pokrmy z tekvice (hokkaido, maslovej, muškátovej ale i ostatných druhov) tvoria väčšiu časť nášho jedálneho lístka. Osobne Zobraziť celý popisV chladnejšom období (prevažne jeseň - zima) pokrmy z tekvice (hokkaido, maslovej, muškátovej ale i ostatných druhov) tvoria väčšiu časť nášho jedálneho lístka. Osobne mám najradšej tekvicový hokkaido krém so zázvorom a mrkvou, no momentálne sa mojím favoritom stal tekvicový guláš podľa Katky https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200932259121674&set=gm.10151850587106804&type=1&theater Vlastne, Katka, má "guláš", ja skôr polievku, ale je proste úžasnááá.

20 minút
príprava
15-20 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
5 ks
2 ks
2 ks




Postup

  1. 1

    Keď som si guláš uvarila prvýkrát a prvýkrát dala sústo do úst, chvíľu som ho "omielala" a snažila sa prísť na chuť chutiam :-D Viacmenej sladké..., ale priam dokonalé. Guláš bol najlepší na druhý a tretí deň studený priamo z chladničky!!! Včera som navarila dvojnásobnú dávku a neviem sa ho dojesť. Ale veď aj zajtra je deň :-D

  2. 2

    Samozrejme, že pomer surovín si môžete upraviť podľa seba, prípadne podľa toho, čo a koľko máte doma.

  3. 3

    Tekvicu (vážila 2,20kg, krabičku som zamrazila) som prekrojila, vydlabala striedku a dala variť na vývar. Kým sa vývar varil, nachystala som ostatné suroviny: nakrájala cibuľu, paradajky, papriku, tekvicu, pretlačila cesnak.

    Tekvicový guláš - polievka - obrázok 3
  4. 4

    Na troche slnečnicového oleja som podusila cibuľku, neskôr pridala paradajky, papriku, chvíľočku podusila, pridala tekvicu, premiešala a nechala opäť chvíľu dusiť. Zaliala som vývarom (jadierká nevyhadzujte, zjedzte - vylúpte, sú výborné aj varené) a ešte sa chvíľu guláš varil (asi 15-20 minút). Na konci som pridala prelisovaný cesnak. Čas som nesledovala, ale snažím sa variť (ak varím) čo najkratšie. Tekvica bola presne "al dente".

  5. 5

    Mne osobne guláš chutí vychladený priamo z chladničky na druhý a tretí deň (varené jedlo nikdy druhýkrát nezohrievam). Je delikatesný, veď vyskúšajte a dajte vedieť.

  6. 6

    Dobrú chuť :-)

    Tekvicový guláš - polievka - obrázok 6

Diskusia k receptu

luss44
Tvoj guláš vyzerá veľmi chutne, keď zoženiem takú tekvicu na trhu, tak vyskúšam
micanela
ked pojdem na trh kupim tekvicu a dam vediet. receptik sa mi velmi paci lebo vacsinou su tu same veci so smotanou a to nemozem.
radost
@zuzka
ja zajtra navarím mojej 85 ročnej mame...všetky jedlá z tekvíc i cukíň radi všetci máme...dobrý večer
radost
chutí jej..robila som bez papriky-tú ona nemôže...
my si dusenú "narýchlo"robíme tekvicu i cukiňu celý august...vždy dám pár rajčín-pustia šťavu..a teraz rôzne:cukiňa..patizon..tekvica..baklažán..cibule veľa..paprika..feferonka-alebo pálivá paprika..na konci nasekaný cesnak..zostava nie je vždy rovnaká..soľ a mleté korenie..bez pridania vody..a toto sme ti jedli temer každý deň-večer...aj mužovi-našťastie-chutí-vraj-nepotrebujem ani teraz mäso..takí sme my tekvicožravci...
táto moja výpoved nech je oslavou na plody leta..:-)
julica
Zuzka, mnaaaam. Dala som menej rajcin a pridala petrzlen... to je nepodstatne, je to velke mnaaam! dakujem stokrat
luss44
včera som kúpila na trhu oranžovú tekvicu, dužina mi veľmi chutila aj surová, niečo medzi žltým melónom a tekvicou, no a polievka bola výborná, pridala som ešte svoju tekvicu bielu, na konci varenia som pár kúskov vybrala, zvyšok rozmixovala, zjemnila trochou smotany a k tomu opečené kocky chlebíka - všetkým doma veľmi chutilo, vďaka za recept :)
zuzananoskova
Super, teším sa s vami :-) Jasné, každý si môže recept prispôsobiť sebe. Ja som varila včera a dnes všetko sama zjedla ;-)
taktak
velmi dobre to vyzera a tekvice mame stale dost;)
julica
Zuzka, teraz bol s zelerovou vnatou, ako priloha kuskus... Najlepsi recept na svete! (tiez ho jem na ranajky, obed i veceru)
becky
@zuzananoskova tekvicu som ešte nikdy nevarila, keď píšeš, že si vydlabala striedku tak si ju varila aj s jadierkami? Prilievaš aj vodu? A varíš aj so šupou?
zuzananoskova
Ďakujem všetkým :-) Julica: s vňaťou a kuskusom vyskúšam, znie to dobre. Becky: áno, striedku varím aj s jadierkami a potom ich uvarené "vylúskame" ;-) Prilievam aj vodu. Hokaido sa môže variť aj so šupou, ale mne osobne to chuťovo vadí, hoci ak hokaido pečiem, zjem ju aj so šupou...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia