Marhuľový koláč
Takzvaný krušaci marhuľový koláč (fotorecept)
Autor receptu: janikbj
Variabilný recept, možno použiť hocaké sezónne ovocie. Spisovnejšie by to bolo nazvať
koláč z mrveničky, ale tu mi náš šarišský výraz
krušaci proste pasuje najviac :D
45-60 minút na 170-180 °C |
Postup
- Ovocie očistíme, nakrájame na mesiačiky alebo menšie kúsky a dáme do hrnca. Premiešame s cukrom - množstvo podľa zrelosti a kyslosti ovocia - na kyslejšie marhule treba tak pol hrnčeka cukru. Na slabom ohni varíme chvíľu prikryté, keď ovocie pustí šťavu, už nezakrývame a povaríme, kým nezmäkne. Ak pustilo veľa šťavy, odoberieme ju, aby sa koláč nerozmočil. Necháme vychladnúť.
- Mierka je hrnček s objemom 250 ml. V miske zmiešame múku, vločky, cukor škoricu, sódu, soľ. Pridáme studené maslo nakrájané na menšie kúsky (1/2 hrnčeka je asi 120 g). Prstami maslo rýchlo spracujeme so suchými surovinami na mrveničku. Keď sa topí prirýchlo, miešame vidličkou, príp. dáme na chvíľu do chladničky.
- Nízku koláčovú formu (s priemerom 25-30 cm) vymastíme maslom a vysypeme múkou a natlačíme do nej 2/3 mrveničky.
- Na tento základ navrstvíme vychladnuté podusené ovocie. Vrch posypeme zvyšnou mrveničkou (môžeme do nej pridať aj sekané orechy alebo mandle).
- Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 170-180 stupňov 45-60 min.
Pred podávaním necháme vychladnúť a prikrytý utierkou postáť aspoň 3-4 hod., aby sa dal krájať. Ak nám nevadí, že je "krušaci", môžeme servírovať i skôr, vtedy je krásne chrumkavý :)
Vhodný doplnok je vanilková zmrzlina, vanilkový krém, nesladená šľahačka alebo smotanový biely jogurt.