Marhuľový koláč

Takzvaný krušaci marhuľový koláč (fotorecept)

Autor receptu: janikbj

Variabilný recept, možno použiť hocaké sezónne ovocie. Spisovnejšie by to bolo nazvať koláč z mrveničky, ale tu mi náš šarišský výraz krušaci proste pasuje najviac :D

45-60 minút
na 170-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Ovocie očistíme, nakrájame na mesiačiky alebo menšie kúsky a dáme do hrnca. Premiešame s cukrom - množstvo podľa zrelosti a kyslosti ovocia - na kyslejšie marhule treba tak pol hrnčeka cukru. Na slabom ohni varíme chvíľu prikryté, keď ovocie pustí šťavu, už nezakrývame a povaríme, kým nezmäkne. Ak pustilo veľa šťavy, odoberieme ju, aby sa koláč nerozmočil. Necháme vychladnúť.
  2. Mierka je hrnček s objemom 250 ml. V miske zmiešame múku, vločky, cukor škoricu, sódu, soľ. Pridáme studené maslo nakrájané na menšie kúsky (1/2 hrnčeka je asi 120 g). Prstami maslo rýchlo spracujeme so suchými surovinami na mrveničku. Keď sa topí prirýchlo, miešame vidličkou, príp. dáme na chvíľu do chladničky.
  3. Nízku koláčovú formu (s priemerom 25-30 cm) vymastíme maslom a vysypeme múkou a natlačíme do nej 2/3 mrveničky.
  4. Na tento základ navrstvíme vychladnuté podusené ovocie. Vrch posypeme zvyšnou mrveničkou (môžeme do nej pridať aj sekané orechy alebo mandle).
  5. Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 170-180 stupňov 45-60 min. Pred podávaním necháme vychladnúť a prikrytý utierkou postáť aspoň 3-4 hod., aby sa dal krájať. Ak nám nevadí, že je "krušaci", môžeme servírovať i skôr, vtedy je krásne chrumkavý :) Vhodný doplnok je vanilková zmrzlina, vanilkový krém, nesladená šľahačka alebo smotanový biely jogurt.