Také iné francúzáky fotorecept

eviana - fotkaeviana, 8. októbra 2013
Také iné francúzáky (fotorecept)
Foto: eviana

K príprave týchto skvelých "francúzákov" som sa dostala ako slepá kura k zrnu - jednoducho sa mi pokazila rúra a bola som nútená improvizovať Zobraziť celý popisK príprave týchto skvelých "francúzákov" som sa dostala ako slepá kura k zrnu - jednoducho sa mi pokazila rúra a bola som nútená improvizovať a spraviť ich na sporáku. Vyskúšajte, neobanujete, chute sa krásne prepoja, sú šťavnaté a ich chuť je jednoducho úžasná, úplne iná ako bežné francúzske zemiaky.

6-8
porcií
15 minút
príprava
35-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
300 g (alebo údená krkovička)
200 g (alebo klobása)
1 ks
3 ks
200 ml
100 ml
podľa chuti
podľa chuti
1/2 dl (podľa potreby)
50 g (alebo masť)




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Zemiaky očistíme a nakrájame na kocky, slaninu aj údeninu nakrájame na malé kúsky (približne tak veľké ako zemiaky)

    Také iné francúzáky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...cibuľu nakrájame na jemné kocky a podusíme na masle alebo kačacej masti. Robila som vo veľkej hlbokej panvici.

    Také iné francúzáky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...mastnejšie kúsky slaniny dáme smažiť skôr s cibuľou, mäskovité pridáme neskôr - keď už je cibuľka sklovitá

    Také iné francúzáky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...údeninu si nakrájame na kocky (ak máte tenké párky pokojne nakrájajte na kolieska) a pridáme k podusenej cibuľke a slaninke (cca 5 minút po slanine - priebežne ako stíhame krájať)

    Také iné francúzáky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...smažíme cca 10 minút, kým to nevyzerá takto nejak - osmažená slaninka a párok na cibuľke

    Také iné francúzáky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...je čas pridať zemiaky nakrájané na menšie rovnomerné kocky (aby boli uvarené naraz)

    Také iné francúzáky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...pridáme mleté čierne korenie, soľ (pozor soliť budeme ešte aj zálievku, tak to neprehnať) a zalejeme 1/2 dl vody (ak robíme z nových zemiakov, netreba pridávať vodu)

    Také iné francúzáky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...zakryjeme a necháme variť na slabšom ohni cca 10 minút, kým zemiaky nebudú takmer uvarené - uprostred procesu varenia premiešame, aby sa neprichytilo dno

    Také iné francúzáky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...do misky si pripravíme zálievku: kyslú smotanu, šľahačkovú smotanu, vajíčka, trošku soli a čerstvo namletého čierneho korenia - spolu vymiešame do hladka a rovnomerne zalejeme všetky zemiaky v panvici. Takto to vyzerá zaliate... jemne varechou zájdeme pomedzi zemiaky, aby smotanovo-vajcová zmes pretiekla pomedzi všetky zemiaky (najmä ak robíme v hlbšom hrnci)

    Také iné francúzáky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...prikryjeme a necháme na najslabšom ohni cca 25 minút variť.

    Také iné francúzáky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...a po 25 minútach to vyzerá nejak takto... a neskutočne dobre voňajú a ešte lepšie chutia - mám vždy čo robiť, aby mi do toho syn neliezol hneď do horúceho :)

    Také iné francúzáky (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

izabella929
úplne skvelý nápad, že sa nemusia robiť v trúbe..) vyzerajú úžasne, čo mi tam nepasuje, je ten párok , ale inak všetko naj super.-)
afataga
moze to byt dobre, ale ked vidim parok, vyhadzuje sa mi koprivka :-), keby si dala nejaku dobru klobasu, hned by to bolo ine kafe :-)
angast
vcera nam dali v jednom statnom zariadeni na veceru rizoto s parkom. taketo veci by sa mali trestat. uz len cakam kedy sa tu objavi tatarak
z mletych parkov. preco ludia kazia slusne vymyslene jedla ?
abdul
@angast , : Želám ti, aby si rýchle zmenl uvedené štátne zariadenie.
mariamka
tiez sa priklanam ku klobase,, aj ked mam domaceho mesiara, co vie aj dobre parky urobit, @evianka k postupu len tlieskam, treba sa vynajst, hlavne nech rodinke chuti :) a po francuzakoch francuzak :-D
eviana
Ďakujem za všetky Vaše konštruktívne komentáre, milí varecháči.
A viete, že som presne čakala, že mi bude párok vytknutý? Súhlasím s Vami a možno neuveríte, ale párky u nás nie sú na dennom poriadku ;) A inak... nie sú párky ako párky. Tu neďaleko je mäsiar, ktorý raz za čas robieva párky - šťavnaté mäsko plnené v teľacích črievkach jemne poúdené... mňam.
Ale ten som v tomto recepte nepoužila, pár dní pred výplatou som sa uspokojila aj s obyčajnejšou náhražkou... takže sypem si popol na hlavu :) Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa :)
mariamka
@evianka za odvahu to priznat mas hviezdu navyse :) a nic si z toho nerob ze sme tu taki uprimni a proti umelinam, to len v zaujme zdravia :)
@abdul samochvala .. vieme co :))
eviana
@angast , ešte by ma zaujímalo, či to rizoto s párkami bolo posypané eidamom... pretože len ten by tomu dal tú pravú "korunu" :)
angast
@evianka - vidis , ked je clovek uprimny , tak si to zlizne. sme radi , ze to beries sportovo. ten syr som si ani nevsimol ci tam bol , pretoze ten tanier som rychlo a co najdalej odsunul. horalky v supliku ma zachranili.
@abdul - teba hento vzrusuje ? ved to je nieco hrozne. zariadenie opustam na buduci tyzden v stredu o moc kilo lahsi.
radost
pre @angast
jej..toto by ma bavilo-prísť "o moc kilo"..kde to berú..kde to bolo..??či nie aj tu naokolo..a dobre platia..?
pre @eviana
aj takéto som už robila-rozdiel bol v zemiakoch-mala som v šupke varené..takže to bolo rýchlejšie..
celkom dobré jedlo
tiginko
už je načase chlapče @angast , tento druh stravovania nejde nikomu k duhu. Pošlem ti balík?
sracz
... jemináčku, predsa si nedám kvôli párkom nohu za krk, sem sj s tou Tvojou novotou, @eviana milá a až "pokoštujem", poznajúc sám seba, dám si "double_dupľu_náschup"!!! ... keby ste Vy, ľudkovia milí moji, vedeli z čoho všetkého nám dokázal "namixovať" svoje nátierky náš obľúbený "provianťák, mjr. Hrča, a aké boli, a ako sa za nimi iba tak "zaprášilo"! Milujúce, starostlivé a obetavé mamky_kvočky dobre vedia o čom hovorím, keď potrebujú "naštopchať" svojich pubertálnych i postpubertálnych miláčikov "ťuťulíkov_muťulíkov"! Aj moje deti a neskôr aj vnúčence "Čvorgli_Jazerné levy" som odchoval na francuzákoch à la classic, teraz ich urobím aj na "šparhéte"! -:)))
pusta
úžasný nápad s tou panvicou na rýchlovku a také fajné echt teľacie párky, aj ked radšej "csípos kolbász hungároš typus" - prečo Nie?
ojjojoj, dobre si pamätám týždeň pred výplatou, ked aj Slovenská točená alebo Česnečka" bola spásou :D a bola som od radosti bez seba, že na ňu vyšlo a všetkých zasýtilo....
netreba sa tváriť, že sme vyrástli na šľahačke a šampiňónoch :D
vdaka, že si takýto recept neváhala pridať...
za otvorenosť, úprimnosť, odvahu a kreativitu ti prideľujem 5*****
havino
ja to stále vravím, s tebou aj na kraj sveta, hladný nik nezostane,aj ked sa rúra pokazí, zas super nápad. A párky?? no poviem pravdu, aká je, chodíme na mäso k známemu mäsiarovi, kedže je to vždy na veľa kíl, beriem aj polovičku na pomoc. Všetko by tam chcel mäsožravec jeden, všetko a samozrejme, že aj párky. Jemu ja môžem hutoriť, že načo, nech nekupujeme, on chce a hotovo a má na ne chuť, Môžem mu ja hovoriť, že bohvie čo tam je namleté, že doma má klobásy z diviny domáce, tam mu navyprávajú, že sú bez múky, že pikantné a už sa aj balia. Budem ho tam biť? Občiansky má, tak čo narobím. Máš to za 5*, za nápad, za inšpiráciu bez rúry.
rea1
ahaho, takéto robí už roky aj moja mama, len zemiaky uvarí v šupke a nakrája na zemiakovo-šalátové kocky. párky nedáva, radšej klobásu. až po bod 9 je postup rovnaký, potom to šupne do vymasteného pekáča, zaleje zálievkou (len vajcia a kyslá smotana) a dá do trúby zapiecť. ja síce robím francúzáky klasické ale takto, na sporáku, sa mi to páči a veru ich najbližšie spravím podľa teba.
hannah22
robíla som podobné , najlepšie v remoske ale tá už doslúžila, mám teraz fajnú tažkú velkú panvicu a ešte to varím na liatinovej platni , kedysi boli ako príslušenstvo k plynovému šporáku, tak sa mi to nepripáli a pomaly jemne priečie, no a niekedy, ked bolo hlboko do vrecka boli dobré aj nakrájané špekáčky vopred opečené na cibulke, malo to iný šmak, musím si to zase pripomenút a uvarit..... :))
rea1
@hannah , neodporúčam, pokazíš si spomienku, ono tie špekáčky boli úplne iné ako tie terajšie :-(((
daguska
Parky-neparky, tvoje zemiaciky vyzeraju chutne a takyto napad sa isto zide v dakych "bojovych podmienkach". Super.
eviana
@sracz milý, ďakujem za Tvoj komentár, veľmi dobre mi padol, na duši zahrial :) Veru, kedysi sme ani netušili, z čoho rastieme a silnieme, krásne si pospomínal na mjr. Hrču (krásne meno, také výstižné), pobavila som sa. Budem rada ak ich na tento spôsob vyskúšaš a verím, že zachutia... len prosím Ťa, žiadne párky :)
@pusta moja milá, aj Tebe ďakujem za milé slová podpory, aj som sa veru usmiať musela pri čítaní Tvojich úprimných riadkov... ako svojho obhajcu by som Ťa zamestnala hneď, si skvelá ♥
@havino , Táni, tak pekne si o mne popísala, až srdce stislo a rumenec na líca vyskočil... si môj poklad, ďakujem za Tvoje milé slová. Poznám to, moje dieťa ešte donedávna istý nemenovaný fastfood reťazec mal za ideálnu baštu... kým som mu krvopotne nepozháňala články, videá, komentáre, vyjadrenia ako to tam funguje... kedysi ma skoro kleplo, keď vyhlásil, že jemu je jedno čo do toho dávajú, hlavne že to chutí... našťastie z toho už vyrástol a čo to odo mňa v kuchyni aj pochytil, takže najlepšie jedlo je už aj podľa neho domáce, z kvalitných a čerstvých surovín :)
@rea1 , aj ja som robievala spôsobom ako Tvoja maminka, skvelé voňavé boli, ale nie tak šťavnaté ako toto. Budem veľmi rada ak to vyskúšaš a ešte radšej keď zachutia a dáš mi vedieť. Pozor potom opatrne, na platni a slabom ohni, aby zo spodu neprihoreli. Ďakujem Ti za milé slová :)
@hannah22 , v remoske som nikdy nič neskúšala variť, resp. remosku som nikdy nemala, ale počula som o nej toooľko dobrého, vraj aj buchty z remosky sú neskutočne fajné. Ďakujem Ti a budem rada ak skúsiš a potom mi prosím daj vedieť, ako chutilo :)
@daguska , ďakujem Ti za Tvoje milé povzbudivé slová, veľmi dobre mi padli :)
angast
pre @radost - musim ta sklamat ale za takychto podmienok by ta veru nebavilo prist o moc kilo. Je to na Hornej Nitre a trcim tu od 11.08. ani ked ti donesu hociaku domacu stravu uz len to ovzdusie ti ju znechuti.
@tiginko dakujem za ochotu - si velmi laskava, ale uz do 16-teho vydrzim.
mariamka
@angast kamarat a ty este chodis na varechu a svojvolne si robis chute, mal si chodit na dukanky alebo bukovskeho ,, v dobrom :) zelam rychly navrat do "normalu" :)
radost
pre @angast
úprimne ti želám návrat domov a život v zdraví..pohode...radosti..
a veru som si všimla-žes tu dlhšie nebol..tvoj osobitý humor tu chýbal..želám dobro..
ebaka
Páči sa mi ako si si poradila....ak som sama doma,tiež podobne upravujem zemiačky...panvica to istí a netreba elektriku míňať.
janger
Ja som sa chystala, ze zajtra asi spravim tartiflette, ale asi budu tieto tvoje zemiaciky, tiez su iste vyborne. A mne ani ta parok az tak strasne nevadi ;-)...
eviana
@janger , ďakujem Ti za milé slová, budem rada ak vyskúšaš a ak Ti bude chutiť, budem ešte radšej :)
janger
@eviana , uz som veru aj vyskusala, chutilo nam veeelmi :-). Dakujem za dobry receptik :-).
eviana
@janger , obrovské ďakujem za odvahu vyskúšať aj za podelenie sa so svojimi pocitmi z týchto zemiakov... veľmi ma potešilo, že Vám chutilo :)
jozka2
ked vidim svojho vnuka ako sa dope americkymi parkami az ma dviha, ked mu urobim brautwurst,su urcite chutnejsie a pise sa malym detom olupat,tak sa mi zd,ze su zdravsie stale ofrfle,nevieme od coho priberieme.
jozka2
ty si tam dala parku/co dom dal/a kazdy si moze dat co chce,hlavne ,ze je recept na vsete,je to jednoduchsia verzia na rychly obed.
kukulienka71
@eviana ,ty si výmyselník podľa mojej chuti.Francúzáky mám rada,nikdy by ma nebolo napadlo,že sa to dá aj na panvici.A prednosťou tvojho receptu je,že rúru sa neoplatí zapínať kvôli 1-2 osobám ale na panvici sa to dá aj tak.Medajlu by som ti dala!!Ľudia moji,čo ste takí "protipárkoví",veď vy ste ešte nanatrafili na poctivé,mäsové,chutné párky!Ak nemáte dobrého mäsiara,urobte si doma kvalitné.Manžel robil aj minule bratislavské.Čo treba obchádzať,to sú tie v supermarketoch,to je viac-menej odpad...Najbližšie robím francúzske na panvici!*****,KK,ďakujem
lkonok
prave som hladala nieco v jednom hrnci a toto je super recept, dakujem :-)
aandulka
No to je parááda. Hneď zajtra oprášim recept, za nápad na panvici dávam5*, ukladám do KK. Si šikovná prajem ešte veľa inšpiratívnych nápadov.
ubka
Recept sa mi páči ,je to praktické, len neviem, prečo niektorí kritizujete suroviny, ktoré sú bežne dostupné v našich obchodoch, je na každom z nás čo si do jedla pridá.Takto to vyzerá, akoby ste potierali recept a nepriamo odoberáte chuť mnohým,pridávať recepty:-(
perla61
Tak toto sa mi naozaj páči. sme doma už len dvaja(chvalabohu, že ešte dvaja) a veru tiež mi je ľúto mrhať elektrinou,takže 5*****
eviana
Ospravedlňujem sa, že reagujem až dnes, ale od istého času mi nechodia upozornenia o nových komentároch na mail. Ďakujem Vám všetkým za milé slová, aj za odvahu vyskúšať. Budem rada, ak budú chutiť tak ako nám a poteší ma Vaša spätná väzba :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia