Foto: eviana
K príprave týchto skvelých "francúzákov" som sa dostala ako slepá kura k zrnu - jednoducho sa mi pokazila rúra a bola som nútená improvizovať Zobraziť celý popisK príprave týchto skvelých "francúzákov" som sa dostala ako slepá kura k zrnu - jednoducho sa mi pokazila rúra a bola som nútená improvizovať a spraviť ich na sporáku. Vyskúšajte, neobanujete, chute sa krásne prepoja, sú šťavnaté a ich chuť je jednoducho úžasná, úplne iná ako bežné francúzske zemiaky.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 kg |
|
300 g (alebo údená krkovička) |
|
200 g (alebo klobása) |
|
1 ks |
|
3 ks |
|
200 ml |
|
100 ml |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1/2 dl (podľa potreby) |
|
50 g (alebo masť) |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny. Zemiaky očistíme a nakrájame na kocky, slaninu aj údeninu nakrájame na malé kúsky (približne tak veľké ako zemiaky)
-
2
...cibuľu nakrájame na jemné kocky a podusíme na masle alebo kačacej masti. Robila som vo veľkej hlbokej panvici.
-
3
...mastnejšie kúsky slaniny dáme smažiť skôr s cibuľou, mäskovité pridáme neskôr - keď už je cibuľka sklovitá
-
4
...údeninu si nakrájame na kocky (ak máte tenké párky pokojne nakrájajte na kolieska) a pridáme k podusenej cibuľke a slaninke (cca 5 minút po slanine - priebežne ako stíhame krájať)
-
5
...smažíme cca 10 minút, kým to nevyzerá takto nejak - osmažená slaninka a párok na cibuľke
-
6
...je čas pridať zemiaky nakrájané na menšie rovnomerné kocky (aby boli uvarené naraz)
-
7
...pridáme mleté čierne korenie, soľ (pozor soliť budeme ešte aj zálievku, tak to neprehnať) a zalejeme 1/2 dl vody (ak robíme z nových zemiakov, netreba pridávať vodu)
-
8
...zakryjeme a necháme variť na slabšom ohni cca 10 minút, kým zemiaky nebudú takmer uvarené - uprostred procesu varenia premiešame, aby sa neprichytilo dno
-
9
...do misky si pripravíme zálievku: kyslú smotanu, šľahačkovú smotanu, vajíčka, trošku soli a čerstvo namletého čierneho korenia - spolu vymiešame do hladka a rovnomerne zalejeme všetky zemiaky v panvici. Takto to vyzerá zaliate... jemne varechou zájdeme pomedzi zemiaky, aby smotanovo-vajcová zmes pretiekla pomedzi všetky zemiaky (najmä ak robíme v hlbšom hrnci)
-
10
...prikryjeme a necháme na najslabšom ohni cca 25 minút variť.
-
11
...a po 25 minútach to vyzerá nejak takto... a neskutočne dobre voňajú a ešte lepšie chutia - mám vždy čo robiť, aby mi do toho syn neliezol hneď do horúceho :)
z mletych parkov. preco ludia kazia slusne vymyslene jedla ?
@angast to je neprijemne, ked si mal chut na krupicovu kasu s parkom
A viete, že som presne čakala, že mi bude párok vytknutý? Súhlasím s Vami a možno neuveríte, ale párky u nás nie sú na dennom poriadku ;) A inak... nie sú párky ako párky. Tu neďaleko je mäsiar, ktorý raz za čas robieva párky - šťavnaté mäsko plnené v teľacích črievkach jemne poúdené... mňam.
Ale ten som v tomto recepte nepoužila, pár dní pred výplatou som sa uspokojila aj s obyčajnejšou náhražkou... takže sypem si popol na hlavu :) Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa :)
@abdul samochvala .. vieme co :))
@abdul - teba hento vzrusuje ? ved to je nieco hrozne. zariadenie opustam na buduci tyzden v stredu o moc kilo lahsi.
jej..toto by ma bavilo-prísť "o moc kilo"..kde to berú..kde to bolo..??či nie aj tu naokolo..a dobre platia..?
pre @eviana
aj takéto som už robila-rozdiel bol v zemiakoch-mala som v šupke varené..takže to bolo rýchlejšie..
celkom dobré jedlo
ojjojoj, dobre si pamätám týždeň pred výplatou, ked aj Slovenská točená alebo Česnečka" bola spásou :D a bola som od radosti bez seba, že na ňu vyšlo a všetkých zasýtilo....
netreba sa tváriť, že sme vyrástli na šľahačke a šampiňónoch :D
vdaka, že si takýto recept neváhala pridať...
za otvorenosť, úprimnosť, odvahu a kreativitu ti prideľujem 5*****
@pusta moja milá, aj Tebe ďakujem za milé slová podpory, aj som sa veru usmiať musela pri čítaní Tvojich úprimných riadkov... ako svojho obhajcu by som Ťa zamestnala hneď, si skvelá ♥
@havino , Táni, tak pekne si o mne popísala, až srdce stislo a rumenec na líca vyskočil... si môj poklad, ďakujem za Tvoje milé slová. Poznám to, moje dieťa ešte donedávna istý nemenovaný fastfood reťazec mal za ideálnu baštu... kým som mu krvopotne nepozháňala články, videá, komentáre, vyjadrenia ako to tam funguje... kedysi ma skoro kleplo, keď vyhlásil, že jemu je jedno čo do toho dávajú, hlavne že to chutí... našťastie z toho už vyrástol a čo to odo mňa v kuchyni aj pochytil, takže najlepšie jedlo je už aj podľa neho domáce, z kvalitných a čerstvých surovín :)
@rea1 , aj ja som robievala spôsobom ako Tvoja maminka, skvelé voňavé boli, ale nie tak šťavnaté ako toto. Budem veľmi rada ak to vyskúšaš a ešte radšej keď zachutia a dáš mi vedieť. Pozor potom opatrne, na platni a slabom ohni, aby zo spodu neprihoreli. Ďakujem Ti za milé slová :)
@hannah22 , v remoske som nikdy nič neskúšala variť, resp. remosku som nikdy nemala, ale počula som o nej toooľko dobrého, vraj aj buchty z remosky sú neskutočne fajné. Ďakujem Ti a budem rada ak skúsiš a potom mi prosím daj vedieť, ako chutilo :)
@daguska , ďakujem Ti za Tvoje milé povzbudivé slová, veľmi dobre mi padli :)
@tiginko dakujem za ochotu - si velmi laskava, ale uz do 16-teho vydrzim.
úprimne ti želám návrat domov a život v zdraví..pohode...radosti..
a veru som si všimla-žes tu dlhšie nebol..tvoj osobitý humor tu chýbal..želám dobro..