Také iné francúzáky (fotorecept)

Autor receptu: eviana

K príprave týchto skvelých "francúzákov" som sa dostala ako slepá kura k zrnu - jednoducho sa mi pokazila rúra a bola som nútená improvizovať a spraviť ich na sporáku. Vyskúšajte, neobanujete, chute sa krásne prepoja, sú šťavnaté a ich chuť je jednoducho úžasná, úplne iná ako bežné francúzske zemiaky.

6-8
porcií
15 minút
príprava
35-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny. Zemiaky očistíme a nakrájame na kocky, slaninu aj údeninu nakrájame na malé kúsky (približne tak veľké ako zemiaky)
  2. ...cibuľu nakrájame na jemné kocky a podusíme na masle alebo kačacej masti. Robila som vo veľkej hlbokej panvici.
  3. ...mastnejšie kúsky slaniny dáme smažiť skôr s cibuľou, mäskovité pridáme neskôr - keď už je cibuľka sklovitá
  4. ...údeninu si nakrájame na kocky (ak máte tenké párky pokojne nakrájajte na kolieska) a pridáme k podusenej cibuľke a slaninke (cca 5 minút po slanine - priebežne ako stíhame krájať)
  5. ...smažíme cca 10 minút, kým to nevyzerá takto nejak - osmažená slaninka a párok na cibuľke
  6. ...je čas pridať zemiaky nakrájané na menšie rovnomerné kocky (aby boli uvarené naraz)
  7. ...pridáme mleté čierne korenie, soľ (pozor soliť budeme ešte aj zálievku, tak to neprehnať) a zalejeme 1/2 dl vody (ak robíme z nových zemiakov, netreba pridávať vodu)
  8. ...zakryjeme a necháme variť na slabšom ohni cca 10 minút, kým zemiaky nebudú takmer uvarené - uprostred procesu varenia premiešame, aby sa neprichytilo dno
  9. ...do misky si pripravíme zálievku: kyslú smotanu, šľahačkovú smotanu, vajíčka, trošku soli a čerstvo namletého čierneho korenia - spolu vymiešame do hladka a rovnomerne zalejeme všetky zemiaky v panvici. Takto to vyzerá zaliate... jemne varechou zájdeme pomedzi zemiaky, aby smotanovo-vajcová zmes pretiekla pomedzi všetky zemiaky (najmä ak robíme v hlbšom hrnci)
  10. ...prikryjeme a necháme na najslabšom ohni cca 25 minút variť.
  11. ...a po 25 minútach to vyzerá nejak takto... a neskutočne dobre voňajú a ešte lepšie chutia - mám vždy čo robiť, aby mi do toho syn neliezol hneď do horúceho :)