Tagliatelle Aglio Olio e Peperoncino fotorecept
Foto: rastatouille
Cestoviny s cesnakom, olivovým olejom a chilli. Azda najjednoduchší recept na cestoviny aký poznám. V recepte pripravujem domáce cestoviny, kto ich vyskúšal vie, že Zobraziť celý popisCestoviny s cesnakom, olivovým olejom a chilli. Azda najjednoduchší recept na cestoviny aký poznám. V recepte pripravujem domáce cestoviny, kto ich vyskúšal vie, že ani najlepšie a najdrahšie sušené cestoviny z obchodu sa im nevyrovnajú. Hlavne ak tie svoje pripravíte z čerstvých domácich vajíčok.
Postup
-
1
Na pracovnú dosku preosejeme múku. V strede vyhĺbime jamku a rozklepneme do nej vajce (ja som mal šťastie na vajce s dvoma žĺtkami). Vidličkou zmiešame bielok so žĺtkom.
-
2
Vajíčko a múku miešame vidličkou až nám postupne vznikne hmota ktorá sa začína podobať na cesto.
-
3
Ruku si poprášime múkou a cesto miesime až kým sa neprestane lepiť.
-
4
Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky na 30 min.
-
5
Kým je cesto v chladničke pokrájame cesnak na tenké plátky.
-
6
Chilli pokrájame na nadrobno.
-
7
Po 30 minútach vyberieme cesto z chladničky a odstránime fóliu.
-
8
Cesto opäť poprášime múkou.
-
9
Rukou stlačíme cesto tak aby vytvorilo hrubú placku.
-
10
Strojček na cestoviny nastavíme na stupeň č. 1 a rozvaľkáme ním cesto.
-
11
Cesto preložíme na polovicu a opäť rozvaľkáme na stupni číslo 1. Tento postup opakujeme viac krát. Opätovné skladanie dodá cestu pružnosť vďaka ktorej sa nám nebude neskôr lámať a trhať.
-
12
Po chvíli nám vznikne krásne hladké a pružné cesto. Cesto pomúčime a rukou oprášime prebytočnú múku.
-
13
Strojček nastavíme na stupeň číslo dva a rozvaľkáme cesto. Postupne zvyšujeme stupne a vaľkáme cesto. Na mojom strojčeku mi najviac vyhovuje pokračovať až po stupeň číslo 6, nastavenie vášho strojčeka sa môže líšiť v závislosti od výrobcu a od vášho vkusu. Výsledné cesto by malo byť primerane tenké ale zároveň si musí zachovať svoju pružnosť.
-
14
Cesto nakrájame na cca 30 cm dlhé pásy. Na strojček pridáme nástavec na prípravu tagliatelle a postupne spracujeme všetko cesto. Hotové tagliatelle prikryjeme čistou utierkou.
-
15
Na rozpálenú panvicu nalejeme olej, pridáme cesnak a po chvíli pridáme chilli.
-
16
Medzitým dáme tagliatelle do osolenej vriacej vody, opatrne premiešame a varíme 3-5 minút.
-
17
Tagliatelle vyberieme z vody, pridáme do panvice a premiešame. Potom ich preložíme na tanier a posypeme strúhaným parmezánom. Dobrú chuť :)
@cistinka - nemam, fotim jednou rukou ako ti co pri vareni musia pit pivo :-)) A ked potrebujem ruky obe, tak pomoze samospust :-)
@sisok - ja ten stred vyberam iba ked cesnak tepelne neupravujem, nie vsak kvoli skodlivosti (o tej som nic nepocul, rad sa priucim) ale kvoli chuti.