Tagliatelle Aglio Olio e Peperoncino (fotorecept)

Autor receptu: rastatouille

Cestoviny s cesnakom, olivovým olejom a chilli. Azda najjednoduchší recept na cestoviny aký poznám. V recepte pripravujem domáce cestoviny, kto ich vyskúšal vie, že ani najlepšie a najdrahšie sušené cestoviny z obchodu sa im nevyrovnajú. Hlavne ak tie svoje pripravíte z čerstvých domácich vajíčok.

Suroviny

Postup

  1. Na pracovnú dosku preosejeme múku. V strede vyhĺbime jamku a rozklepneme do nej vajce (ja som mal šťastie na vajce s dvoma žĺtkami). Vidličkou zmiešame bielok so žĺtkom.
  2. Vajíčko a múku miešame vidličkou až nám postupne vznikne hmota ktorá sa začína podobať na cesto.
  3. Ruku si poprášime múkou a cesto miesime až kým sa neprestane lepiť.
  4. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky na 30 min.
  5. Kým je cesto v chladničke pokrájame cesnak na tenké plátky.
  6. Chilli pokrájame na nadrobno.
  7. Po 30 minútach vyberieme cesto z chladničky a odstránime fóliu.
  8. Cesto opäť poprášime múkou.
  9. Rukou stlačíme cesto tak aby vytvorilo hrubú placku.
  10. Strojček na cestoviny nastavíme na stupeň č. 1 a rozvaľkáme ním cesto.
  11. Cesto preložíme na polovicu a opäť rozvaľkáme na stupni číslo 1. Tento postup opakujeme viac krát. Opätovné skladanie dodá cestu pružnosť vďaka ktorej sa nám nebude neskôr lámať a trhať.
  12. Po chvíli nám vznikne krásne hladké a pružné cesto. Cesto pomúčime a rukou oprášime prebytočnú múku.
  13. Strojček nastavíme na stupeň číslo dva a rozvaľkáme cesto. Postupne zvyšujeme stupne a vaľkáme cesto. Na mojom strojčeku mi najviac vyhovuje pokračovať až po stupeň číslo 6, nastavenie vášho strojčeka sa môže líšiť v závislosti od výrobcu a od vášho vkusu. Výsledné cesto by malo byť primerane tenké ale zároveň si musí zachovať svoju pružnosť.
  14. Cesto nakrájame na cca 30 cm dlhé pásy. Na strojček pridáme nástavec na prípravu tagliatelle a postupne spracujeme všetko cesto. Hotové tagliatelle prikryjeme čistou utierkou.
  15. Na rozpálenú panvicu nalejeme olej, pridáme cesnak a po chvíli pridáme chilli.
  16. Medzitým dáme tagliatelle do osolenej vriacej vody, opatrne premiešame a varíme 3-5 minút.
  17. Tagliatelle vyberieme z vody, pridáme do panvice a premiešame. Potom ich preložíme na tanier a posypeme strúhaným parmezánom. Dobrú chuť :)