Tagliatelle Aglio Olio e Peperoncino (fotorecept)
Autor receptu: rastatouille
Cestoviny s cesnakom, olivovým olejom a chilli.
Azda najjednoduchší recept na cestoviny aký poznám. V recepte pripravujem domáce
cestoviny, kto ich vyskúšal vie, že ani najlepšie a najdrahšie sušené cestoviny z
obchodu sa im nevyrovnajú. Hlavne ak tie svoje pripravíte z čerstvých domácich vajíčok.
Postup
- Na pracovnú dosku preosejeme múku. V strede vyhĺbime jamku a rozklepneme do nej vajce (ja som mal šťastie na vajce s dvoma žĺtkami). Vidličkou zmiešame bielok so žĺtkom.
- Vajíčko a múku miešame vidličkou až nám postupne vznikne hmota ktorá sa začína podobať na cesto.
- Ruku si poprášime múkou a cesto miesime až kým sa neprestane lepiť.
- Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky na 30 min.
- Kým je cesto v chladničke pokrájame cesnak na tenké plátky.
- Chilli pokrájame na nadrobno.
- Po 30 minútach vyberieme cesto z chladničky a odstránime fóliu.
- Cesto opäť poprášime múkou.
- Rukou stlačíme cesto tak aby vytvorilo hrubú placku.
- Strojček na cestoviny nastavíme na stupeň č. 1 a rozvaľkáme ním cesto.
- Cesto preložíme na polovicu a opäť rozvaľkáme na stupni číslo 1. Tento postup opakujeme viac krát. Opätovné skladanie dodá cestu pružnosť vďaka ktorej sa nám nebude neskôr lámať a trhať.
- Po chvíli nám vznikne krásne hladké a pružné cesto. Cesto pomúčime a rukou oprášime prebytočnú múku.
- Strojček nastavíme na stupeň číslo dva a rozvaľkáme cesto. Postupne zvyšujeme stupne a vaľkáme cesto. Na mojom strojčeku mi najviac vyhovuje pokračovať až po stupeň číslo 6, nastavenie vášho strojčeka sa môže líšiť v závislosti od výrobcu a od vášho vkusu. Výsledné cesto by malo byť primerane tenké ale zároveň si musí zachovať svoju pružnosť.
- Cesto nakrájame na cca 30 cm dlhé pásy. Na strojček pridáme nástavec na prípravu tagliatelle a postupne spracujeme všetko cesto. Hotové tagliatelle prikryjeme čistou utierkou.
- Na rozpálenú panvicu nalejeme olej, pridáme cesnak a po chvíli pridáme chilli.
- Medzitým dáme tagliatelle do osolenej vriacej vody, opatrne premiešame a varíme 3-5 minút.
- Tagliatelle vyberieme z vody, pridáme do panvice a premiešame. Potom ich preložíme na tanier a posypeme strúhaným parmezánom. Dobrú chuť :)