Tafelspitz, alebo hovädzia špička v polievke fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 12. mája 2013
Tafelspitz, alebo hovädzia špička v polievke (fotorecept)
Foto: frezia68

Práve v jednoduchosti je krása toho receptu.Je to špecialita viedenskej kuchyne,hoci kto vie?Možná má pôvod aj u nás :-) Takú polievku robím dosť často Zobraziť celý popisPráve v jednoduchosti je krása toho receptu.Je to špecialita viedenskej kuchyne,hoci kto vie?Možná má pôvod aj u nás :-) Takú polievku robím dosť často a ak by som nenašla ten recept v časopise,ani neviem akú špecialitu varím.

4
porcie
10 minút
príprava
200 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 ks
3 ks
2 ks
1/2 ks
2 ks
6 ks
3 ks
2 ks
Na pažitkovú omáčku:
2 ks
2 ks
100 ml
250 ml - 1 téglik
2 ks
4 PL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Najprv si kúpime hovädziu špičku a špikové kosti.Ja som mala len kúsok móčingu ,lebo ten máme najradšej a tak som kvalitu toho receptu znehodnotila.A tiež som robila len z polovičnej dávky,ale ak vyskúšate podľa receptu,pripravíte si vraj originál Tafelspitz,lebo tam sú uvedené množstvá podľa receptu,ktorý ma v časopise zaujal.

    Tafelspitz, alebo hovädzia špička v polievke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Špičku dajte variť do horúcej vody aj s lojom,v žiadnom prípade ju netreba orezávať.Nechajte pomali vrieť prikrytú s vodou asi 2 hodiny,teda len bublať.Počas varu zbierame penu,ak sa už pena nevytvára,pridáme bobkový list a korenie.Po dvoch hodinách neolúpanú,ale umytú cibuľu rozkrojíme a opečieme do tmava-pridá vývaru farbu.Zároveň pridáme zeleninu ,soľ,ak treba dolejeme vodu a varíme,až je všetko mäkké.

  3. 3

    Ako predjedlo podávame hrianku s horúcim špikom.Tu fotku nemám,nestihla som odfotiť,bolo skôr zjedené.Ale niekedy doložím.....:-)Tak som si pripravila na pažitkovú omáčku.......

    Tafelspitz, alebo hovädzia špička v polievke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom sa podáva precedený vývar s mäsom a zeleninou.Žiadne cestoviny,či knedlíčky.....

    Tafelspitz, alebo hovädzia špička v polievke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Polievku podávame s kompletným príborom.Najprv zjeme polievku so zeleninou a k teplému mäsu pridáme hrianky ( chlieb ) a pažítkovú omáčku.Použila som druhý tanier len kvôli foteniu,vraj sa konzumuje z polievkového.Ale hoci som bola vo Viedni,aj v milých kaviarničkách rodinného typu,túto polievku som nestihla,tak neviem.....

    Tafelspitz, alebo hovädzia špička v polievke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Prípravu pažítkovej omáčky začneme tým,že namočíme nakrájaný chlieb vo vývare,necháme zmäknúť.Pridáme varené vajíčka,surové žltka a šľaháme.

    Tafelspitz, alebo hovädzia špička v polievke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ak sú zašľahané vajíčka,mixér odložíme a pomaly pridávame olej a na to už stačí vidlička.Tým vytvoríme chlebovú majonézu.Ja som robila pre dve osoby a tak k jednému vajíčku a žľtku som pridávala olej " od oka",pridala 1 lyžičku horčice,2 lyžice kyslej smotany,až mi hustota vyhovovala.Ale keď robil tú fajnotku p.Žídek,on pridal aj mlieko.A komu nechutí pažítka,môže si urobiť chren so strúhaným jablkom.Ak vyskúšate,tak DOBRÚ CHUŤ !

Diskusia k receptu

sracz
... nádherná, voňavá, horúca, liečivá, á la "A zsidó penicilus". Perfektná práca v domácich podmienkach! Nechápem Tvoju "skromnosť" - milá @frezia68 - voči "labsáru"_môčingu! Veď to je, okrem hovädzieho chvosta, to najsamlepšie kravičkovskobujačikovské mäsko. Pozorne som si prečítal aj bod #4! Rešpektujem Tvoje podanie, ale ja by som predsa len tú - superfasaextrapríma - polievočku podával aj so "saskou vajcovou sadlinou" (určite časom pridám na "varešku"). No a na záver si ma, vo veľmi dobrom zmysle slova, "dorazila" nádhernou "bomba" omáčkou, aj s odporúčaním na jej ďalší variant! Ďakujem Ti a veľmi sa teším na ďalšie Tvoje voňavé iniciatívy v kuchyni! Ta sevas_te, ta ňe!?!
frezia68
@sracz :ďakujem za milý komentár a už sa teším na Tvoj recept-sadlinu.A priznám sa,že my sme mali v polievke pečeňové halušky.Ale tu som pridala "originál ",ako sa vraj aj dnes podáva vo Viedni.Možná že pridá komentár nejaký cestovateľ,ktorý to vo Viedni ochutnal ?
elysa
priznám sa špik som ešte neochutnala... ale hovädziu polievku mám veľmi rada...
radost
špik je super lahôdka...polievka je dobritka..
čo je pre mňa nové-to je omáčková pažítka...
ked mám teba-@frezia68-nemus ím pozerať sa na Zˇí d k a ..!!!
dobré to má - kto má tento =kvietok= doma...
od soboty do soboty-vyvára samé najdobroty..!!
1x sracz
frezia68
A už prehrávame 1:3......ďakujem @radost ,nemám doma pažítku,ale susedku,ktorá má záhradku :-)
manya
takto podobne varila moja mama a svokra a špik bol lahôdkové predjedlo,omáčku vyskúšam kým mám pažítku, u nás sa robila paradajková alebo chrenová.
1x sracz
babidka
Dakujem to za recept - tak toto bude lahodka pre mojho muza :-) On ma velmi rad taketo jedla :-))))
1x sracz
frezia68
@rados ť:ďakujem za takú lichôtku :-))))) a dobre že sa u nás nestravuješ,lebo máme zväčša diétku nemastnú-neslanú a to by Ti asi nechutilo a potom z milého kvietka by bolo:"To si pekný kvietok!!! "
slawi
Mas pravdu @frezia68 , jedavaju to, spik a varene mäsko k tomu jablckovy chren a varene zemiaky na cibulke. Je to velmi oblubene tiez na oslavach. Ja som si to vybrala na jednej 40tke z menu a bolo to dobre ,len ten spik nie je pre mna. A bola k tomu aj ta pazitkova omacka ,ale ja som ju odmietla lebo v nej bola muka a ja som bezlepkacka.
1x sracz
jankokuchar
Frezia68, si super kuchárka, nie je čo riešiť. Veľa mladších kuchárok Ti nesiaha ani po päty .. Máš veľa nádherných receptov, veľmi Ťa obdivujem. Prajem Ti veľa zdravia a šťastia.
1x sracz
frezia68
@jankokuch ár:Ďakujem,pekne si mi polichotil... :-) a priznám sa,že to potešilo.Ale ja tiež obdivujem niektoré šikovné varecháčky,lebo tu sa človek učí do smrti a sama sa považujem za šedý priemer :-))) .A za milé záverečné prianie srdečne ďakujem a Tebe tiež na oplátku všetko najlepšie,nech sa darí !
1x sracz
jerica
@frezia68 špikové kosti a z nich trasúci sa špik na čerstvom chlebíku, viem si predstaviť, dokonca len na zeleninke vidličkou pomačkaný, u nás si pamätám od detstva na nedeľné stolovanie celej rodiny ako sme pred servírovaním polievky, podávali na stôl zeleninu z polievky, mäsko a to hlavné na špik sa nesmelo zabudnúť. S tvoju polievočkou som sa vrátila do spomienok z detstva .
1x sracz
rea1
a ak by niekto z bratislavčanov/iek bol tak trošku lenivejší a nechcelo by sa mu doma čarovať, na Hviezdoslavovom námestí v reštaurácii Zylinder podávajú Tafelspitz úplne boží. priznám sa, že sa mi o ňom ešte aj snívalo. :-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia