Karfiolový šalát
Karfiolový šalát

Tabouleh s karfiolom fotorecept

sracz - fotkasracz, 8. mája 2018
Tabouleh s karfiolom (fotorecept)
Foto: sracz

S pojmom a s rcp tabbouleh (tabúle) som sa stretol už dávno v TV pri programoch o varení. Ale pre vlastnú „tvorbu“ som sa Zobraziť celý popisS pojmom a s rcp tabbouleh (tabúle) som sa stretol už dávno v TV pri programoch o varení. Ale pre vlastnú „tvorbu“ som sa rozhodol, až keď som minulý týždeň v obchode uvidel karfiolovú „ryžu“. Milovníci bylinek, si prídu na svoje. Na tri-štyri porcie potrebujete veľkú viazanicu petržlenovej vňate a menšiu mäty, ktorej tri druhy pestujem. Ak nebude karfiolova „ryža“, na veľkých „slzách“ postrúham jeho ½ hlávku. Chutný rcp, možno aj „do plaviek“, použiteľný ako hlavné jedlo, predjedlo, či príloha.

6-8
porcií
30-45 minút
príprava

Suroviny

500-600 g
1-2 ks väčšia
1-2 ks („anglická“ väčšia)
4-6 ks („Roma“)
600-800 ml (lístky)
250-333 ml (napr. pomarančová - lístky)
Zálievka:
2 KL
1 KL
1 KL
2 PL čerstvo strúhaná
69-77 ml
2-3 PL čerstvá




Postup

  1. 1

    … nuž toto je vstupná zostava ingrediencií, ale pri budúcom „mixe“ pridám aj pokrájané lístočky koriandra (cilantro), lebo obaja máme radi je jeho „tajomnú“ vôňu a chuť

    Tabouleh s karfiolom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    časovo najnáročnejšie je umytie, očistenie, „odhalúzkovanie“ a pokrájanie byliniek i červenej cibule,

    Tabouleh s karfiolom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ktorú pridáme do zmiešovacej veľkej misy, podobne ako odstránenie „jadrinca“ z tzv. anglickej uhorky, jej následné pokrájanie na drobné kúsky,

    Tabouleh s karfiolom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    po ktorej nasledujú, taktiež bez dužiny, Roma paradajky,

    Tabouleh s karfiolom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    nuž napokon aj pokrájané lístočky mäty pomarančovej, pretože mi práve tento druh rastie pod oknom vo veľkom kvetináči

    Tabouleh s karfiolom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    medzitým mi moja šikovná a hlavne krajšia pomocníčka pripravila zálievku z ingrediencií, ktoré vidíte na obr. č. 6 (citrónová šťava je už v odmerke s extrapanenským olivovým olejom, ktorý odporúčam aj Vám, lebo „tabbouleh” sa nebude tepelne upravovať); samozrejme, množstvo pochutín si zvoľte, prosím, podľa predstáv Vašeho jazyka!

    Tabouleh s karfiolom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    vymiešannou zálievkou som polial povrch šalátu, jemne a nežne premiešal dvomi drevenými vareškami a potom už

    Tabouleh s karfiolom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    hotovo!

    Tabouleh s karfiolom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    takto vyzerá, ozdobený vrcholcovými lístkami mäty, ako hlavné jedlo, alebo predjedlo, ale keď ho použijete v bársktorej dobe medzi zobudením sa do nového dňa a opätovným úsnutím na nasledujúcu noc, nič sa nestane! ... teda, aspoň podľa mojej mienky!

    Tabouleh s karfiolom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    nuž a takto, ako príloha k pečenému kurčaciemu stehnu, podľa objednávky mojej švárnej pomocníčky! Dobrú chuť aj Vám, ak sa pridáte k davu, bažiacemu po „šlang” línii. Vo väčšine rcp som však takúto kombináciu byliniek a zeleniny, videl s cestovinami rôzneho druhu, ale bez nich je žiadaný zoštíhľujúci efekt lepší, väčší a hlavne výraznejší!

    Tabouleh s karfiolom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    takto, v spoločnosti rozmarínu, rastie moja mäta pomarančová, pod stenou vidíte dvojkrík bazaličky voňavej, bez ktorej si konzumáciu čerstvým paradajok a jedál s nimi už nedokážem ani predstaviť. V tunajších klimatických podmienkach aj tieto bylinky rastú bez problémov 12 mesiacov v roku!

    Tabouleh s karfiolom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    … stromy sa nevzdávajú a niektoré žijú aj ležiac, tak ako naša palma pred vchodom!

    Tabouleh s karfiolom (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

haji
Pěkný recept. Palme pošlu tyčku, zastlúži si.
frezia68
Tento recept mi bude tiež inšpiráciou,ukladám a vyskúšam :-).
monty469
Velmi dobry a zaujimavy recept. Ja si prosim so stehienkom;-))
slavka2012
Vynikajuci recept na osviezujuce a odlahcene jedlo. Namiesto maty som pouzila trochu rukoly a pridala thovhu hrozienok. Vdaka.
jozka2
stastnou nahodou som dnes natrafila na tvoj tabuleh s karfiolovou ryzou.Ja som to jedlo prvy krat jedla pred rokmi v New Orleans,robim ho casto a aj dnes som robila pre deti,ale nie o tom som chcela pisat.Ja ho robim s Burgulom, ktory namocim do studenej vody asi na hod a potom primiesam vsetko ostatne,mame to ako lahky obed ci veceru.Dnes si mi dal vynikajucu inspiraciu vyskusat s karfiolovou ryzou,verim,ze bude tak dobre chutnat ako s burgulom,vdaka a prajem prijemne sviatky.Vidim,ze ste sa prestahovali.Arizona je krasna,len velmi suche podnebie,zavidim ti tie pomarance a vobec citrusove plody bez postrekov,kde mozte vyuzit a supku, nech sa vam dari.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia