Szegedínsky babyguľáš pre mojich čvorgľov z jazera, tentoraz s medzinárodnou účasťou fotorecept

sracz - fotkasracz, 15. februára 2012
Szegedínsky babyguľáš pre mojich čvorgľov z jazera, tentoraz s medzinárodnou účasťou (fotorecept)
Foto: sracz

Variant rcp na szegedínguľáš neodškriepiteľne patrí do rodinnej pokladnice každej slovenskej rodiny. To platilo a platí aj o našej famílii aj tu, ďaleko od Zobraziť celý popisVariant rcp na szegedínguľáš neodškriepiteľne patrí do rodinnej pokladnice každej slovenskej rodiny. To platilo a platí aj o našej famílii aj tu, ďaleko od rodnej hrudy. Moji slavni predkovia, zvlášť ich chlapská línia, si rada pochutnala na kombinácii s prerastaným bôčikom, nežnejšia línia so šťavnatým plieckom, ale pre svoje deti v rannom veku a neskôr pre mojich drobcov – bľižňakoch zo sídliska Nad jazerom – som ju pripravoval aj z tzv. zajačika; ako každý ocko, či dedko - deťom to naj .. .

6
porcií
15 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
1 ks veľká
3÷4 strúčik
600 g bez slaniny – zajačik
1 ks veľká
1 ks veľká zrelá
1 PL čerstvý strúhaný (alebo práškový)
1 PL
2 PL (soľ)
3 PL (nátierka)
1 ČL
900 g
2 ks
150 ml anglická tuhá
350 ml čerstvé




Postup

  1. 1

    vyberieme si hrniec (s pre nás optimálnou veľkosťou), v ktorom do zlatohneda vyškvaríme domácu údenú dobre prerastenú (tzv. Adidas_ku) slaninu (ja som mal, zhodou okolností kanadskú); v priebehu vyškvarovania slaniny, očistíme veľkú červenú cibuľu a 3÷4 strúčiky cesnaku (keby ich, náhodou, bolo 6÷7 nič sa nestane => co šicko ňešmerdzi a jake fajne); cibuľu postrúhame (keho ščipu oči, ta naj poreže na drobno) a cesnak pretlačíme (aľebo s nožom popučime a tiš porežeme na bars drobno); po vyškvarení slaniny uložíme na ňu postrúhanú cibuľu a pretlačený cesnak; premiešame a krátko porestujeme, až cibuľka získa priesvitnú sklenenú farbu (ta teraz už ňešmi šmerdzec, aľe fáájne pachnuc).

    Szegedínsky babyguľáš pre mojich čvorgľov z jazera, tentoraz s medzinárodnou účasťou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    bravčové mäsko pokrájame na väčšie kúsky (aby bulo do čeho kusnuc, ta ňe?), uložíme ho k voňavej urestovanej cesnakocibuľke, zmiešame (zasnúbime) ich a na 5´ ÷ 7´ im doprajeme svadobnú noc, až mäsko získa biely nádych.

    Szegedínsky babyguľáš pre mojich čvorgľov z jazera, tentoraz s medzinárodnou účasťou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    v priebehu ich „miliskovania sa“ pripravíme zostavu korenín a ostatných aditív; ja som tentoraz nemal čerstvú papriku ani paradajku, tak som použil Pace, mexický The original picante sauce, doma by som určite mal svoje lečo, a jednu maďarskú feferónku (abi toten székely gulyás ňešmakoval jak čerstvo nakošena trava); kápiový krém mám svoj domáci, vlastnoručne uvarený podľa rcp mojej mamky Aňuci) a ďumbier som použil práškový (bo šviži som bul ľeňiví nastruhac).

    Szegedínsky babyguľáš pre mojich čvorgľov z jazera, tentoraz s medzinárodnou účasťou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    medzitým sa mäsko „zatiahlo“, tak som naň porozkladal všetky potrebné ingrediencie, soľ som nahradil 2 PL vegety; šťava sa mi pozdávala málo lesklá, tak som ju nadstavil 2 PL olivoleja, zostavu som premiešal, nechal ~ 33´ podusiť a podlial ~ 250 ml horúcej vody;

    Szegedínsky babyguľáš pre mojich čvorgľov z jazera, tentoraz s medzinárodnou účasťou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    tak a toto je guľášový polotovar po „prebublaní“

    Szegedínsky babyguľáš pre mojich čvorgľov z jazera, tentoraz s medzinárodnou účasťou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    v okamihu je potrebné reagovať a pridať jemne vystískanú kyslú kapustu (ta tiš mam svoju doma kvašenu) s 2 bobkovými listami; zmiešame a krátko, ~ 15´, povaríme.

    Szegedínsky babyguľáš pre mojich čvorgľov z jazera, tentoraz s medzinárodnou účasťou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    už skoro segedínsky guľášik nadstavíme smotanovou zálievkou; ja som mal 150 ml anglickej smotany tuhej ako maslo (ale spravidla ju nemám, tak používam ~350 ml kyslej smotany), ktorú som dobre premiešal s 350 ml čerstvého mlieka (a abi mi to šicko pri vareňu nezhuľkovacelo, ta som do teho prišmarel pul mocca loški sodibiki) pozn. pre deťúrence a ostatnú drobnú háveď môžeme tento guľášik nadstaviť šľahačkovou smotanou (po košicky „šlahetkom)“; nežne, s citom, s láskou premiešame a nechápe 4´÷ 6´ prevrieť, až

    Szegedínsky babyguľáš pre mojich čvorgľov z jazera, tentoraz s medzinárodnou účasťou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    do tejto nádhernej farebnej a voňavej podoby; ak niekto z Vás na povrchu môjho szegedínu vidí nastrúhané kúsočky slovenského údeného oštiepku, tak sa vôbe nemýli; až teraz to je naozaj szegedínky guľáš s medzinárodnou účasťou, keď v ňom nechýba ani trikolóra našej vlajky; dovoľujem si Vás ubezpečiť, že szegedín s vôňou údeného oštiepku je to pravé orechové voňavé nebíčko nielen v papuľke a brušku, ale aj v nošteku (v chladničke som mal poslednú tretinku nášho oštiepku, na ďalšiu „dodávku“ si musím počkať, pokiaľ mi ju z balíka v New Yorku colníci nezrekvírujú, ako pred Vianocami 3,6 kg domácej slaniny a klobásy – žebi ich tam scislo a žebi šicke spuchľi, tak som še na našu kvašnu Kračunovsku poľivečku z našu kolbasu a spišske pirohi zos udzenu slaninu radoval a nakoňec som sebe mušel utrec suche gambi či piski)

    Szegedínsky babyguľáš pre mojich čvorgľov z jazera, tentoraz s medzinárodnou účasťou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a servírovanie? Tak, ako vždy - s domácou parenou knedľou,

    Szegedínsky babyguľáš pre mojich čvorgľov z jazera, tentoraz s medzinárodnou účasťou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    českým plzeňským pivom v krištáľovom „krígli“ z Poltára na Slovensku.

    Szegedínsky babyguľáš pre mojich čvorgľov z jazera, tentoraz s medzinárodnou účasťou (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

aroooo
No @sracz guláš vyzerá veľmi dobre,mám aj ja v chladničke poslednú porciu, ale to je bez leča,zázvoru, budem to musieť vyskúšať aj takto,KK
michsamant
Recept pre "jazernych" tu uz davno nebol :) a teraz mam chut na segedin... len tu smradlavu kapustu u nas nedostat a neviem sa donutit urobit si ju doma, lebo sa bojim toho smradu, ze by ma z domu vyhnali aj s poharom kapusty....
babinka
receptik koreneny peknym slovom, to potesi vzdy :)...a sa mi zda, ze na colnici mali pekne vianoce, bo aj nasu cabajku zhabali z balika, aj udenu klobasku, na ktoru sme sa chystali a polievka bez nej nebola nasa -vianocna. @michsamant , kludne naloz kapustu do flias, ako je tu recept, ja ju mam uz dva tyzdne nalozenu a nesmrdi vobec, aj ked je pravda, ze cez den ju slnko ohreje a v noci takmer zamrzne, ale proces kvasny pokracuje, bo uz som aj otvorila, doliala vody a zatvorila. Vyskusaj, ja som iba jednu hlavku nalozila na skusku a budu z toho dve flasky :)), takej nasej skutocnej kapusty
garanco
Musím priznať, že "segedín" nepatrí do mojej receptovej pokladnice, ani na stole mi nechýba. Ale už podľa názvu receptu som vedela, kto ho pridal, už dávno som od Teba nič nečítala, Tvoje slová vždy vyvolajú úsmev na tvári!
porzellanka
Sracz, iba nazov som videla a uz som sa usmievala, uz som vedela, od koho recept je. Ja som robila vcera segedin, ale ta kapusta u nas... no nic moc, slovenskej sa zdaleka nevyrovna. Radsej by som si dala z Tvojho gulasu.
evas13
Feri ďakujem za príjemné a úsmevné prebudenie. Už podľa nadpisu som vedela, že to bude dobré čítanie. Robím ju v podstate tak isto pre moju múdrejšiu polovičku, len tam pridávam do mäska pred pridaním kapustičky aj čubricu, aby to lepšie strávilo a neduli silné vetri, ako je to v tomto zimnom období zaužívané. Myslíš, že colníci si pochutili na tej tvojej slovenskej klobáske a slaninke? Či sa náhodou nebáli, že z tej našej rodnej hrudi sa niečim nevídaným nakazia? Môžu sa nakaziť, ale len len vynikajúcou chuťou, po ktorej by bažili stále. :)
an3da
Klobúk dole, pán Sracz, raz to istotne vyskúšam, možno aj v túto sobotu. Ináč, mám tam niekde v Minesote a ešte neviemkde príbuzných.
Boli u nás pred pár rokmi a nevedeli sa tu napapať domácého a
potom bola aj ťažká rozlúčka...
dedostano
Keby ši bul ešči i Šarišan,bulo by to ešči lepše,dobrú chuť.
sneica
krasny recept...:) slovensky ostiepok,ceske pivo,domaca kapusta aj knedla...a krasny krystalovy krigel...detaily v recepte spoza velkej mlaky a je naherne po precitani profilu najst v postupe to krasne vyhodňarske narecie...:)
viera1
@sracz ,ja už som niekoľkokrát rozmýšľala,ako dostaneš potraviny zo Slovenska do USA.Môj muž hral na americkej lodi a rozprával,ako niekoľko km pred prístavom vyprázdňovala loď zásoby a všetko išlo do mora...Ryby už vycvičené obliehali loď a mali vianočné sviatky.A nebolo toho málo,na lodi bolo 3 000 ľudí.
Takže asi risk je zisk a spoliehaš,že nie každý balík preveria .
tatranka
Veľmi pekný a aj chutný guláš si navaril.Milujeme s kyslej kapusty guláš a ako uvádzaš,asi v každej rodine je vlastný,všelijako vylepšovaný tento recept.A ty si k nemu pridal pri varení aj kus vlastnej duše a kus Slovenska.Guláš musel byť výborný.
michsamant
@babinka ked ja sa bojim toho, ze mi to bude kvasit ako dive, u nas je uz cez den cez 30 stupnov (dnes sme namerali 35) a v noci uz tiez teplota zostava okolo 25-26st. neni to prilis teplo? ci prave to je idealne na kvasenu kapustu???
eraserhead
@michsamant o mliečnom kvasení a nielen, sa dá dočítať aj tu. Ja to odporúčam aj ostatným, dá sa tam dočítať veľa zaujímavého napríklad aj o tom že niektoré lístkové cesta sú vyrobené s vyšším podielom
hovädzieho loja (takže koláčiky z lístkového cesta tiež nebudú vegetariánske)
 pdfweb.truni.sk/elskripta/vkchpt2.pdf...

pre hľadanie v texte použite klávesovú skratku ctr+f
aroooo
@michsamant neboj, len pod to niečo podlož, aby tam to max. 1 dcl tekutiny mohlo vytiecť a hotovo, nemaj to samozrejme na priamom slnku a bude to pri tej teplote aj skôr, čo však môže asi mať vplyv na kvalitu-kyslosť ale skús nejaké 2 poháre prípadne niekde v pivnici a uvidíš.Ja som ju robila vlani 2x je vynikajúca, používam je len ako prílohu k jedlám a k jedeniu, varím z kúpenej, z tejto by bola škoda.
michsamant
dik za link, pozriem, precitam a asi sa na to dam, ked nic ine aspon skusim....viem ze @remcula a tusim aj @pusta tu maju recepty a vela ludi ich chvalilo..... uvidim co vykoumam :)
rela
Robila som kapustu podľa @remcula , je skutočne výborná. Jeden pohár mám už od novembra uložený v špajzi a kapusta má stále peknú farbu.
bejgi
máme radi segedínsky, ale ja robím s kuracím mäskom :)
katka1313
krása ...ó mojej matky reč je krasota, je milota....veľmi pekné a určite chutila ako keby ste doma boli...pozdravujem do USA
frezia68
Tak som sa pobavila,lebo Ty pridávaš toľko ďaľších potravín na vylepšenie,tak pekne opíšeš postup,že aj keď nie som hladná,dostávam chuť :-))) aj s oštiepkom a plzeňským...:-)))
hannah22
zdravím @sracza z Jazera, pekný recept ešte lepšie čítanie, už len nadpis ma prilákal, držím palec v tej cudzine... dobre varíš, dobre fotíš.... :))
kuchticka
@srac , ty nas zabavac aj receptami, ved ten tvoj gulasik by snad chutil kazdemu. No, ale ti colnici boli prefikani, nam zobrali dve cele stangla praveho "uheraku" - teda uhorskej salami. I lietadlo nam odletelo a museli sme cakat na dalsie kym vsetko prekutali v nasom zavazadle
používateľ nemá avatar
dry
dry
Ten guláš môže byť chutný. Aj ja mám rádtaké husté geműse. Ale tento guláš by som radšej nazval Des Moines Iowa, totíž od klasického segedínu má tak ďaleko ako Košice od Iova.
hombrero
Tak si mi pomohol dnes, sa na mna skeri v chladnicke masko ako si pouzil Ty a nevedel som co s nim...uz viem...napisem ako to dopadlo...ked Ti chyba poriadna slanina,cabajkaaq ine speciality ako si pamatame z domu, klikni na odkaz, maju tam super veci a aj zasielaju na dobierku.... www.bende.com




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia